Mágikus Blues Szóló Biblia


Nézzük meg az első lépéseket, azt, hogy milyen alappillérei vannak a blues gitár szólózásnak, amelyeket te sem hanyagolhatsz el, ha örömmel telve és jól szeretnéd játszani a bluest.

A blues szólózás 1. alapja: ritmikai jártasság

Az első – minden zene alapja – a ritmus. De fogalmazzunk egyértelműen: ritmikai jártasság. Egy ugyanis, egy készség, amit a gitárosok nagy része nem fejleszt kellőképpen. A jártasság az, amit tudatosan fel tudsz használni, és tudatosan fejleszted. Ebben az első videóban a blues alapritmikáit fogjuk gyakorolni tapssal és számolással.

Ahogyan a videóban is említem, fontos, hogy csináld velem a tapsot és a számolást is! Ha csak tapsolsz, az nem elég. Ezeket a ritmusképleteket fogod használni szinte mindig, amikor bluest szólózol. A tapsolás a legjobb módszer a ritmikák tanulására. Csináld végig többször velem a leckét! Utána rágyakorolhatod metronómra is. Ha már nagyon könnyen megy, akkor továbbléphetsz a következő leckére.

A blues szólózás 2. alapja: a pentaton skála ismerete

A blues stílusban főként a pentaton skálával szoktak szólókat játszani. Így ennek a skálának az ismerete alapvető fontosságú ebben a stílusban (és más stílusokban is). Ebben videós leckében a pentaton skálával nézzük meg a korábban tanult ritmusképleteket.

Akkor menj tovább csak a triolás pengetésre, ha a negyedes és nyolcados már megy! Előtte jól gyakorold át a pentatont, hogy a skálaforma már jól rögzüljön, azzal már ne kelljen foglalkozni.

A blues szólózás 3. alapja: a blueskör ismerete

Ezt az akkordsémát nagyon mélyen be kell tanulnod, ha jól szeretnéd szólózni a bluest! Azt javaslom, hogy legalább tízszer csináld végig a gyakorlást a videóval, persze több is lehet. Lényeg, hogy meg kell tanulnod fejből, hogy melyik akkord mikor jön, és mennyit kell belőle játszani. Ha ez nincs meg, esélyed sincs, hogy jó legyen a blues szólójátékod!

A blues szólózás 4. alapja: motívumok létrehozása skálák, technikák segítségével

Ebben a videós leckében egy példát nézünk meg a csúszás (angolul slide) technikával, amellyel létrehozunk szóló motívumokat. A felhasznált hangok a pentaton skála hangjai.

Ezek voltak tehát azok az első lépések, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szintednek megfelelően, zeneileg jól tudjad játszani a bluest gitáron. Ha szeretnéd tovább fejleszteni a blues gitár szólójátékodat, olvass tovább, hogy megtudd, milyen további lépések kerülnek sorra a Mágikus Blues Szóló Biblia online tanfolyamban.