Ha akadoznak a felpengetések ritmusjáték során


Gyakori probléma, hogy akkordos ritmuspengetés során a felpengetések nem mennek olyan folyékonyan, mint a lepengetések. Olvasd tovább ezt a bejegyzést, hogy megismerj 4 hatékony tippet, amivel meg tudod oldani ezt a problémát.

A videó tartalma szövegesen is:

1. tipp: a pengetés íve ritmusjáték során

Sokszor látom kezdőknél ritmuspengetés során azt, hogy a pengetőt túlságosan párhuzamosan tartják a húrokhoz képest. Így nagyobb az esélye a pengető megakadásának, kiváltképpen felpengetés esetében, ami egy szokatlanabb mozdulat.

Hagyd nyugodtan, hogy a pengető olyan ívet járjon be ritmusjáték során, ami a kezednek kényelmes. Ha a gitár nyaka kicsit felfelé mutat, akkor szinte törvényszerű, hogy a pengetésed íve szöget fog bezárni a húrokkal. És ez jó!

2. tipp: a csukló mozgáslehetőségei ritmuspengetés során

A második probléma, ami nehezebbé teheti a felpengetéseidet, ha túl mereven tartod a csuklód, és nem használod ki a mozgáslehetőségeit. A csukló nem csak le és fel tud mozogni, de kifelé és befelé is, és körkörösen is. Megéri kihasználni ezeket a mozdulatokat, és feltérképezni, megfigyelni a bennük rejlő lehetőségeket. Nekem például az segítség, ha felpengetésnél nem csak felfele, de kicsit mintha befele is mozgatnám a csuklómat. Kombinálva mindezt az előző pontban megbeszélt szöget bezáró pengetés ívvel, a felpengetéseim sokkal folyékonyabbak.

3. tipp: a pengetőtartás

Segít a pengetésben, ha ritmusjáték során a pengetőnek nagyobb része is szabadon marad az ujjaid között. Szólójáték során sokan egészen ráfognak a pengetőre, és csak a csúcsából marad szabadon egy kis felület. Ritmusjáték során ez a felület nagyobb is lehet. Persze, ez nincs kőbe vésve, van olyan gitáros is, aki nem változtatja meg a pengetőtartását ritmus – és szólójáték között, de ez is egy olyan szempont, amit érdemes megvizsgálnod.

4. tipp: Könyék és csukló együtt + lassú gyakorlás

Figyelj rá ritmuspengetés során, hogy a könyék és a csukló is részt vegyen a mozdulatban. Sokszor látom kezdő gitárosoknál, hogy a könyék mozog, de a csukló nem. Ha mindkét ízület mozog, akkor egy könnyedebb, természetesebb mozdulat jön létre (gondolj arra, amikor lerázod a vizet a kezedről – hasonló a mozdulat itt is). És nem elég maga a mozdulat, de ezt olyan tempóban is kell csinálnod, amit az idegrendszered, izmaid „megértenek”, és el tudnak raktározni. Túl sokszor próbálnak kezdő gitárosok gyorsabb tempóban játszani a kelleténél. Ez egyrészt érthető, mert a kedvenc dalok sokszor gyorsabb tempóban vannak, de a tanulás szempontjából ez sajnos nagyon nem jó. Egy rakat rossz beidegződések jöhet így létre. Mindig figyelj rá, hogy a számodra megfelelő, lassú, kényelmes tempóban gyakoroljál kezdetben!

Ha ezeket a tippeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy javulni fog az akkordos ritmuspengetésed. A ritmusjáték nagyon fontos része a gitározásnak, megéri foglalkozni vele.

Írd meg hozzászólásban, hogy neked mi a tapasztalatod, kíváncsi vagyok!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük