Gitár Motívum Manufaktúra: Star wars főcímdal részlet 4


Ebben a videós leckében a Star wars híres főcímdalának egy részletét nézzük meg. De nem az a cél, hogy egyszerűen csak megtanuljuk, hanem, megváltoztatva a skálát amiben van a dallam, kitapasztaljuk, hogy milyen más hangulatok jöhetnek így létre.

A videó tartalma szövegesen is:

Probléma a híres dalok megtanulásával

Híres dalokat megtanulni mindannyian szeretünk. Motiváló, ráadásul kézhez kapunk egy jól hangzó dallamot, szólót, akkordmenetet, riffet. De van ezzel egy nagy baj. Az, hogy a te zenei gondolkozásod nincsen benne. A híres gitáros gondolkozott el rajta, hogy milyen skálát használjon, milyen akkordokat. Ő gondolta át, hogy ezeket milyen ritmussal szólaltassa meg, és közben milyen gitáros technikákat használjon.
Márpedig egyben biztos lehetsz. Egy kezdő és egy profi gitáros között nem csak az a különbség, hogy a profi mindenféle nehéz fogást tud lefogni és fénysebességgel játszik. Persze, a technikai oldala is fontos a gitározásnak. De legalább ennyire fontos a zenei gondolkodásmód.
Egy profi (vagy akár egy haladó) gitáros képes a zenét felépítő dolgokat, mozaikdarabkákat külön-külön megvizsgálni. Úgy mint ritmus, skála, hangköz, gitáros technika, akkord, stb. És ezeket képes manipulálni, módosítani egyesével. Egy kezdő erre nem képes még. Ő csak teljes egészében látja, hallja a zenei darabot.

Gitár Motívum Manufaktúra lényege

A Gitár Motívum Manufaktúra egyes epizódjainak pont az a célja, hogy példákat lássál arra, hogy hogyan lehet egy-egy híres dal részletét megváltoztatni, és így milyen más hatások, hangulatok jönnek létre. Ezek a változtatások a zenét felépítő kis „mozaikokat” fogják érinteni, amiről fentebb is már volt szó, mint ritmus, akkord, hangköz, skála, stb. Megváltoztatjuk az eredeti motívumot, csűrjük-csavarjuk, kalapáljuk, és így te is képes leszel rá, hogy a saját kedvenc dalaiddal ezt a módszert ki tudd próbálni. Ez által nem csak megtanulod a saját kedvenc témáidat, de a te zenei gondolkozásod is benne lesz a tanulásban.

Az első részben a Star Wars főcímdalának egy kis részletét nézzük meg. Ez a részlet D dúr hangnemben van. Maga a D hang az alaphang, tehát mondhatjuk azt is, hogy D jón skálában vagyunk. A Motívum Manufaktúra keretében a dallam hangközeit megtartjuk, csak – továbbra is D dúrban maradva – más-más kezdőhanghoz képest játsszuk le. Ez azt jelenti, hogy átrakjuk a dallamot E dórba, F# frígbe, stb, tehát a D dúr hangnem többi modális skálájába.

Gondolhatsz erre az egészre úgy is, hogy a dallamot feljebb és feljebb visszük hangonként a gitár nyakán, mindvégig D dúr hangnemben maradva.

Itt tudod letölteni a TAB-ot egyben: Star wars főcímdal modális skálákkal

Neked melyik a kedvenc dalod? Írd meg hozzászólásban és a következő Motívum Manufaktúra keretében megnézhetjük!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 Gondolat “Gitár Motívum Manufaktúra: Star wars főcímdal részlet

 • Morvai Martin

  Szia Csaba!! Lehetne egy olyan kérésem, hogy a Tankcsapda- Maradj velem c. Balázs Fecó feldolgozását eljátszanád nekem, főleg a szólórészekre lennék kíváncsi a többire már rájöttem ( szólójával is küszködtem már, de nem az igazi) kezdő/középhaladó vagyok még nemrég vettem meg a zene nyelve c. tanfolyamodat, ami szuper kis anyag rengeteget fejlődtem már zeneelmélet terén amiért nagyon hálás vagyok Neked! Illetve szeretnék még egy kérdést feltenni, hogy van e facebook csoportod a tanuloidnak, mert szívesen csatlakoznék! Előre is köszi, Üdv: Martin

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Martin!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Örülök, hogy hasznosnak találod a Zene nyelve tanfolyamot!
   Facebook csoport a Kezdőgitártréning tanfolyam tanulóinak van.
   A Maradj velem számmal az van, hogy egy ilyen hangról-hangra való gitárszóló bemutatás elég sok időbe kerül. És sajnos most kevés időm van, ne haragudj.