Tanácsok elektromos gitár vásárláshoz – első gitárod


Ebben a videós leckében olyan szempontokról olvashatsz, amelyek véleményem szerint a legfontosabbak, amikor kiválasztod az első elektromos gitárodat. Olvass tovább a folytatáshoz.

A videó tartalma szövegesen is:

Szempontok, tanácsok elektromos gitár vásárlásához

1. szempont: hangszedők

Különböző gitárok más-más zenére jók (nem véletlenül látod, hogy kedvenc gitárosod is 48 gitárral koncertezik, és váltogatja őket koncert közben). Az egyik legfontosabb dolog, ami befolyásolja a gitár hangzását, a hangszedői. Így az első tanácsom az, hogy gondold végig, hogy milyen fajta zenét szeretnél játszani.

Vannak az egyszeres hangszedők (single coil), amelyek főleg a stratocaster/telecaster típusú gitárokban vannak. Ezeket inkább lágyabb zenékre tudod majd jól használni (lágyabb blues, rock, vagy bármi más). Az egyszeres hangszedők nem annyira bírják a kemény torzítást, búghatnak, zúghatnak.

Másrészt, vannak a dupla hangszedők (humbuckerek), amelyek Ibanezekben, Les Paul, Jackson, stb. típusú gitárokban vannak. Ha keményebb zenét szeretnél játszani, akkor ezeket ajánlom. Persze ezekkel is lehet lágyabb zenét is játszani, de a torzított hangszín is erőteljesen fog megszólalni felesleges búgás nélkül.

Némelyik keményebb zenére szánt gitárba a két szélső dupla hangszedő mellé középre még egy egyszeres hangszedőt is raknak. Ha ilyen gitár tetszik, az is jó, de ez a középső egyszeres hangszedő nem annyira fontos, a lényeg a két dupla.

Még annyit kell a hangszedőkről tudnod, hogy vannak kifejezetten keményre zenére kifejlesztett egyszeres hangszedők is. Ezek azonban elég drágák, nem a 60-80e forintos gitárokban fogod őket megtalálni, hanem a több százezresekben.

2. szempont: húrláb típusa

A húrláb az, ahol a húrok fel vannak függesztve a gitár testén. A javaslatom az, hogy elsőnek olyan gitárt vegyél, aminek ez a húrláb rendszere nem Floyd-rose rendszerű. A Floyd-rose rendszerű tremolókar segítségével remekül lehet vijjogni és visítani a gitárral, de szerintem nem kezdőknek való. A gitározásnak sokkal fontosabb részei is vannak, amiket meg kell tanulni, hogy jó gitáros legyél, mint a tremolókarozás (pl. pengetés, ritmusok, skálák, stb).

Igen, jól tud szólni a tremolózás, és bizonyos stílusokban sokat használják (pl. thrash metal vagy a Steve Vai – féle zenék), de a floydos gitárokon a hangolás és a húrcsere sokkal macerásabb, mint egy másfajta húrlábbal rendelkező gitáron.

És elsőnek szerintem a lényeg az, hogy egy praktikusan használható elektromos gitárt vegyél, amivel nem kell sokat vacakolni, és amivel minél könnyebben tudod gyakorolni a gitározáshoz szükséges legfontosabb technikákat.

Honnan ismered fel a Floyd-rose rendszert? Egyrészt, a gitár leírásában is szerepel, másrészt, a gitár fájában van egy bemélyedés a húrláb alatt. Ugyanis, ezt a húrlábat lefele és felfele is lehet mozgatni a tremolókar segítségével, és amikor lefele mozog, akkor belesüllyed a gitár síkjába. Ezért kell az a bemélyedés a húrláb alatt.

3. szempont: a gitár egyensúlyozása

Nagyon sokszor látom azt, hogy kezdő gitárosok úgy tartják a gitárt, hogy játék közben fogniuk kell, hogy ne billegjen, dőljön erre-arra. Ez sajnos nem jó, így nem lehet megtanulni a kifinomult mozdulatokat. Úgy kell a gitárnak megmaradni a lábadon, hogy ne kelljen a kezeddel fognod, tartanod, és a nyaka enyhén felfelé mutasson (így tudod a fogásokat majd a legjobban lefogni). Maximum a pengetőkezed saját súlya segíthet a gitár stabilizálásában (de úgy, hogy nem szorítod a gitárt azzal sem magadhoz).

Ezeket figyelembe véve fontos az, hogy olyan gitárt válassz, hogy valamelyik lábadra rakva stabilan meg tudd tartani (vagy persze a nyakadba akasztva állva tudjál vele gyakorolni egy számodra kényelmes tartásban). Ezért fontos, hogy a gitár kiegyensúlyozottsága olyan legyen, ami számodra megfelelő. Tehát menj be gitárboltba és próbáld ki a gitárt (vagy hasonló gitárt). Tedd az egyik lábadra vagy a másikra, próbáld ki, hogy mennyire stabil számodra a gitár tartása.

4. szempont: a gitár ára

Véleményem szerint a semminél bármilyen gitár jobb. Ha csak annyit tudsz rászánni, hogy egy olcsóbb gitárt vegyél, akkor tedd meg azt, az a gitár is bőven jó lesz arra, hogy elkezd a gyakorlást. Manapság a legolcsóbb gitárok sem rosszak. (Én is úgy kezdtem hajdanán, hogy bementem a boltba, és a legolcsóbb gitárt megvettem. Az a Flash gitár az, amit láthatsz a videóimban. És a pláne az, hogy az olcsóságához képest nem is volt annyira rossz gitár.)

Árkategóriában a legolcsóbb gitárok kb. 30-40e forint körül lehetnek manapság.

A következő kategória a középszint, ezek olyan 60e és 200e között vannak árban. Az ilyen gitárokban már minőségibb hangszedők és szerelvények vannak.

A felső szint pedig a több százezres gitárok, ezekben már lehetnek olyan speciálisabb hangszedők is, amint amiről fentebb írtam.

Nem írtam a gitár fájáról, mert nem értek hozzá, és szerintem az első elektromos gitár vásárlásnál nem egy fontos szempont. Gitármárkákat is azért nem említek, mert a fenti szempontokat figyelembe véve mindegyik márkának vannak olyan darabjai, ami neked pont jók lesznek. Van még a nyak kialakítása, tehát, hogy a nyak keresztmetszete mennyire lapos vagy gömbölyded. De szerintem ez is olyan dolog, hogy mindegyik fajta nyakkialakítást meg lehet szokni gyakorlással.

Összefoglalva ez a négy szempont az, ami szerintem a legfontosabb. Kihagytam volna valamit? Vagy szerinted van más is? Írd meg hozzászólásban!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük