Darabos dallamjáték: gyakori hiba kezdő gitárosoknál (+ megoldás)


Kezdő gitárosoknál gyakori hiba az, hogy a dallamaik töredezettek, szaggatottak. Olvasd tovább a bejegyzést, hogy megtudd az okát, és hogy hogyan gyakorolj, hogy elkerüld.

A videó tartalma szövegesen is:

Ezért töredezett zeneileg a kezdő gitárosok dallamjátéka

Sokszor látom kezdő gitáros diákoknál, hogy a dallamaik szaggatottak, és a hangok között rés, szünet van. Ennek az egyik oka szinte mindig az, hogy nem használják eléggé a tenyerük/ujjaik nyújtózó képességét, hanem karból/csuklóból próbálják meg átfogni a hangokat. Sajnos ez esetben gyakori, hogy első hang után a karmozgás miatt fel kell venni ezt a bizonyos hangot, hogy le tudják fogni a második hangot. Tehát úgy néz ki a mozdulatsor, hogy hang – karmozgás – hang – karmozgás, stb. Így amikor a kar mozdul, akkor ott egy kis rés jön létre a hangok között.

Hogyan lesz a dallamjátékod folyamatos?

Ha folyamatossá akarod változtatni a játékodat, akkor fontos, hogy erre oda is figyelj a gitáron való gyakorlás során. Ami azt jelenti, hogy ki kell használnod az ujjaid/tenyered nyújtózó képességét, még ha ez kezdetben nem is könnyű. A folyamat a következő:
1. Lefogod a dallam/lecke/skála első hangját.
2. A hang megpengetése után elkezded a következő ujjadat vinni a második hang felé, de még fogod az első hangot!
3. A második ujjad a második hang bundja felé ér, akkor ott picit meg is állhatsz.
4. Majd lerakod a második ujjad a második hangra, és csak most emeled fel az első hangot!

Így lesznek a hangok folyamatosak!

Figyelj a kezedre, nehogy megsérüljön!

Nagyon fontos, hogy mindezt ésszel csináld, lassan és türelmesen. Túlerőltetés vagy figyelmetlen gyakorlás esetén a kéz súlyosan sérülhet, ami miatt akár hónapokra abba kellene hagynod a gyakorlást (súlyos esetben akár örökre).

Ne várd meg, hogy a kezed fáradt legyen, vagy fájjon! Pihentesd sokat gyakorlás során! Gyakorolsz 1-2-3 percig,majd lelógatod a kezed a tested mellé, és finoman lerázod. Vársz 10-20 másodpercet, majd folytatod a gyakorlást. Laza, könnyed kézzel gyakorolj, erőltetni soha nem szabad!

Az életkorodat is vedd számításba! Ha gyerekként vagy tinédzserként vágsz bele a gitározásba, akkor a kezed még rugalmasabb, jobban bírja a nyújtózást. De ha felnőttként kezdesz, akkor komolyan mondom, hogy legyél nagyon figyelmes és türelmes a kezeddel!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük