Gitárerősítő/gitárkombó vagy szoftver? Hogyan hozom létre a gitárhangzásaimat? 10


Többen kérdeztétek már, hogy milyen módon hozom létre a videóimban található gitárhangzásaimat, így gondoltam, csinálok erről egy videót. Vajon gitárerősítőt használok, vagy szoftvert? Megtalálod a választ, olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Gitárerősítő vagy zenei szoftver?

Ha megnézzük a régebbi videóimat, ott még gitárerősítőket/gitárkombókat használtam. Van egy Peavey Bandit, és egy Roland Cube típusú gitárerősítőm, ezekkel hoztam létre a videókban hallható hangzásokat. Mindkét gitárerősítő amolyan középkategóriás modell (semmiképp sem csúcsmodell egyik sem), de a kategóriájukhoz képest szerintem jó hangjuk van. Szobai gyakorlásra tökéletes mindkettő, sőt a Peavey-vel még fel is léptem párszor a régebbi zenekarommal.

Gitárerősítőim: Peavey Bandit és Roland Cube

Aztán elkezdett érdekelni a saját zene szerzése, és ahogyan nézelődtem, láttam, hogy más módok is vannak a gitárhangzások felépítésére. Ezek pedig a zenei szoftverek. Az utóbbi években már csak ezeket használom a videóimhoz.

Első lépés: külső hangkártya

Ha meg tudod oldani, hogy számítógép/laptop mellett gyakoroljál, akkor neked is egy lehetőség, hogy szoftveres módon hozd létre a gitárhangzásaidat. Ehhez azonban az első lépés, hogy szerezz egy úgy nevezett külső hangkártyát. A számítógépek/laptopok hangkártyája nem zenélésre van kitalálva, mindenféle technikai problémák merülnének fel, ha ezeket próbálnánk zenére befogni. Viszont a külső hangkártyákat pontosan erre a célra hozták létre. Nagyok sok gyártó van, sokféle kategóriában csinálnak külső hangkártyákat. Nekem a Line6 cég UX1 kártyája van meg, de sok más modell is van a piacon (neves külső kártya még a Focusrite nevű modell).

UX1 külső hangkártya

Programok gitárhangzásokhoz

Ha megvan a külső kártya, akkor már jöhet tényleg valami program, amivel klassz gitárhangzásokat tudsz csinálni. Ebből is sok van a piacon, én a Line6 cég PodFarm nevű szoftverét használom (neves program még a GuitarRig). Azért lett ez a programom, mert ezt a külső hangkártyával együtt kaptam. Tehát amikor megvettem az UX1-et, akkor járt hozzá a PodFarm is.

PodFarm felülete

A program lényege, hogy rengeteg erősítő és pedál modell van benne, amelyek közül tetszés szerint lehet válogatni. Ezek különböző kategóriákba vannak sorolva a gyors hozzáférés kedvéért, mint Erősítők, Hangfalak, Torzítópedálok, Visszhang effektek, stb.

Ezekből válogathatjuk össze a számunkra jó hangzást úgy, hogy egy láncot hozunk létre belőlük. Bevallom, nem túl sok modellt próbáltam ki, mert néhány próbálgatás után találtam is olyan jó hangzásokat, amelyek teljesen jók számomra. A fenti képen láthatod az egyik ilyen jel láncot, amit metal stílushoz szoktam használni. A jel lánc elején egy Noise Gate van (zajzár). Ez akkor kell, ha több torzítás van a láncban, mert akkor valamennyi zúgás/búgás létrejöhet. Utána egy torzítópedál jön láncban, majd egy erősítőmodell hangfallal. Majd egy Delay (visszhang), Zengető (reverb), és egy EQ a végére.

Ezekre rákattintva felugranak további beállítási lehetőségek. Pl. az erősítőre kattintva beállíthatjuk a Magas/Közép/Mély tartományokat, megadhatjuk a torzítás mértékét, a hangerőt, tehát olyan dolgokat, amiket az erősítőkön szoktunk találni. A hangfalra kattintva megadhatjuk, hogy milyen mikrofonnal legyen a hang felvéve, milyen méretű szobában legyen a hangfal, ami mind befolyásolja a hangzást. A Delay/Reverb-re és a többi effektre kattintva is megadhatjuk a paramétereket teljesen úgy, mintha egy valódi pedál lenne előttünk.

Ráadásul ehhez a programhoz van elég sok gyári beállítás is. Ezeknek is csak kis részét néztem végig, amiket nem találtam annyira meggyőzőnek (metal hangzást kerestem), de semmi gond, mert miután az ember kiismeri, elég gyorsan nagyon sok változatban létrehozhat a saját maga számára mindenféle hangzást.

Még további extrák is vannak a programban. Az egyik a hangológép A másik az, hogy eldöntheted, hogy ha felvételt akarsz csinálni, akkor a nyers jel jöjjön ki a programból (tehát olyan jel, amin nincs semmi torzítás, delay, stb), vagy az effektezet jel. A nyers jel akkor jó, ha utána egy zeneszerkesztő programban akarod ezeket az effekteket rárakni (így még utólag is tudod módosítani a hangzást).

És van még egy lehetősége a programnak, amikor is két jel láncot hozhatsz létre, és ebből a két láncból jön aztán létre a végső hangzás. Tehát bődületes variációs lehetőség van benne.

Ha van módod számítógép/laptop mellett gyakorolni, akkor szerintem gondolj ezekre a szoftveres erősítési módokra, mint egy lehetőségre.

A végén pedig egy kérdés: neked milyen gitárerősítőd van? Mit szoktál használni, mennyire vagy megelégedve vele? Esetleg szoftvert használsz? Melyiket? Milyen külső kártyád van? Kíváncsi vagyok, várom a hozzászólásodat!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 Gondolat “Gitárerősítő/gitárkombó vagy szoftver? Hogyan hozom létre a gitárhangzásaimat?

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Szabolcs,
   köszi a kérdésed! A helyzet az, hogy erre még nem volt szükségem.
   Ha felvételt készítek, akkor külön-külön veszem fel a hangzásokat, nem kell, hogy élőben váltsam őket.
   De lehet, hogy meg lehetne oldani, csak sajnos nem tudom.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Árpi,
   köszönöm, hogy írtál! Az akusztikus is remek, de lehet, hogy később majd jön egy elektromos is…:)
   Szia!
   Csaba

 • Husz Gábor

  Szia Csaba!

  Tetszett a videó, örülök, hogy te is használsz zenei szoftvert nekem egy Behringer Guitar link és egy Guitar Rig 5 szoftverem van. Ezeken gyakorlom a leckéidet. Persze ha sikerül kellő szintre elérnem tervben van egy jobb kombó megvétele.

  Üdv: Gábor.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor,
   köszönöm, hogy írtál!
   Igen, a Guitar Rig is egy neves „versenyző” (és a Behringer is).
   Örülök, hogy megy a gyakorlás! Így tovább,
   szia!
   Csaba

 • Imi

  Szia Csaba!
  Köszi a videót, nagyon hasznos volt!
  Nekem is UX1 hangkártyám van, amivel otthon szoktam gyakorolni.
  És van egy Masa Boogie Lonestar Combóm amivel nagyon meg vagyok elégedve.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Imi!
   Köszönöm, hogy írtál! Örülök, hogy hasznos volt a videó!
   A mesa boogie erősítő is nagyon klassz! A szoftverekben sokszor olyan modellt használok.