Hogyan hangold be a gitárt – még akkor is, ha nagyon el van hangolódva 2


Ebben a videós leckében megismered, hogy hogyan kell behangolni a gitárt. Nem egy ördöngösség, de azért van egy-két trükk, amit nem árt tudni. Nézd meg a bejegyzést a részletekért.

A videó tartalma szövegesen is:

A gitár hangolása 1. lépés

Első lépésként szerezned kell egy segédeszközt, hogy pontosan be tudd hangolni a gitárt. Ez lehet egy mobilra letölthető applikáció, lehet egy hangológép vagy egy számítógépes szoftver. Teljesen mindegy melyiket választod, mind ugyanazt tudja. Lényeg, hogy a profik is így hangolják a gitárt, hangold így te is!

(Néha kezdők kérdezik, hogy lehet-e fülre hangolni a gitárt. Lehetni éppen lehet, de magas szintű zenei tudás, és speciális hallás kell hozzá, hogy pontosan be tudd hangolni fülre. A speciális készség az abszolút hallás, amikor valaki fülre megmondja, hogy milyen hangot hall – pl. ez most egy Fisz hang, ez egy C, stb. Abszolút hallása nagyon kevés zenésznek van. Ha neked sincs, akkor hangolj inkább te is a fentebb felsorolt 3 hangoló eszköz egyikével.)

A gitár hangolása 2. lépés

Most kezdhetjük a gitár hangolását. Bármelyik segédeszközt is választottad, a lényeg az, hogy az eszközön látható tartomány közepére kell bevinned az adott húr hangját a hangkulcsok tekerésével (némelyik eszköz vagy program más színben is világít, ha a hang pontos). Ha a húr mélyebb a kelleténél, akkor feszítened kell, ha magasabb, akkor lazítanod. De itt jön az első trükk, ugyanis, ha magasabb a húr, akkor nem a célhangig érdemes lazítanod azt, hanem még lejjebb, még mélyebbre, és onnan feszíted fel aztán a húrt a célhangra. Így lesz feszes a húr, és így fogja stabilabban tartani a hangot.

Nézzük végig a húrokat. A legmélyebb húr az E húr, E hangot kell a hangológépnek mutatnia.
Utána az A húr jön.
Majd a D húr.
Majd a G húr.
Utána a H húr (Figyelj, ezt a hangot a nemzetközi nyelvben B-nek mondják és írják. Valószínű, hogy a hangológépben, programban is így fogod látni.)
A legmagasabb, legvékonyabb húr pedig megint egy E húr.

Miután végigmentél az összes húron a gitárhangolás során, érdemes még egyszer végigmenni rajtuk. Ha sokat kell igazítani a húrokon, előfordul, hogy mire a végére érsz, az elsőknek behangolt húrok újra elhangolódnak kicsit. De ilyenkor már általában nagyon kevés utánaigazítás kell csak.

Mit kell tenned, ha a gitárod nagyon el van hangolódva?

Ha a gitárod nagyon el van hangolódva, akkor a hangolód nem fogja felismerni az adott húrt. Mármint, felismeri, de neked az nem lesz segítség. Pl. a D húr helyett azt fogja mutatni, hogy C. Vagy az E húr helyett azt, hogy D. Mit kell ilyenkor tenned? Merre kell tekerned a húrokat?

Ahhoz, hogy sikeresen vedd ezt az akadályt, tudnod kell a hangok sorrendjét. Nézd csak meg:

C C# D D# E F F# G G# A A# H majd innen ismétlődik, tehát újra C C# D …stb. (A H hangot tehát B-nek látod a hangolókban.)

A bonyodalom az, hogy ezt felírhatjuk így is:

C Db D Eb E F Gb G Ab A Hb H majd ismétlődik megint, tehát C Db D …stb.

A C# hang ugyanaz, mint a Db hang. Ugyan így a többinél is. Egyik skálában az egyiknek nevezik, a másikban a másiknak. Hangolás szempontjából persze mindegy, csak tudnod kell erről, hogy tudjad értelmezni, hogy mit mutat a hangoló. Ha pedig tudod a hangok sorrendjét, akkor innen már tudod, hogy merre kell tekerned a hangolókulcsokat. Pl. tegyük fel, hogy a D húrt akarod behangolni, de a hangológép C hangot mutat. A C hang a D hang alatt van, tehát feszítened kell a húrt, hogy az magasabb legyen.
Tegyük fel, hogy a G húrt akarod behangolni, de a hangoló A# hangot mutat. Ez magasabb, mint a G, így eresztened kell a húron.

Arra vigyázz, hogy sose feszítsd nagyon túl a húrt, mert elszakadhat. Két félhang távolságot még kibír a húr, tehát pl. ha D hang helyett véletlenül E hangig felfeszíted a húrt, azt még bírja, de ha ennél is tovább húzod, akkor szakadhat.

Sok sikert a hangoláshoz!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Hogyan hangold be a gitárt – még akkor is, ha nagyon el van hangolódva

 • Nagyházi Imre

  Eddig minden hibát elkövettem amiről beszéltél .
  Sem akkordot nem tudok váltani és az ujjaim is nagyon lassan mozognak .
  A fülem szinte bot .
  Ettől függetlenül nagyon szeretnék valamennyire gitáron játszani .
  Nagyon szépen köszönöm !

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Imre!
   Köszönöm, hogy írtál! Ha el is követted eddig ezeket a hibákat, most már akkor tudsz róluk, és így ki tudod javítani őket.
   Lényeg, hogy gyakorlás közben figyelj ezekre a dolgokra és akkor fogsz tudni fejlődni, és le fogod tudni a rossz
   mozdulatokat cserélni jókra!