Akkordok szólóban – G dúr (és D dúr) 2


Ebben a videós leckében megnézzük, hogy hogyan is lehet az akkordokat szólózásra felhasználni. A lecke végén egy konkrét pengetéses gyakorlatot is találsz. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Akkordok szólóban

Ha akkordokról van szó, akkor elsőnek a „sima” akkordformákra gondolunk, amelyekkel a rádiós, „tábortüzes” dalokat el lehet játszani. Pedig valójában az akkordok szólózásra is nagyon jól felhasználhatóak.

Első lépésben tudnod kell, hogy minden dúr és moll akkord 3 hangból épül fel. Pl. ha vesszük a G dúr akkordot, akkor ez a 3 hang a következő: G, H és D.

Ha lefogsz egy G dúr fogást, akkor az E6 húron G hangot fogsz, az A húron H-t, üresen pengeted a D húrt (ami D hang), G húr üresen G, H húr üresen H, és az E1 húron megint egy G-t fogsz. (Ha a másik G dúr fogást használod, amiben a H húr 3. bundot fogod a gyűrűssel, az akkor megint egy D hang.) Tehát G, H, D.

Ezt a három hangot rengeteg féle módon fel lehet rakni a gitárra.

Lehet azt csinálni, hogy 1 húron játszod ezeket. Pl. pengeted a szabad G húrt, és lefogod rajta a H és D hangokat.

Felrakhatod 2 húros formában. Ilyenkor az E6 húron fogod a G hangot, az A húron pedig a H és a D hangot. Ezt a kéthúros formát tovább lehet vinni a két középső húrra is (D húron fogod a G hangot, és a G húron a H és D hangokat), és felső húrpárra is (H húron fogod a G hangot, és az E1 húron pedig a H és D hangokat).

Ha a kéthúros formából tovább akarod vinni az akkordot 3 vagy több húrra, nincs más dolgot, mint hogy megnézd, hogy a szomszédos húron vagy húrokon hol található meg a G, H, D hangok közül valamelyik. Más és más pontjára juthatsz a nyaknak, ha ezeket a hangokat más pozícióban fogod le. Nincs rá szabály, hogy hol kellene ezeket fognod. Attól függ, hogy merre akarod folytatni a zenét, a nyak melyik részére akarsz kerülni, mi a legpraktikusabb egy zenei téma eljátszásához.

A pengetéses gyakorlatban főleg egy G dúr akkord szól. Itt-ott egy D dúr is megtalálható benne, hogy kis változatosság is legyen.

Itt tudod egyben letölteni a TAB-ot.

Erről és még rengeteg más dologról sokkal bővebben tanulhatsz a Zene nyelve online tanfolyamomban. Ha szeretnéd érteni, hogy mit csinálsz a gitáron, hogy hogyan működik a zene, nézd meg a részleteit.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Akkordok szólóban – G dúr (és D dúr)