Gitártanulás felnőttként 2. rész – teszteld le a fogó kezed! 7


Ebben a részben leteszteljük a fogó kezed, példákat nézünk, hogy miért fontos tudnod ezekről és a teszt eredményét figyelembe venned. Lesz szó a gyakorlásról és egy konkrét leckét is találsz a videó végén. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

A videó elején egy fogást találsz, amivel letesztelheted, hogy mennyire alkalmas a kezed a gitártanulásra. Míg egy gyerek vagy tinédzser keze rögtön alkalmas, mivel rugalmas, könnyed, addig egy felnőtt keze már nem biztos, hogy az. Ezért fontos, hogy elvégezd a tesztet, és hogy – ha nem sikerülne – akkor megfelelően fejleszd a kezed. Ugyanis a kéz állapota gyakorlással fejleszthető.

A teszt a következő: fogd le D húron az 5. bundot mutató ujjal, majd rakd mellé a többi ujjat is a szomszédos bundokra. Tehát a 6. lesz a középső ujj, 7. a gyűrűs, 8. a kisujj. Mindegyik ujjal nyomd le a bundokat egyszerre.
Két dologra figyelj: a hangokat rögtön a bund mellett fogjad, a bund tövénél. Ez csak akkor sikerülhet, ha nyújtózol az ujjaiddal. Másrészt, a G, H és E1 húrnak szólnia kell szabadon, miközben fogod ezeket a hangokat. Ez csak úgy sikerülhet, ha jó a tartásod. (A tartásról és más nélkülözhetetlen alapokról itt egy videóm: http://gitaroznijo.hu/index.php/2021/04/ezert-akadnak-meg-a-kezdo-gitarosok-a-fejlodesben/)

A videóban példákat látsz, hogy ezek valós zenében miért fontosak. Pl. gyors futam esetében, blues-rock riffnél, barrés akkordoknál vagy sima akkordoknál. Lényeg tehát, hogy bármilyen stílust is játszol, akár szólózni szeretnél, akár ritmusozni, a jó tartás és az ujjaid nyújtózó képessége elengedhetetlen.

Most nézzük meg, hogy a teszt függvényében hogyan kellene gyakorolnod. Ha sikerült a teszt, és közben laza a kezed, akkor hurrá, így tovább!
Ha sikerült, de érzed, hogy közben fáradt a kezed, akkor próbáld pihentetni a kezed gyakorlás során. Meg se várd, míg kifárad, hanem a pihentetés legyen a gyakorlásod része (egyszerűen lógasd le a kezed a tested mellé 10-20 másodpercre). Ugyanis, amikor észreveszed, hogy fáradt a kezed, akkor már rég rossz. Ilyenkor már sokkal több feszültség van benne, mint ami elfogadható. Pihentesd, mikor még úgy érzed, hogy minden rendben.

Ha pedig nem sikerült a teszt, akkor két dolgot kell fejlesztened. Egyrészt, a tartásod, aminek a lényegét a fenti videóban megtalálod. Másrészt az ujjaid nyújtózkodó képességét. Ezt lényegében bármivel tudod fejleszteni, csak figyelj gyakorlás során a mozdulatokra. Minél kevesebb karmozgást és csukló billegtetést használj. Próbáld a fogásokat csak az ujjak mozdulatával elérni. Ha nálam tanulsz bármilyen formában (Kezdőgitártréning, Varázskockák, személyesen), akkor a kapott leckék mindegyike megfelelő (húrbiztonság leckék, váltott pengetés vagy dallam leckék például). Egyszerű dallamokkal, technikai gyakorlatokkal kezd a kezed fejlesztését és ne akkordokkal.

A videó végén megnézünk egy konkrét leckét is, amiben csak a mutató – és középső ujjadat kell használni. Figyelj itt is, hogy az alkar, csukló lehetőleg ne mozogjon, vagy ha mégis, akkor csak a legszükségesebb mértékben. Lehetőleg csak az ujjak mozogjanak.

Itt tudod a kottát/Tab-ot egyben letölteni: Mutató – és középső ujj tréning

Neked hogyan sikerült a teszt? Írd meg hozzászólásban!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 Gondolat “Gitártanulás felnőttként 2. rész – teszteld le a fogó kezed!