Új lecke Jónás Tamástól a zeneelmélet szerepéről


Tamás egy új youtube csatornát hozott létre az elmúlt hetekben. A csatorna neve Szólómánia, célja a szólózáshoz használt technikák és zeneelmélet bemutatása. Mivel Tamás zenei munkásságát nagyon értékesnek tartom, gondoltam, az egyik videóját szívesen kiteszem ide is, ő pedig írt hozzá kiegészítő gondolatokat. Olvass tovább és nézd meg a videót, át is adom a szót Tamásnak.

Köszöntöm ismét a Gitároznijó olvasóit, és nagyon jó érzés ismét itt lenni, a hazai gitáros színtér egyik legjobb helyén. Már a negyedik gitárleckével jelentkezem, az előző három anyagot itt találod:

http://gitaroznijo.hu/index.php/2016/08/gitar-lecke-jonas-tamastol-az-uj-ep-jevel-kapcsolatban, http://gitaroznijo.hu/index.php/2020/07/tanulsagos-lecke-jonas-tamastol és
http://gitaroznijo.hu/index.php/2022/02/gitarlecke-jonas-tamas-tel-albumabol.

Ha már egy jó ideje gitározol, akkor valószínűleg találkoztál azzal a kihívással, hogy nehéz továbblépni a jelenlegi szintedről. Hiába gyakorolsz skálákat, nem tudod, merre haladj tovább. Sok mindent el tudsz játszani, de amikor saját témákat alkotnál (szólók, akkordmenetek, dalok), akkor valahogy mindig ugyanabban a szűk körben mozogsz.

És valahogy nem áll össze a dolog, szeretnéd érteni a zenét, jó lenne tudni, hogy mi az összefüggés a zeneelmélet elemei között. Kvintkör, hangnemek, skálák, modális skálák, akkordnevek, mindegyikkel foglalkoznál, de ezek nehezen megfogható dolgok. Ami megfogható, az Stevie Ray Vaughn játéka (vagy Satriani, vagy Metallica, vagy David Gilmour, a sor hosszan folytatható). A kedvenc gitárosok mind könnyedén, hatásosan játszanak. Te is így szeretnél zenélni, de valami hiányzik, ami összekötné a zene mögötti szabályokat és a valódi zenei céljaidat.

Tudom, milyen frusztráló érzés, mert én is szembesültem ezzel a problémával annak idején. Hosszú ideig tartott, amíg sikerült megfejtéseket találnom. Azóta viszont sokkal szabadabban és tudatosabban játszom, ráadásul az ihlet és a spontaneitás is erősödött ettől.

Hogy mi a titok? A zeneelmélet teljes megújítása. Dobd el az eddigi tudás-darabkákat, amelyeket netes anyagokból, régi tanároktól, zeneiskolai emlékekből, próbatermi beszélgetésekből, YouTube videókból gyűjtögettél. Indulj el egy új, könnyebb és logikusabb úton a zene megértése felé.

Az alábbi videó a legelső lépés. Az egyhúros játék. A hangok megtanulása egyetlen húron, és mindegyik hanghoz a hangnem fokainak hozzárendelése. Ez természetesen csak a kezdet. Ezentúl is használhatod a bevált lickeket, pentaton ötleteket, de mostantól már nem ezek jelentik az egyetlen megoldást.

Nézd meg a videót, és próbáld ki a benne látható új módszert. A videóban van egy rész, amikor egy zenei alapra játszhatsz. Ez lesz a legfontosabb lépés.

Az új YouTube-csatorna, a Szólómánia hétről hétre új megoldásokat mutat majd neked. Iratkozz fel a csatornára, és minden csütörtökön jövök a folytatással!

Ha az otthoni gyakorlásodat szeretnéd még hatékonyabbá tenni, akkor van egy ajándékom a számodra. Készítettem egy áttekintést a hatékony gyakorlás 7 szempontjáról. Ezt a rendszert használom én is a saját gyakorlásomhoz. Az anyagban részletesen leírtam, hogy milyen területeken és milyen módon érdemes gyakorolnod a gitáron.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor töltsd le az anyagot itt: https://tinyurl.com/Hatekony-Gyakorlas

Van egy zeneelméleti tudás nélkül is használható módszer, amellyel könnyen meg tudod állapítani a gyakori akkordmenetek hangnemét. Ez a módszer néhány logikus lépésből áll, és ha szeretnéd kipróbálni, akkor töltsd le az anyagot itt: https://tinyurl.com/Akkordmenet-Hangneme

Ha pedig érdekelne egy tervezett tanfolyam a modális skálákról, akkor nézd meg ezt az oldalt: https://tinyurl.com/ModalisSkalak


Örömteli zenélést kívánok!

Jónás Tamás

https://youtube.com/szolomania
https://facebook.com/groups/szolomania

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük