Dire Straits: Once upon a time in the west szóló motívum


Ebben a videós leckében a Dire straits egyik dalából nézünk meg egy szóló motívumot. Utána azt is megnézzük, hogy miképpen tudunk hasonló figurákat létrehozni, hogy aztán belerakjuk azokat a saját szólóinkba.

A Gitár Motívum Manufaktúra célja, hogy megvizsgáljunk egy híres dalban szereplő motívumot, majd megváltoztatjuk a helyét, a hangjait, a skálát, a ritmusát, tehát felfedezzük, hogy hogyan tudjuk azt felhasználni a saját zenénkben.
Ebben a leckében a Dire straits Once upon a time in the west c. dalának koncert verziójából nézünk meg egy figurát.

Itt le tudod tölteni a lecke teljes TAB-ját.

Nézzük meg a motívum jellegzetességét. Mark Knopfler sokszor tiszta hangszínt használ a játékában. Ez azért fontos, hogy össze tudja csengetni a szomszédos húron képzett hangokat. Ezeket a motívumokat ugyanis úgy állítja sokszor össze, hogy a hangokat a szomszédos húrokon pengeti. És az így pengetett hangok közé egy-egy hangot belerak hammer/pull-off technikával (ráütés/visszapengetés).

Ezt a tudásunkat felhasználva nézzük meg, hogy hogyan tudunk hasonló figurákat létrehozni. A példa kedvéért legyünk az Am pentaton skálában. A skála bármelyik pozíciójában, bármelyik húrpáron pengethetünk szomszédos hangokat (tiszta csatornát használjunk ehhez). Megéri elsőnek rövid, 3-4 hangos kis figurákat csinálnod, amíg feltérképezed a lehetőségeket (lásd TAB).

Ha már jól mennek ezek a rövid figurák, utána megpróbálhatod ezeket sorban is fűzni, egy hosszabb figurát létrehozva.

Melyik szóló a kedvenced, amiből legközelebb megnézzünk egy figurát? Írd meg hozzászólásban!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük