Fejleszd a pengetésed…zeneelmélettel!


Ebben a videós blogbejegyzésben azt ismered meg, hogy hogyan tudod a zeneelméleti tudásodat felhasználni arra, hogy a gyakorlati tudásodat fejleszd, mint pl. a pengetésed, húrbiztonságod, ráütés/visszapengetés technikád, stb. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Megtanulsz valamit – egyszer használod fel. Ezért nem hatékony a TAB-os tanulás…

Manapság elterjedt az a fajta gitártanulás, amikor a tanuló gitáros letölti a TAB-ot kedvenc daláról, és zeneelméleti tudás nélkül megtanulja azt, a bundok számai szerint. Véleményem szerint azonban, ez a legkevéssé hatékony módja a gitártanulásnak, mert így nem lehet kellő variációt létrehozni a tanult anyagból, ami viszont fontos lenne a fejlődéshez. Nézzük ezt a kérdést meg egy példán keresztül részletesebben!

Tegyük fel, hogy van egy gitáros, aki észreveszi, hogy gyakran mellépenget, nem elég jó a húrbiztonsága. Úgy dönt, hogy megtanulja a Guns-tól a Sweet child o’ mine elején lévő riffet, ami jó a húrbiztonság fejlesztésére (mivel sokat kell benne ugrálni a pengető kézzel). Letölti a TAB-ot és megtanulja a riffet. A kérdés az, hogy fog fejlődni ettől a húrbiztonsága?

Természetesen fog, de a legkevésbé hatékony módon. Miért? Azért, mert megtanult valamit, és azt a valamit csak egyszer használja. Mit is jelent ez pontosan? (Most foglalkozzunk csak a pengető kézzel, mivel a példa a húrbiztonságról szól.) Azt jelenti, hogy a pengető kezével megtanult a gitáros egy sémát (vagyis mozgássorozatot, a pengetések egy sorozatát), de ezt a megtanult sémát csak akkor használja, mikor magát a Sweet Child…-ot játssza. Tehát megtanult valamit a pengető kezével, amit aztán csak egyszer tud felhasználni…nem igazán hatékony módja a tanulásnak. Hogyan lehetne ez jobb? Itt jön képbe a zeneelmélet…

Megtanulsz valamit – kismilliószor felhasználod – ha tudod a zeneelméletet

Ha a gitáros tanuló tudnál a zeneelméletet, akkor azt a sémát, amit a Guns dalból megtanult, rengeteg más módon is fel tudná használni. Nézzük meg a Sweet child … dal pengetési sémáját. Ne is menjünk végig az intro téma mind a 8 hangján, nézzük csak az első 4 hangot. Megpengetjük a D húrt, majd a H húrt, majd kétszer a G húrt. Tehát egy 4 hangos pengetésünk van, ami 3 húron történik. Kezdjük a legmélyebb húrral, majd a legmagasabb jön, majd kétszer a középső.

A feladatunk az, hogy ezt a sémát használjuk fel minél többször. És ezt zeneelméleti tudással meg is tudjuk tenni. Csinálhatunk ezzel a pengetéssel ballada jellegű akkordbontást (tudni kell hozzá a hangnemek akkordjait), blues szóló figurákat (pentaton skála ismerete kell) vagy éppen trash metal riffet (modális skálák ismerete). Bármilyen stílusba bele tudjuk rakni ezt a sémát. (A példák bemutatását megtalálod a videóban.)

Véleményem szerint csak így lehet magas szintre jutni a gitártanulásban. Nem szabadna a zeneelméleti tanulást félrerakni, mert csak ezzel a tudással van meg rá a képességünk, hogy bármelyik megtanult dologból rengeteg variációt hozzunk létre. És ez a nagy variáció szám kell ahhoz, hogy magas szintre jussunk.

Ha szeretnéd a zeneelméleti tudásodat fejleszteni, nézd meg a Gitároznijó youtube csatornáján a Gitár skálák lejátszási listát (amiben minden fontos skála, a skálák működése, akkordok felépítése és híres dalok zeneelméleti bemutatása megtalálható).

Ha pedig még mélyebben szeretnéd megérteni a zeneelméletet, nézd meg a Zene nyelve c. online tanfolyamot, ami kifejezetten gitárosok számára készült zeneelméleti tanfolyam sok gyakorlattal.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük