A Hatalom gyűrűi filmzene főtéma gitáron


Ebben a gitár leckében a Hatalom gyűrűi filmsorozat főtémáját fogjuk megnézni. Egyrészt megtanulhatod tabulatúra segítségével magát a zenét, majd zeneelmélet szempontjából is megnézzük, hogy mi történik. Olvasd tovább a bejegyzést!

A videó tartalma szövegesen is:

A videóban bemutatott dallamot itt tudod letölteni egyben: A Hatalom gyűrűi filmzene főtéma

A Hatalom gyűrűi filmzene főtéma zeneelméleti bemutatása

A dallam C, E, F# és G hangokkal kezdődik, amire a kíséret C dúrt játszik rá. Ez azt jelenti, hogy G dúr hangnemben vagyunk (annak a 4. foka a C dúr), tehát egy C líd hangulat jelenik meg.

Majd ez a lídes dallamsor A hangon keresztül H hangon záródik. Itt a kíséretben Em akkord szólal meg, a H hang az E hang kvintje, tehát a dallam egy stabil zárást kap. Tulajdonképpen pontosabb, ha azt mondjuk, hogy a dallam Em-ban van (ami a G dúr „rokon” moll párja), hiszen az Em megjelenik, G dúr viszont nincs sehol.

Utána egy hangnemváltás jön, F és Am akkordok jelennek meg a kíséretben, míg a dallam A, G, F és E hangok játszik. Az első kis dallam részben F# volt, itt F van, tehát változás történt a hangkészletben, hangnemváltás történt. A két akkordot megnézve mondhatjuk, hogy itt Am-ban vagyunk. Mivel az Em és az Am szomszédos hangnemek a kvintkörtben, ez a váltás sima, lágy. Ezt az is segíti, hogy az F hangot kivéve, az A, G és E hangokat már hallottuk korábban is, azt már megszokta a fülünk.

Majd a kíséret átvált F# mollba. Itt a dallam A, G#, F# és C# hangok játszik. Ez már egy nagyobb váltás, a G# és a C# hangok még nem voltak, így ez a hangkészlet jelentősebb megváltozása. Az tartja mégis össze a korábbi dallam részekkel ezt a részt, hogy ez is A hangról kezdődik, amit már felismer a fülünk. Az A hang a F# moll akkord mollterce. Viszonylag stabil hang, ez is segít a váltás során a fülünknek „tájékozódni”.

A F# moll után pedig egyből jön egy Gm, ami egy még drámaibb váltás, ez a két hangnem igen távol van egymáshoz képest a kvintkörben. A váltás így nagyon felhívja magára a figyelmet, drámai, baljóslatú lesz. Itt a dallam kitartva egy D hangot játszik, ez a Gm akkord kvintje.

Utána egy Eb akkord jön, amire a dallam Eb, D, C, Hb, A hangokat játszik, majd G-re zár, amelynél a kíséret visszavált Gm-ra. Ez a dallam stabil lezárását jelenti. Az Eb akkord a Gm hangnem 6. foka (akárcsak az Em hangnemnek a C dúr, és az Am-nak az F dúr). A Gm akkord a rész végén G dúrra vált, ami visszavezet a C dúrra (G dúr a C dúr 5. foka). És megismétlődik a dallam.

Mint látod, több hangnemváltás is van a zenei téma során. Van lágy, könnyedebb váltás is, és van igazán drámai, komor hangulatú váltás is. Zeneszerzőként fontos, hogy tudjuk a hangnemeket, mert csak így fogunk tudni jól bánni a hangkészlet megváltozásával, vagyis a hangnemváltásokkal.

Ha érdekel a zeneszerzés, zeneelmélet, nézd meg a Zene nyelve online tanfolyamot, ami egy gitárosok számára készített zeneelméleti tanfolyam sok gyakorlattal.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük