A zeneelmélet szerepe a gitártanulásban 2


A zeneelmélet szerepével kapcsolatban sokszor látok egy tévhitet. A cikkben elolvashatod, hogy ez miért téves, és hogy mi is valójában a zeneelmélet szerepe. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Gyakori tévhit a zeneelmélettel kapcsolatban – és a valódi szerepe

Sokszor látom azt a vélekedést, mintha a zeneelmélet valami szabálygyűjtemény lenne. És mivel szabályokról van szó, sok gitáros úgy érzi, hogy ezek a szabályok korlátozzák a zenei szabadságát.

Pedig a zeneelmélet nem szabályokról szól. A zenében nincsenek kötelező dolgok. Bármit meg lehet tenni. Bármit. Csak ennek lesz valamilyen hatása, hangulata.

A zeneelmélet abban segít, hogy megértsük, egy adott dolognak miért olyan lesz a hangulata, amilyen.

Nézzünk egy példát. Ha egy dalt akarsz írni a barátság szépségéről, és lefogsz hozzá egy szűkített akkordot (ami egy igen feszült akkord), akkor ez az akkord nem fogja támogatni azt a hangulatot, amit létre akarsz hozni. De ha pl. fogsz egy maj7 akkordot, ami egy lágy hangzású akkord, akkor már mindjárt más lesz a helyzet.

Zeneelmélet a technikai tudás fejlesztésében

A zeneelméletet nem szabadna a technikai tudástól elválasztani. Meggyőződésem, hogy csak zeneelméleti tudással lehet a technikai tudást (pl. váltott pengetés, húrbiztonság, ritmusjáték, ráütés/visszapengetés, stb) a legjobban, leghatékonyabban fejleszteni. Csak így lehet ugyanis minden tanult dolgot kellő variációval létrehozni, ami kell a gyakorláshoz. Bővebben erről majd egy másik cikkben/videóban.

Lényeg tehát, hogy a zeneelmélet nem egy kötelező szabályrendszer. Zenében bármit meg lehet csinálni, csak tudni kell, hogy minek milyen hangulata lesz. Ebben is segít a zeneelméleti tudás, és abban, hogy a technikai gyakorlásod hatékonyságát nagyban megnöveld.

Ha segítség kell, nézd meg a blogomon/youtube csatornámon a zeneelméleti videókat/cikkeket. A youtube-on itt találod: Zeneelméleti lejátszási lista

Ha pedig még mélyebben meg szeretnéd érteni a működését, nézd meg a Zene nyelve c. online tanfolyamomat.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “A zeneelmélet szerepe a gitártanulásban

  • Szabó László ( Leslie)

    Ez így igaz Csaba! Nagyon hasznos, hogy közzétetted ezt a nagyszerű meglátást! A szólfézs, a zenerlmélt sokszor unalmas a gyerekeknek, vagy zenéttanulóķnak. Ez pontosan azért van mert erről a fontos tényről sokszor ” elfelejtenek” beszélni a tanárok!
    Üdv. Leslie ( Laci)