Teljes tréning: szólózás szűkített hangzatokkal gitáron 2


Ha szereted a keményebb zenét, a feszültebb hangzásokat, akkor a szűkített hangzatokkal való szólójáték megtanulása nagy hasznodra lesz. A metal zene mindenféle formájában gyakran használják ezeket (pl. Yngwie és társai), de megtalálható jazz-rockban is (tehát minden zenében, ahol feszültebb vagy gonoszabb hangulat kell). Olvass tovább a teljes tréninghez.

A videó tartalma szövegesen is:

Ebben a leckében a szűkített hangzatokat tartalmazó futamokat, figurákat fogunk megnézni (amolyan Yngwie Malmsteen-féle dolgokat). A figurák lépésről-lépésre nehezednek, a legegyszerűbbel kezdjük, 2 húros formákkal. A figurákat sweep picking technikával fogom játszani, de egyébként akár váltott pengetéssel is lehetne. De sweep technikával célszerűbb. 2 húron kezdünk, és egészen 5 húros figuráig megyünk.

A 2 húros figurák a legfontosabbak, mert azokkal lehet igazán megérteni és begyakorolni a variációs lehetőségeket, a lépéseket. A lecke alján megtalálod a TAB-ot is a teljes leckéhez (le tudod tölteni). Nézzük meg sorban akkor a lépéseket.

 1. Az első figurában 3 hangot játszunk egy fekvésben ismételve.
 2. A második figura ugyan ez, csak másik ujjal kezdjük a figurát. Játszd rá metronómra vagy kíséretre, hogy érezd a különbséget. Remek gyakorlat a kezek szinkronizálására és az időzítés gyakorlására.
 3. Ugyanaz, mint az első, csak fekvésváltásokkal. A fekvésváltások gyakorlása alapvető fontosságú a magasabb szintű szólózáshoz. A szűkített figurák 3 bundonként megismétlődnek. Tehát ugyanazt a formát, fogást használhatod, csak 3 bunddal feljebb a nyakon. Jó gyakorlás visszafele is eljátszani a figurákat, tehát a magas bundok felől az alacsonyabb bundok felé.
 4. Hasonló, mint az első, csak már visszapengetés (angolban pull-off) technikát tartalmaz
 5. Ugyanaz, mint a 4., csak már fekvésváltással.
 6. Ritmikai variáció. Hasonló, mint a 4., csak míg ott triolák voltak, itt már tizenhatodok. Természetesen a korábbi variációkat most is meg lehet csinálni (más ujjal kezdeni, fekvésváltások, visszafele játszani).
 7. A 2 húros sweep formát kibővítjük 3 húros formává.
 8. Itt is mehetnek a korábbi variációk, mint a fekvésváltások…
 9. …vagy a másik ujjal kezdés (és persze most is lehet a magas bundok felől visszafele játszani, a mélyek felé).
 10. Eddig a G, H és E1 húrokon játszottunk, de ezek a figurák a D, G és H húrokon is játszhatóak. Kezdjük a legegyszerűbb 2 húros figurával.
 11. Majd folytassuk egy 3 húrossal. De minden korábbi lépést itt is meg lehet csinálni, amit az első lépésekben csináltunk.
 12. Kibővítjük a 3 húros figurát egy 4 húrossá. Itt is mehet minden korábbi lépés (3 bundonként lehet tologatni, ahogyan eddig).
 13. Végül pedig egy 5 húros figura jön (a korábbi lépések most is mehetnek).

A mozdulatok, amiket itt megtanulsz, minden másféle szólójátékhoz is jól fognak jönni. Pl. lágyabb szólózáshoz is kellenek fekvésváltások, különböző ritmikák, a képesség, hogy a figurát más ujjal el tudd indítani, stb.

A teljes TAB-ot itt tudod letölteni.

Neked melyik tetszik a legjobban? Írd meg hozzászólásban?


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Teljes tréning: szólózás szűkített hangzatokkal gitáron

 • SGábor

  Szia Csaba!

  Nagyon jó gyakorlatok.
  Viszont a 3. gyakorlatnál a letölthető TAB szerintem nem egyezik a videóban láthatóval a 3. és 4. fekvésben.
  Üdv
  SGábor

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!

   Köszönöm, örülök, hogy tetszett!
   És köszi, hogy szóltál, igen, elírtam egy számot ott, de kijavítottam, és lecseréltem.
   Most már a jót tudod letölteni.