Első rész – 5 erőteljes ok, amiért felnőttként is kiváló gitáros lehetsz 77


Üdvözöllek a a tréning első részében!

Először is köszönöm még egyszer, hogy jelentkeztél!

A legtöbbet a következő sorrend betartásával nyered ebből a tréningből:

Először nézd meg a videót, majd töltsd le a pdf-et, és gondolkodj el a kérdéseken, illetve írd le a válaszokat.

 

 

Töltsd le a pdf-et ide kattintva, gondold át a pontokat, és írd le a válaszokat magadnak. Így sokkal jobban megőrzöd azt a gondolatsort, amit a feladatok átgondolása során felépítesz.

Ez volt az első, bevezető lecke.

A tréning következő részében egyrészt megismered a gyors tanulás és a gyorsaság egyenletét a gitáron (ugyanaz kell mind a kettőhöz). Másrészt megismered a hatékony gyakorlás első lépését, amiről a legtöbben még csak nem is tudnak, pedig már itt eldől, hogy hogyan fogsz fejlődni a gitáron. Mindenképpen nézd meg!

Holnap folytatjuk, küldöm majd az emailt.

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

77 Gondolat “Első rész – 5 erőteljes ok, amiért felnőttként is kiváló gitáros lehetsz

 • Gyuszka

  Szia Csaba!
  Nagyon jók a videóid, és sokat megtanúltam, és be is építettem a játékaimba. Nekem sokszor a kisujjam okoz nehézségeket, és a nyújtások. A pengetésnél pedig lerakom a csuklómat, hogy stabilabb legyen. Mit tanácsolnál?
  Gyusza

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gyusza!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Az egyáltalán nem gond, hogy pengetéskor leteszed a csuklód. Én is ráteszem vagy a húrlábra, vagy a mélyebb húrokra, vagy a húrok végeire (tompításkor).
   A kisujj és a nyújtás mindkettő olyan dolog, hogy fokozatosan lehet őket „edzeni”, tehát felkészíteni a megfelelő mozdulatokra. Tehát gyors tippet sajnos nem tudok mondani. Nekem pl. a skálajáték biztosan sokat segített (és segít is). Ha érdekel a blues, blues-rock szólózás, nézd meg a Mágikus Blues Szóló Biblia tanfolyamot, van benne skála is és nyújtás is lépésről-lépésre. Fent találod a menüpontban.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Márta!

   Köszönöm a kérdésedet!
   Sok minden más mellett a pentaton használatát részletesen megtalálod a Mágikus Blues Szóló Biblia tanfolyamban.

 • Batta Gábor

  Szia! Azzal küzdök, hogy a pengető kifordul az ujjaim között és nem a hegyével, hanem az oldalával penget-nék, ha úgy lehetne.
  Másik bajom, hogy másképp szól, ha lefele, vagy ha felfele pengetek.
  Nagyon jók a videóid! Köszönöm!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszönöm, hogy írtál!
   A felfele pengetés másképpen szól, mint a lepengetés, ez természetes. Pl. pont ezért van az, hogy rock vagy metal zenében, ha megvan rá a lehetőség,
   akkor csak lepengetést használnak, hogy egyformább legyen a hangzás.
   A pengetőkkel kapcsolatban pedig próbálj ki többféle pengetőt. Van sokféle, méretben is, anyagból is, felület kialakításból is.
   És figyelj a pengetőtartásodra. Csináltam róla videót, a kezdő leckék között megtalálod a blogomban (a címkefelhőben), nézd meg ha még
   nem láttad.
   Köszönöm az elismerő szavaidat és folytasd a gyakorlást! Szia!

 • Zsuzsi

  Szia Csaba !

  Nagyon köszönöm a youtube kezdő videóidat ! 45 éves vagyok, most vettem meg az első gitáromat. Fender, elektromos, egy jó kis Vox erősítővel. Nagy élmény, hogy már az első héten a kis kece lányomat sikerült elpötyögnöm. Persze aztán visszanézve a videókat 5 x, 10x, 100 x mindig észreveszem, hogy mit lehetne még jobban.
  A pók továbbra is kihívás, főleg 4 újjal- ebben lassabbnak érzem a haladás.
  Amit szintén nagyon élvezek, hogy amint 1-1 leckével tovább lépek és onnan vissza az előzőhöz, mindig ugrásszerű fejlődést veszek észre.
  1 hónapja gitározom kb. Home Office-ban itt van mellettem. 10 perces szünetekben előveszem 1-1 kisebb gyakorlásra és esténként napzáró levezetésként 30-60 perc, ami éppen belefér, videó nézéssel, elméleti képzésekkel együtt. Hétvégén jut több. Kiváncsi vagyok meddig jutok el.
  Párhuzamosan a guitarticks-re is előfizettem, az is klassz- de a magyar dallamok valahogy ismertebbek- kedvesebbek. Ettől függetlenül még tartom a két platformot.
  Annyira jó lenne, ha lehetne a többi kezdő gitárossal és Veled néha online fórumon legalább beszélgetni, tapasztalatot megosztani. Nem tervezel esetleg ilyesmit?
  Nagyon köszönöm, hogy ilyen profi segítségem vagy ! Hálás vagyok érte nagyon!
  ZSuzsi

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Zsuszi!

   Köszönöm, hogy írtál, és köszönöm az elismerő szavaidat is!
   Remek, hogy belevágtál a gitározásba!
   Nagyon klassz a lelkesedésed, és hogy így gyakorolsz. Meglesz az eredménye, tuti!
   De persze türelmesnek is kell lenni, a gitározás nem könnyű.

   A platformot illetően a Kezdőgitártréning tanfolyamhoz jár egy facebook csoport hozzáférés is,
   ahol a diákok meg tudják beszélni a dolgokat, és én is nézem rendszeresen.

   Ha érdekel a tanfolyam majd, a leckék végén megtalálod. De egyelőre javaslom, hogy
   az ingyenes leckék első 3 lapján lévő feladatokat tanuld meg mindenképpen, az az alapja
   mindennek.

   És persze itt tudunk beszélni, bármi kérdésed van, szóljál nyugodtan!
   Sok sikert, jó gyakorlást,
   szia!
   Csaba

 • Varga

  Kedves Csaba! Körülbelül 1 hete kezdtem el gitározni és logikátlanul igyekeztem tanulni, a videó majd a pdf fálj rávílágitott engem arra, hogy nem lehet csak úgy belevágni a közepébe. Miket eddig azt hittem jól csinálom a dolgokat, rájöttem nem tudok előre haladni úgy, hogy nem tudom az alapok nélkül elkezdeni a tanulást.
  Nagyon szépen köszönöm 1 első segitségeket/tanácsokat.
  Üdvözlettel: Varga

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Varga,
   köszönöm, hogy írtál!
   Igen, a gitározás megtanulásához rendszer kell. Másképpen nem lehet magas szintre jutni.
   Sok sikert kívánok a tanuláshoz,
   szia!
   Csaba

 • Molo

  Hali! Köszönöm az első instrukciókat! Igyekszem megfelelni a benne elhangzottaknak. És valóban letöltöttem a pdf-et és beleírtam a válaszaimat, ide is tettem magam elé. 50 múltam, még sosem volt elektromos gitárom, de mindig vágytam rá. Most vettem egyet pár napja, persze olcsóbbat. Még erősítőm, egyéb eszközöm sincs, csak a gitár meg a lelkesedés. Eddig akusztikussal görcsöltem, de most egy új úton indulok el. Bevallom a fiamat (és lányomat is) is szeretném ezzel inspirálni, hátha…
  Várom a következő leckét, remélem lesz időm minden nap legalább fél órát (vagy többet) rászánni a gyakorlásra.
  Tisztelettel: Molo

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Molo!
   Örülök, hogy írtál! Nagyon jól teszed, hogy kinyomtatod a pdf-et, csinálj így a többivel is.
   Nagyon klassz, hogy lelkes vagy, biztos átragad a családodra is.
   Ha kezdő vagy, akkor nagyon javaslom, hogy regisztrálj itt az oldalamon a Kezdőgitártréningre, ott találod a leckéket. Ez a sorozat stratégia, tehát inkább módszertan (nem konkrét leckék).
   Sok sikert a gyakorláshoz, üdvözlettel:
   Csaba

 • Tamás

  Szia Csaba ! Köszönöm gyors válaszodat és a lehetőséget a tanulásra. Még semmit nem játszottam a hangszeren de már nagyon szeretnék. Várom a további instrukciókat !

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Tamás!
   Klassz, hogy jelentkeztél, sokat fogsz tanulni. Ha most vágsz bele, akkor a Kezdőgitártréningre mindenképpen regisztrálj itt az oldalamon, mert ott fogod találni a kezdőknek való, lépésről-lépésre leckéket. Ebben a sorozatban stratégiát találsz, módszertant (és nem konkrét leckéket). De persze ezt a módszertant bármire fogod tudni alkalmazni.

 • Szegedy Péter

  Tisztelt Csaba!
  Gyakorlatilag két hete döntöttem el,hogy megtanulok gitározni. 43 éves vagyok egy ismerősöm segít a tanulásban, nem gitároktató. A youtube videókkal megrekedtem(ezek nézegetése közben találtam önre). Péntekenként Békásmegyeren dolgozom. Amennyiben megfelel szívesen vennék öntől órákat.
  Köszönettel : Péter

 • BOGRE sandor

  Kedves Csaba ,koszonom hogy elfogadtal tavoli tanitvanyodul. Nehany hete mar kovetem a gitarleckeidet eskoszonom hogy jol es erthetoen tanitasz. Magamrol annyit hogy 51 eves leszek haharosan es ugy ket hete vettem meg az elso akusztikus gitaromat .Szeretnek sokat tanulni toled ,kivanok neked sok sikert az eletben es jo egeszseget .Udvozlettel Sandor.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Sándor!
   Köszönöm, hogy írtál, és kedves szavaidat is!
   Azt javaslom, hogy konkrét leckékért a Kezdőgitártréningbe regisztrálj itt az oldalamon. Ebben a videó sorozatban stratégiát, módszert találsz. Ami persze szintén nagyon fontos.
   De leckéket a Kezdőgitártréningben fogsz találni.
   Csináld szépen, kitartóan a gyakorlást, és szépen fogsz fejlődni!
   Sok sikert és örömöt kívánok hozzá!
   Üdvözlettel:
   Csaba

 • Csaba

  Köszönöm szépen a választ és a gyorsaságot és természetesen az első gondolatsort! 🙂 50 éves vagyok, háááát valamilyen szinten pötyögök a gitáron, leginkább shadows számokat. Amit tudok( nem valószínű, hogy jól is) magamtól tanultam, de totálisan leállt a fejlődés. Rájöttem, hogy az alapok hiányoznak, így várom a leckéket! 🙂

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Nagyon klassz, hogy belevágtál a tanulásba, sosem késő! Ez a leckesorozat inkább stratégia (és nem konkrét leckék), így persze bármilyen dalhoz, leckéhez felhasználhatóak. Konkrét leckékért, amelyek pont az alapokkal foglalkoznak ajánlom mindenképpen, hogy nézd meg a Kezdőgitártréning leckéit itt az oldalamon. Csak név + email kell ott is, és ott már konkrét alapozó leckéket fogsz kapni.
   Sok sikert hozzá, mindent bele!

 • Moncsi

  Kedves Csaba!
  Örülök, hogy rád tálaltam, köszönöm szépen a lehetőséget és nagyon várom a következő videókat.
  35 évesen vágtam bele a gitározásba a kisfiammal együtt (aki fél éve dobol is). Kitartás van bőven 🙂

 • Éva

  Kedves Csaba!
  Köszönöm a felíratkozási lehetőséget megkaptam az első leckét is.Nagyon örülök,hogy a blogodra is ide tévedtem. A youtubon már sok kis videódat megnéztem,és mondhatom hogy a többi gitársulis videóktól messze jobb, és értelmesebb magyarázatokat kapok. Én 61 éves vagyok és most hogy nyugdíjas lettem. a festés mellet még egy vágyamat szeretném megélni.Nagyon szeretem a zenét, és mindig vágytam rá hogy valamilyen hangszeren megtanuljak egyszer. Ez az egyszer most jött el.Vettem magamnak egy elektromosgitárt erősítővel (fejhalgatón keresztül gyakorolok a szomszédok miatt).A választásom egy részt a zenei beállítottságom,másrészt fizikai erőnlétem,miatt esett az elektromosgitárra.Nagyon nagy elhatározás van bennem és a gyakorlást is nagyon élvezem. Persze még a kezdetén vagyok .Sokat olvasgattam elméleti anyagot is.Egyenlőre Skálázgatok a pengetést gyakorlom. Nálad megtaláltam ,amit kerestem. Nagyon várom a további leckéket.
  Köszönöm:Éva

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Éva!
   Köszönöm, hogy írtál, és örülök, hogy tetszenek a leckék.
   Nagyon klassz, hogy belevágtál a gitározásba, le a kalappal!
   Tartsd meg a lendületedet, és meglesz az eredménye!
   Kérlek, nézd a blogomat is, időről-időre fel szoktam rakni új dolgokat oda is.

 • Tamás

  Szia Csaba!
  Nagyon örülök, hogy rád találtam! Sok olyan leckét láttam már, amely egyből az akkordok lefogásával kezdi, vagy még rosszabb esetben, hogy mennyire drága gitárt érdemes venni. Örülök, hogy végre találtam egy olyan tanárt aki lelkileg is felkészít a gyakorlásra. Nem igér könnyű utat csak azt, hogy hogyan tudjuk rendszerezve felépíteni saját játékunkat, illetve a gyakorlás is lehet örömteli még akkor is ha legyőzhetetlennek látszik az akadály. Nem tudok mást mondani csak annyit: Köszönöm!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Tamás,
   köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy látod az értelmét ezeknek a leckéknek.
   Igen, nagyon sok múlik azon, hogy az ember fejben hogyan látja a dolgokat. És bár tényleg kitartónak kell lenni a gitározáshoz, nem jön gyorsan a siker, de ahogyan írtad is,
   meg lehet találni mindig az örömteli dolgokat.

   • Tamás

    Szia!
    Egy hónap „gyakorlás” után 2 évig nem is nyúltam gitárhoz. Az általad is említett okok miatt: rövidek az ujjaim, kicsi a kezem, nem tudom lefogni az akkordokat, nem vagyok tehetséges és soha nem fogok játszani ezen a hangszeren. Családom is nehezen viselte a próbálkozásaimat „plöm-plöm” zenémet. Néha összejöveteleken megemlítették, hogy a gitár nem az én hangszerem, amit szégyenkezve fogadtam, de azért ott volt bennem, hogy egy-egy szalonna sütésnél milyen jó lenne gitározgatni a barátoknak. Ezért 47 évesen ismét elővettem „majd én megmutatom” felkiáltással. Család is másként áll most hozzá, hiszen látják az erőfeszítéseket és a kis előre lépéseket is. Vettem egy agyon használt elektromos gitárt erősítővel. Így ha nem dugom össze, akkor szinte alig hallani a gyakorlásom. Igaz kevés dalt tudok (8-10). Dallamot játszom, mert az akkord nem megy, de most a hiányzó alapokat megszerzem a segítségeddel! A családnak, barátoknak pedig essen le az álla! 🙂

    • Csaba Bejegyzés szerzője

     Klassz Tamás, az elszántság nagyon fontos egy olyan kihívás esetében, mint a gitározás.
     És fontos a szemlélet is, hogy az ember a problémák megoldására gondoljon, és ne a lehetséges sok „kifogásra”. Amiket írtál is:
     rövidek ujjaim, nem tudom az akkordokat, stb. Mindig lesznek nehézségek a gitáron, de ha az ember jó módszerrel és
     szemlélettel áll neki ezeknek, akkor vagy mind legyőzhető, vagy más módszerrel el lehet kerülni a hátrányukat.
     Szóval tarts ki, és nyomasd a gyakorlást okosan és kitartóan és meglesz az eredménye! 🙂

 • Barta József László

  Szia Csaba. Most csatlakoztam. Már sok videot tanulmányoztam eddig is a youtubon. Kiváncsian várom a folytatást. Sok sikert a munkásságodhoz.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia József!
   Köszönöm, hogy írtál, örülök, hogy csatlakoztál! Nagyon fontos anyagok lesznek a következő videókban, hasznodra fog válni!
   Eredményes gyakorlást kívánok!

 • Sylonan

  Üdv.

  Nagyon hatékonyak a kérdéskörök és nagyon jól rávezeti az embert a lényegere.
  Csak gratulálni tudok ilyen jól megfogalmazott kérdésekhez. Tényleg rávilágít arra amire kell.
  Érdemes átgondolni.

 • Balázs

  Szia Csaba!

  Köszönöm a biztató szavakat. A youtube-on fenn lévő oktató videóidat évek óta nézem és tanulom. Azért szeretném segítségedet kérni, hogy a ritmusgitározás terén jobban fejlődjek és ne rögződjenek belém rosszul az alap pengetési rendek. Az „ezért nem tudod lepengetni kedvenc dalaid ritmusát” videód nagyon tetszett. Nagy segítség lenne a további képzés.

  Köszönöm:

  Balázs

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Balázs!
   Köszönöm, hogy írtál, és a kedves szavaidat is!
   A Kezdőgitártréningre már regisztráltál?
   Ott megtalálod az alap tá-titi ritmikák típusait, és a szünetes ritmikák felépítését is (új videó).
   Ezek a videók teljesen ingyenesek, csak név + email kell a leckékhez.
   Ha pedig még jobban el szeretnéd mélyíteni a tudásod, akkor van lehetőséged rá az 5 hónapos Kezdőgitártréningben (ez fizetős).
   Ebben a tanfolyamba garmadával szerepelnek ritmusképletek, és a hozzá járó ajándék tanfolyamban, az 1000 dal tanfolyamban
   pedig további ritmusok, és a ritmikák felismerését is gyakorolhatod.
   De ezektől függetlenül fogok még feltenni mindenféle videót a jövőben is.
   Köszönöm, szóljál máskor is, bármi van!

 • RicHardCore

  Helló.
  Köszi hogy adtad a leckét, kell is mivel alapítottunk bandát és én leszek a basszusgitáros ami állítólag nem olyan nehéz e mellett ének vagyok.
  Szóval a lényeg az hogy mire összeszokunk addig a leckéidet gyakorlom hogy jobb legyek 🙂

 • Kanalas józsef

  Üdv!Köszönöm a lehetőséget,igyekszem rászolgálni.Jó egy éve foglalkozom gitározással,de többnyire csak akkordozok.Úgy érzem többre van szükségem hogy tovább tudjak fejlődni,ezért bátorkodtam feliratkozni.Köszönöm a lehetőséget.Üdv.:Józsi

 • Frömmel Tibor

  Szia Csaba
  Én 53 évesen próbálok belecsapni a lecsóba 0 gitártudással.
  A youtube-n találtam meg az iskoládat, kíváncsi vagyok napi 1-1,5 órát tudok gyakorlásra szentelni.
  Üdv: Fromy

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Helló Fromy!
   Köszi, hogy írtál!
   Ezen a tanfolyamon stratégiát találsz.
   Kezdő leckéket oldalt találsz, a címkék között megtalálod, hogy „kezdő gitár lecke”.
   Még több leckét pedig a http://www.kezdogitartrening.hu oldalon.
   Köszi, jó gyakorlást, ha kitartasz, biztos vagyok benne, hogy menni fog!

 • Aszi

  Szia Csabi
  Először is köszönöm a felvételt a csoportodba és külön köszönet az oktatásért!Kinlódok már egy ideje a gitár tanulással de nem nagyon jutottam előre,de tanácsaid megfogadva biztos vagyok a fejlődésben,ki próbáltam a hüvelyk új tanácsod és tényleg jó 🙂 Nagyon várom már a tanulást! Én leginkább a beat zenét szeretek,és leginkább akkordozni szeretnék többségében,az hogy szuperül menjen mi kell? Üdv Aszi

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Helló Aszi!
   Köszi, örülök, hogy hasznosnak találod a leckéket.
   Itt stratégiát tanulsz, konkrét leckékért nézd meg ezen az oldalon a kezdő leckéket, vagy a kezdogitartrening.hu oldalamat, ott is találsz több leckét. Akkordozáshoz -bár milyen fura – de először is laza kéztartás kell (lásd itt a következő lecke). Ez a kulcs ahhoz, hogy gyorsan tudjad az akkordokat váltogatni. És persze ritmikák is kellenek.
   Jó gyakorlást, szia!
   Csaba

 • Gábor

  Köszönöm,Csaba a lehetőséget,mint mások is írták minden fejben dől el.Régóta terv a gitározás,valamikor gyerekkoromba próbálkoztam mivel a Bátyám zenél,de sose ugrottam bele igazán.Most 43 évesen belekezdtem és remélem el is érem a célom.Ha nagyon elakadok személyesen is megkereslek.Jól akarok játszani,és úgy hogy ezt mások is élvezzék.Cél a nagy színpad 🙂

 • Joey

  szia.még az elsö leckénél tartok s lenne egy olyan kérdésem hogy nagy baj hogy nem tudom ugy lejátszani amit küldtél mint ahogy te?Az az néha elakadok egy résznél s nem tudom tovább folytatni…egy párszor neki kell hogy induljak a gitáral hogy eltudjam játszani meg csak ha olvasom a kottát ugy tudom játszani azaz fejböl még nem igazán … meg pl: ha ismétlés van valahol mint a kis kece leányomnál akkor mikor ismételni kell akkor is elakadok…ezt tudnám valahogy korigálni vagy javítani?

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia!
   Minden leckét a saját tempódban gyakorolj. Egyáltalán nem baj, ha még nem megy úgy, mint nekem, ehhez idő és gyakorlás kell. Fontos, hogy menjen fejből. Figyeld meg, hogy melyik résznél akadsz meg, és csak azt a részt gyakorold magában is. Figyeld meg azt is, hogy a pengető kezeddel vagy a fogó kezeddel történik-e a hibázás. Tudod, az ördög a részletekben rejlik. Neked is meg kell figyelned, hogy mi a hiba, és mi okozza azt, mert csak így fogod tudni kijavítani. Sok sikert!

 • Kiss Imre

  Szia Csaba!

  Olyan kérdésem lenne, hogy most kezdenék bele a gitározásba, balkezes vagyok viszont valahogy nekem jobb kézre áll inkább a gitár. Kérdésem, hogy vehetek jobbos gitárt vagy inkább a balost kellene erőltetnem? Köszönöm előre is a válaszod!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Imre! Nyugodtan használj jobbos gitárt, ha úgy jobbnak tűnik. Mark Knopfler a Dire Straits-ből szintén bal kezes, és jobbos gitáron tanult meg gitározni, nem is akár hogyan.

 • Dunai Dávid

  Kedves csaba imádoma gitárokat a hangjukat és pár hónapja sikerült megvennem az első gitáromat egy B.C.Rich szólógitárt mindenerőmmel tanulgatoka skálákal már kezdek megbírkózni az akordok lefogásával sincs nagyobb baj de a váltások iszonyú nehezen mennek valamint a rendezett penetés is okoz némi problémát akordos daloknál vagy több húrt pengetek vagy eltévesztema le föl pengetés sorrendjét nagyon szeretnék jól tisztán játszani türelmem bőven van és elszántságból sincs hiány viszont egy kis segítséget nagyon megköszönnék

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Dávid! Köszönöm, hogy írtál! A fenti nehézségek (amiket írtál) teljesen gyakoriak, és mindenkivel előfordulnak. Jól felépített gyakorlási „edzéstervvel” azonban teljesen meg lehet szüntetni ezeket. Ha ebben kell segítség, nézd meg jobb oldalon a felnőtteknek szóló gitároktatást. Köszönöm, szia!
   Csaba

   • Dunai Dávid

    Köszönöm szépen a segítséget jó hogy van valaki aki ilyen módon segít a gitározni tanulóknak hatalmas respect kedves Csaba ! Figyelgetem a videókat követem a tanácsokat és nem adom fel amíg nem leszek profi, már csak azért sem mert kimondhatatlanul élvezem ennek a csodálatos hangszernek a képességeit 😀

 • Balázs Dániel

  Köszi a bíztatást. Igyekszem. Volt olyan amikor azt éreztem hogy nem lehet megtanulni meghát azon is gondolkodtam hogy milyen hosszú idő megtanulni gitározni. Mindenesetre mostmár azért jó lenne megtanulni. 🙂

 • Balázs Dániel

  Hello Csaba! Én vagyok az akivel még anno a dankaboy@freemail.hu tartottuk a kapcsolatot. Sajnos abbahagytam egy idő után. Nekem már 5 éve van gitárom és még mindig nem tanultam meg. Azt tanulgattam amit átküldtél de az is már fél éve volt. 19 vagyok. Remélhetőleg mostmár nem fogom abbahagyni a gitározást. Üdv

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia!
   Egy balkezes gitár kellene neki.
   A balkezes emberek simán át tudják magukban fordítani azt, amit
   egy jobbkezestől látnak, tehát ez nem okoz gondot. Jobbkezes vagyok,
   de volt már balkezes diákom, simán megtanulta a dolgokat.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia!
   Hát, azért jó volna egy bal kezes.
   Ha tényleg nincs rá semmi mód, akkor meg lehet tanulni
   jobbkezesen.
   Mark Knopfler (Dire Straits) szintén balkezes, és jobbkezesen játszik. Nem is akárhogy…

 • Csiripapa

  Üdv Csaba!
  Gyerek korom óta szerettem volna gitározni, de legalább is egy gitár boldog tulajdonosa lenni.Sajnos 40 évesen értem el azt,hogy megvehettem első komolyabb gitáromat, egy Epiphone LP Custom Pro gitárt és hozzá egy komolyabb erősítőt: Peavey vypyr 100.MOst már minden csak magamon múlik illetve a egítségeden. Képes leszek e eljutna oda,hogy rock és metál vonalon (Metallica,Nirvana stb.. zenéket is el tudjak majd játszani? Napi egy órát tudok komolyabban rászánni a gyakorlásra. Ujjaim elég merevek és a bundok ill. akkordok váltása,átfogása elég nehezen megy…amatőr,kezdő szint.
  Szerinted van reális esélye,hogy sikerülni fog?

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia!
   Köszi a hozzászólást!
   A napi egy óra teljesen rendben van, szép eredményt lehet ezzel elérni.
   Amit viszont nagyok ajánlok, hogy ne bízd a véletlenre.
   A gitározás egy meglehetősen komplex, összetett folyamat. Ha a megfelelő „térkép”, útmutató nélkül, próba-szerencse alapon vág bele valaki, akkor vagy sikerül, vagy nem.
   Ha számodra fontos a gitározás, akkor nyilván azt akarod, hogy sikerüljön. Ebben az esetben viszont nem hagyatkozhatsz arra, hogy „elkezdek gyakorolni, aztán majd lesz valami…”.
   A leírásod azt sugallja, hogy a gyakorlásod nem az igazi (amikor írod, hogy merevek az ujjaid, és nehezen mennek az akkordváltások).
   De ezeket a dolgokat lehet tanulni és fejleszteni!
   Első lépésként a tréning gyakorlatait nagyon alaposan tanulmányozd át, és alkalmazd a gyakorlásodban.
   Ha kell további segítség, szóljál!

 • Ferencsevics Ferenc

  Minden hangszer csodálatos ajándéka az alkotó embernek (léleknek).
  A gitár kiemelkedő összhangzati lehetőségekkel rendelkezik,
  ezt a tulajdonságát szeretném valahogy hasznosítani.
  De még itt vannak az ismertetett hibák, amiket nehezen tudok leküzdeni.
  Gondolom: a módszeresség hiányában. (Nem is annyira érintő- inkább
  húrtévesztés)
  Az első (1-5 bund) tartományban már kezdem otthon érezni magam. Jó lenne
  tovább haladni,de alapvető hibákkal ez nehezen megy.

  Üdv: Ferenc

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Üdvözlöm Ferenc!

   Ebben a tréningben a gyakorlás mikéntjéről esik szó. Olyan jellegű hiányosságok „gyógyításával”, amiket írt, a kezdőknek szóló oldalam, a http://www.kezdogitartrening.hu foglalkozik.

   5 hetes, teljesen ingyenes részében konkrét leckéket, gyakorlatokat talál, amelyekkel hatékonyan fejlesztheti a húrbiztonságát, akkordváltásait, pengetését.
   Rendszerezetten, lépésről-lépésre.
   Köszönöm, üdvözlettel:
   Csaba

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia,
   azon stílusok miatt (blues, rock, metal), amivel ez a tréning foglalkozik, nagyon ajánlom a pengetőt. Ujjal a lehetőségek egy jó részétől megfosztanád magad.