Hogyan lesz a skálákból gitárszóló? 3 azonnal használható módszer


Gyakran látom, hogy sok kezdő vagy középhaladó gitáros tudja, hogy skálákra szükség van, de azt már nem látja át, hogy hogyan jön létre belőlük egy gitárszóló. Ebben a bejegyzésben 3 módszert találsz, amit fel tudsz használni, hogy a gyakorold skáláidból gitárszólót tudjál csinálni. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Mindegy, hogy milyen stílus a kedvenced, az abban található zenék 99,9%-a skálákból jött létre. Legyen szó akár a ritmusgitározásról, riffekről, akár a szólójátékról. Nézzünk meg 3 módszert rá, hogy hogyan tudsz te is – azokból a skálákból, amiket már tudsz – szólókat csinálni. A videóban mindegyik módszerre mutatok be konkrét példákat.

1. módszer: A ritmus megváltoztatása

Amikor skálázunk mintegy technikai gyakorlatként, gyakran végig egyforma sebességgel pengetjük a hangokat. Tehát minden hang egyforma, egyik sem hosszabb vagy rövidebb, mint a másik. És ez persze technika gyakorlásnak jó is. Viszont ha szólókat akarunk csinálni, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy sokszínűvé változtassuk a ritmikát. Vagyis, hogy legyenek benne hosszabb hangok, és rövidebb hangok. A videóban bluesos lüktetésben játszok, és bemutatok negyedeket, blueos nyolcadokat és triolákat. És már ettől sok zeneibbé válik a skála, már-már gitárszóló jellegűvé.

2. módszer: hangsorrend megváltoztatása

Amikor végezzük a skálák gyakorlását, legtöbbször egyszerűen sorrendben pengetjük a hangokat. A valódi dallamokban, szólókban azonban sokszor nem egyszerű sorrendben követik egymást a hangok. Van olyan, hogy megfordul a dallam, visszalép egy korábbi hangra, forgolódik, megismétlődnek hangok. Nagyon gyakori a skálaszekvenciák használata, vagyis amikor a skálán végigfut egy bizonyos „logika”, ismétlődés.

3. módszer: különféle gitáros technikák alkalmazása

Azzal is színesebbé tehetjük a játékunkat, ha különböző technikákat alkalmazunk. Ilyen például a csúszás, ráütés vagy visszapengetés, nyújtás, vibrato, tompított pengetés, stb.

A lényeg tehát az, hogy a skálák egy hangkészletet adnak a zenésznek. De az, hogy azzal a hangkészlettel mit fog kezdeni, az már zenész dolga.

Hogyan végezd ezen dolgok kigyakorlását?

A lényeg az, hogy kezd mindegyik kategóriából a legegyszerűbbel. Tehát a legegyszerűbb ritmikai variációkkal, a legegyszerűbb hangsorrend megváltoztatással, a legegyszerűbb szóló technikákkal (ez utóbbi talán a csúszás). Ezekkel mind meg kell tanulni tudatosan jól bánni. Pl. tudnod kell külön ritmikai variációkat, tudnod kell egy rakás hangsorrend variációt, stb. Ezeket hívhatjuk motívumoknak, figuráknak, szekvenciáknak, stb. Tehát előre betanult, berögzített dolgokról van szó. Hidd el, kedvenc gitárosod is pont ezt csinálta (ezért is lett nagy gitáros).

Ha segítségre van ebben szükséged, és szereted a blues, blues-rock szólózást, akkor nézd meg a Mágikus Blues Szóló Biblia online tanfolyamot, amiben skálafigurák, ritmika variációk, szólópéldák, szekvenciák, motívumok valóságos garmadája van, amelyeket meg tudsz tanulni lépésről-lépésre.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük