Miért csinálom a youtube gitáros videóimat? Itt a válasz… 18


Ebben a blogbejegyzésből megtudod, hogy miért csinálom a gitáros youtube videóimat. 3 fő okom van erre, olvass tovább a részletekért.

A videó tartalma szövegesen is:

1. ok: a felszabadult zenéléshez vezető út

Nézzük akkor sorban ezt a 3 okot. Az első biztosan kapcsolatban van a beszédhibámmal (dadogok). A videók készítése elég stresszes számomra a beszédhibából kifolyólag, hiszen sosem tudom, hogy ki tudom-e mondani azokat a szavakat, amiket szeretnék. Ezzel szemben a gitározás pont az ellenkezője ebből a szempontból.

A gitározásban tudom, hogy ha valamit jól begyakorlok, akkor az menni fog , és később is tudok arra támaszkodni. Ezért is szól a gitáros videóim zöme (és maga a tanítási módszerem is) arról, hogy hogyan juthatunk el a felszabadult zenéléshez. Igen, ehhez sokat kell tanulni, és meg kell érteni a zene működését. De ha ez megvan, vagy legalábbis folyamatban van, akkor ki fogjuk tudni magunkat fejezni a zene segítségével.

2. ok: Amikor kezdtem, nekem is jól jött volna…

Amikor a ’90-es évek elején elkezdtem gitározni (’91 vagy ’92 lehetett), akkor halvány fogalmam sem volt róla, hogy miképpen kell gyakorolni a gitáron és hogy hogyan lehet rajta fejlődni. Akkoriban kb. 1 könyv volt a piacon, majd pár éve múlva lett még egy. És ennyi. Se internet, youtube meg aztán pláne. Nagyon lassan is fejlődtem akkoriban.

Nagyon örültem volna neki, és sok segítséget jelentett volna, ha tudtam volna, hogy mit és hogyan kell gyakorolni ahhoz, hogy fejlődhessek. Ebből kiindulva csinálom ezeket a videókat, hogy ha más is hasonló cipőben van, szeretne magas szintre jutni, vagy megakadt egy szinten, de szeretne továbbfejlődni, akkor legyen valamiféle segítség vagy támpont számára. Próbálom ezekbe a videókba belerakni mindazt a tapasztalatot, ami ennyi év alatt felgyűlt bennem a gitározással kapcsolatban.

3. ok: a világ jobb hely lenne

Nagy szavaknak tetszik, de tény, hogy a világ jobb hely lenne, ha minél több ember tanulna zenét, gitározna. Tudományos tény, hogy a zenetanulásnak milyen sok jótékony hatása van az emberekre. Fejleszti a gondolkodásunkat, a koncentrációnkat, a kreativitásunkat, segít legyőzni vagy csökkenteni a stresszt.

Márpedig mi emberek úgy működünk, hogy minden cselekedetünket megelőzi valamiféle gondolat vagy érzés. Ha stresszesek vagyunk, akkor az kihat a munkánkra, kihat arra, hogy hogyan viszonyulunk más emberhez vagy a környezetünkhöz. Sajnos sok szomorú, lehangoló dolgot látok, ahogyan az emberek egymással szemben viselkednek, vagy ahogyan bánnak a környezettel, a Földdel.

Ebben próbálok a magam módján, a magam lehetőségei szerint segíteni a videóimmal.

Most rajtad a sor…

A végére egy kérdés: neked miért fontos a gitározás? Miért vágtál bele? Sajnos sokszor látom, hogy amikor kezdők belevágnak a gitározásba, a kezdeti lendület után abbahagyják. Ha végiggondolod (ha még nem tetted), hogy neked mi a célod, miben segít a gitározás, az biztosan abban is segít, hogy hosszú távon tudjad csinálni. Kíváncsi vagyok, hogy te miért gitározol, írd meg hozzászólásban!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 Gondolat “Miért csinálom a youtube gitáros videóimat? Itt a válasz…

 • Imi

  Szia Csaba!
  Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy miért vágtam bele a gitár tanulásba, egyszerűen csak vonz. Igaz van amikor a pokolba kívánom az egészet, de hála Istennek ez gyorsan el is múlik. Folyamatos kihívások elé állít a gitár tanulás, és ez nagyon vonzóvá teszi számomra.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Imi!
   Köszönöm, hogy írtál! Voltak mélypontok nekem is, nem is egy, így megértem, amit írsz. De utólag mindig örülök, hogy ilyenkor is folytattam a tanulást. Igen, mindig van kihívás a zenetanulásban.

   • Foldi Atrila

    Szia Csaba
    Szeretem a zenét, megnyugtat kikapcsol
    Örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt
    Sikerült gitárt szereznem így az eddig megtekintett videón látott gyakorlatokat megtudom majd tanulni nekem a kis siker is siker
    Szórakozás és kikapcsolódás számomra

    • Csaba Bejegyzés szerzője

     Szia Attila!
     Köszönöm, hogy írtál, elnézést a kicsit megkésett válaszért.
     Örülök, hogy lett gitár, és hogy csinálod a gyakorlatokat.
     Sok sikert hozzájuk!

 • Iván

  Szia Csaba!
  Sokszor csak azért ülök le gitározni, mert imádom a hangszeremet. Gyönyörű leányzó. Az új hangszeremnek ez is a neve, spanyolul Puela (Dowina). Szeretem kézbe venni, simogatni és játszani rajta. Ez az egyik motivációm.

  • Feher Erzsebet

   Én nagyon szeretnék megtanulni egy dalt, mert megigértem magamnak hogy az évvégén eljátszanam anyukám sírjánál aki nemrég váratlanul hunyt el.. , és ha ez sikerül nem hagynám abba a gitáron tanulható dalokat..
   Mindig akartam gitárt, de sokan vagyunk testvérek sose telt rá, most így negyven felé vegre nekem is lett egy, és szeretnék segítséget kérni hogy ezt a gyönyörű dalt megtanulhassam..
   Biztosan nagyon nehéz lehet megtanulni ezt a dalt főleg egy kezdőnek de megprobalkoznék..
   A zene a Sors most evett
   Nyári Kálmán és Ifj. Sárközi Lajos
   Üdv Fehér Erzsébet

   • Csaba Bejegyzés szerzője

    Kedves Erzsébet!

    Köszönöm, hogy írt, és elnézést a megkésett válaszért, nem vettem észre a hozzászólását!
    Ne haragudjon, de egyben dalokat nem tanítok, mert egy dal eljátszásához sok zenei képesség kell.
    Ezeket a zenei/gitáros készségeket nem lehet egyszerre megtanulni, pláne nem egy kezdőnek.
    A Kezdőgitártréning leckéi pont arról szólnak, hogy egyik gitáros készséget a másik után, fokozatosan fejlesszen a tanuló gitáros.
    Szerintem csak így lehet fejlődni, ezért tanítok ezzel a módszerrel.

 • Urbancsok János

  Én későn,56- évesen vettem meg első gitáromat az Aldiban. Egy valamiféle sugallat volt,ahogy vásároltam megláttam azt a fekete damilos gitárt és úgy gondoltam nem lenne rossz gitározni tanulni. Az első tanult akkordoknál emlékszem rá kellett hajtogatni az ujjaimat a húrra,de aztán azt vettem észre ,ahogy szépen lassan belejöttem,hogy egy meditáció is számomra a gyakorlás. El tudok veszni benne úgy,hogy minden idegszálammal erre koncentrálok. Sok kedvenc dalt tanultam meg játszani,de egy idő után,ha az ember nem hagyja közben abba,észre veszi,hogy kell az elméleti zenei tudást is fejleszteni.Én többek között ezért is iratkoztam be a mágikus blues biblia onlein tanfolyamra.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia János!
   Köszönöm, hogy írtál! Ez a meditációs hasonlat nagyon jó, pont így érzem én is. Köszi, hogy beiratkoztál a blues tanfolyamra. Annak tényleg hangsúlyos eleme a zeneelméleti tudás fejlesztése blues, blues-rock keretek között.

 • Szabó László ( Leslie)

  Szia Csaba! A gitározás és az egész zenélés segít abban, hogy a lelki békémet megtaláljam ebben a strsszes, nyugtalan világban! A zene kitűnő ebben!!!

 • Molnár Károly

  Szia Csaba!
  Nekem a gitározás egyfajta szeánsz. Egyfajta meditáció. Ha leülök és elkezdek játszani, kikapcsolok. Természetesen az is sokat számít ,talán a legtöbbet, mikor a gyerekeim jönnek és hallgatnak. “Apa ez egyre tutibb “ Nemrég egy Blues imprót felvettem a mobilomra és az autóban hallgattam, -egyébként 90% ban Bues szól a kocsiban-, és kerdeztem a fiamat, na ez milyen? Hmmm jó , melyik ez a szám? Mondom ez én vagyok, erre ugy kikerekedett a szeme, hogy nem vette észre , “mmmmmiiiii vaaaan? Ez a tiéd?” Már ezért is megéri.