Ezért akadnak meg a kezdő gitárosok a fejlődésben 18


A mostani videós blogbejegyzésben 6 olyan alaptechnikákra visszavezethető hibát tanulhatsz meg, ami rengeteg kezdő gitárosnál megmutatkozik, és így lassítja, visszaveti a fejlődésüket. Ismerd ezeket a hibákat, tanuld meg jól az alapokat, és fejlődj megállíthatatlanul. Olvass tovább!

A videó főbb pontjai:
0:00 Kerüld el a csapdát
1:11 Gitártartás
2:55 Gitár síkjának a megdöntése
4:20 Gitár stabil tartása fogás, szorítás nélkül
6:18 Csukló helyzete, a helyes támasztás
9:45 Kéztartás, a kézfej helyzete a gitárnyakhoz képest
11:42 Hangok fogása, ujjak összeszorítása, laza gitártartás
15:15 Az eddigi pontok fontossága, példák arra, ha ezek rosszak valakinél és a fokozatosság szerepe

A videó tartalma szövegesen is:

Van több olyan alaphiba, amelyet rendre látok kezdő gitárosoknál. És ez azért probléma, mert a gitártanulásban megvan az a csapdahelyzet, hogy rossz technikával is lehet valamennyire fejlődni. Csak aztán a gitártanuló elérkezik egy ponthoz, amelynél úgy fogja érezni, hogy bármennyit is gyakorol, nem tud továbbjutni, továbbfejlődni. Mintha egy betonfalon próbálna áttörni puszta kézzel. Kerüld el ezt a nehéz és kellemetlen helyzetet, ismerd meg azokat az alapdolgokat, amelyekre már a kezdetektől meg kellene tanulnod figyelni, hogy később is folyamatos legyen a fejlődésed.

1. (és 2.) Gitártartás és síkjának megdöntése

Sokszor látom kezdőknél, hogy úgy tartják a gitárt, hogy annak a nyaka lefelé néz, vagy legjobb esetben is vízszintes. Ez azért baj, mert így a nehezebb fogásokat egyszerűen nem lehet lefogni. És ezek a nehezebb fogások persze csak később jönnek, így ha addig meg is oldod a dolgokat lefele néző nyakkal, azokat már nem fogod tudni. Csak addigra már megszoktad a lefele néző nyakat, így akkor már nehezebb lesz átszokni a jó tartásra.

A lényeg tehát, hogy a gitár nyaka enyhén felfele mutasson. Többféle tartásban is lehet a gitár, de mindegyikben erre kellene törekedned. Lehet a gitár azon a lábadon, amelyik kezeddel pengetsz (könnyűzenei gitártartás). Lehet azon a lábadon, amelyik kezeddel fogod a hangokat (komolyzenei tartás). És csinálhatod azt is, hogy nyakadba akasztod a gitárt és állva gyakorolsz. Akár melyik is a helyzet, a nyak felfele mutasson.

A könnyűzenei tartáshoz tartozik még, hogy a gitár síkja legyen úgy megdöntve a tested síkjához képest, hogy a feje távolabb legyen a tested síkjától, mint a teste. Így a fogó kezednek sokkal könnyebb dolga lesz.

3. A gitár stabil tartása fogás, szorítás nélkül

Sok kezdőnél látom azt a problémát, hogy valamelyik kezükkel játék közben még a gitárt is tartaniuk kell. Ez nem jó sajnos, mindenféle görcsös mozdulathoz és rossz beidegződéshez vezet. A kezeknek nem szabad mást csinálniuk játék során, mint a gitározáshoz szükséges mozdulatokat. Minden más szorítás, tartás csak felesleges feszülést okoz a kéznek. Két gyakori probléma szokott lenni. Az egyik az, amikor a gitáros a fogó kezével próbálja tartani is a gitárt játék közben, hogy az le ne essen, ne billegjen. A másik az, mikor a pengető kezével szorítja magához a gitárt. Mindkét dolog teljesen tönkreteszi a játékot.

A lényeg az, hogy bármelyik lábadra is teszed a gitárt, annak meg kell úgy maradnia, hogy nem fogod egyik kezeddel sem. Meg kell találnod azt a pozíciót, amiben ez sikerül. Még akár a gitárpántot is a nyakadba veheted – akár ülő helyzetben is – ha ez segít. A lényeg, hogy a gitár stabilan maradjon meg a lábadon.

Akusztikus (nejlon – vagy fémhúros) gitárok esetében is csak a pengető kezed súlya stabilizálhatja a gitárt, ahogyan rárakod pengetéshez. Tehát ezeknél a gitároknál sem szabad a pengető kezeddel magadhoz szorítani azt.

4. Csukló helyzete, a helyes támasztás

Sokszor látom, hogy kezdő gitárosok a csuklójukkal támasztják a gitárt. Ezért azért gond, mert így a szélesebb, nehezebb fogásokat nem lehet lefogni, mert a kézfej, ujjak nincsenek abban a helyzetben. Ezzel a tartással csak a szűkebb fogásokat lehet lefogni.

Tehát az első feladat ebben a témakörben, hogy ne a csuklóddal támaszd hátul a gitár nyakát, hanem a hüvelykujjaddal. Konkrétan a hüvelykujj párnájával, nagyjából a gitárnyak felénél. Persze, ez változhat annak függvényében, hogy mit és hol játszol. Pl. nekem simán előfordul, hogy még lejjebb kell, hogy jöjjek a támasztásommal. De a lényeg, hogy a hüvelykujj párnája végzi a támasztást. Ehhez kapcsolódik, hogy a hüvelyk ne lógjon ki a gitár feje felé, hanem a többi ujjal legyen szemben. Általában a mutatóujjal vagy a középső ujjal vagy a kettő között valahol. Ha így tartod a gitárt, akkor minden nehezebb tartást le fogsz tudni fogni.

5. Kéztartás, a kézfej helyzete a gitárnyakhoz képest

Rengetegszer előfordul az a probléma, hogy a gitáros megdöntve tartja a kezét a gitárnyakhoz képest. Vizsgáld meg te is a kezed! Ha a kisujjad távolabb van a nyaktól, mint a mutató, akkor az sajnos nem jó. Ez a rossz tartás általában markolással párosul, és a kézfej síkja szöget zár be a nyak síkjához képest. Sajnos így semmilyen nehezebb akkordot vagy skálaformát nem lehet lefogni.

A videóban láthatod, hogy a kézfej bütykeinek nagyjából párhuzamosnak kellene lennie a gitárnyak síkjával. Így helyezkedik el a kezed szemben a nyakkal, és így fogsz tudni minden fogást lefogni, ami csak kell.

6. A hangok lefogása, ujjak összeszorítása, laza tartás

Ugyancsak gyakori probléma az, hogy a kezdő gitáros arra figyel csak, hogy azzal az ujjával mit csinál, amivel éppen lefog egy hangot. És e közben a többi ujját sokszor feszesen, szorosan tartja. Ez sajnos nem jó, mert ez a feszesség meg akadályoz minden gyors játékot, gyors váltást.

Fontos tehát a laza kéztartásra való odafigyelés. Ha lelógatod a kezed a tested mellé, majd megvizsgálod, hogy az ujjaid milyen helyzetben vannak, akkor azt fogod látni, hogy kicsit be vannak görbülve, és van közöttük kis rés. Ezt a laza tartást kellene gitározás során is fenntartanod. Tehát amikor lefogsz egy hangot pl. a mutató ujjaddal, akkor a többi ujjad ne szoruljon össze, ne görbüljenek nagyon be vagy éppen ne nyúljanak nagyon feszesen ki, hanem tartsák meg ezt az enyhén görbült állapotukat és közöttük maradjon meg a kis rés. Ez jelzi a laza tartást.

Ha odafigyelsz ezekre a dolgokra és beépíted őket a játékodba, biztos lehetsz benne, hogy fejlődni fogsz, és később is meglesz a lehetőséged a fejlődésre, nem fogsz falba ütközni.

A végére egy kérdés: te melyik fent felsorolt problémát veszed észre a játékodban? Írd meg hozzászólásban, kíváncsi vagyok!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 Gondolat “Ezért akadnak meg a kezdő gitárosok a fejlődésben