3 fontos ritmusgyakorlat, ritmuspengetés kezdő gitárosok számára 2


A mostani leckében olyan fontos ritmuspengetéseket ismerhetsz meg, amelyekkel sokszor találkozhatsz dalokban, híres gitárosok játékában. Megéri tehát jól megtanulni ezeket. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Zenetanulás során a ritmikai ismeret fejlesztése az egyik legfontosabb terület, amivel foglalkoznod kell. A ritmus önmagában zene, és minden egyes hang, amit lefogsz, ritmusra épül. Ha nem jó a ritmus, nem jó zene. Ezért kell már kezdőként ritmusokat tanulnod. Most 3 nagyon fontos és gyakori ritmuspengetést nézünk meg. Ezeket megtanulva nem csak, hogy bele bírod majd rakni a kedvenc dalaidba, de fel is fogod ismerni ezeket más gitáros játékában. Nézzük akkor meg őket.

1. ritmusgyakorlat: titi tá tá tá

Nagyon fontos ritmusképlet, ezzel tanulod meg a negyed (tá) és nyolcad (ti) használatát. Minden negyed két db nyolcaddal egyenértékű. A negyedeket lepengetéssel pengetjük, a nyolcadokat le és felpengetéssel. Kottában a jele:

titi tá tá tá
1. ritmuspengetés: titi tá tá tá

Minden ritmust pengethetsz csak „kattogással”, tehát úgy, hogy az ujjaidat finoman rárakod a húrokra, és akkor csak egy kattogó hangot fogsz kapni. Ez azért hatékony, mert így minden figyelmeddel a pengetőkezedre tudsz koncentrálni. Ha már tudsz akkordokat, vagy ezeket tudod váltani is, akkor persze akkordokkal is lehet gyakorolni ezeket a példákat.

2. ritmusgyakorlat: titi szünet tá tá

Ebben a példában a titi (le – és felpengetés) után egy le – és fel mozdulatot kell csinálnunk a levegőben. Mindenképpen csináld meg te is ezt a mozdulatot, sokkal pontosabb lesz a játékod. Ezzel a mozdulattal mérjük azt az időmennyiséget, ami alatt a kezünknek szünetet kell tartani. A két tá a végén marad lepengetés, mint korábban. Kottában a jele:

2. ritmusgyakorlat: titi szünet tá tá

3. ritmuspengetés: titi szü-ti tá tá

Ebben a példában a titi (le – és felpengetés) után egy le mozdulatot csinálunk a levegőben (szü), majd után a ti már egy valódi felpengetés. A két tá szokás szerint két lepengetés lesz. Valójában tehát a szü-ti-re gondolhatsz úgy, mintha egy titit csinálnál, csak a lepengetés szünet, így csak a levegőben mozog a kéz. A felpengetés viszont már egy valódi pengetés. Kottában a jele:

3. ritmuspengetés: titi szü-ti tá tá

Nagyon fontos a gitáron való fejlődésedhez, hogy minél több ritmusképletet tudjál, és tudjad a hozzájuk való pontos pengetést is. Ha segítségre van szükséged, nézd meg a Kezdőgitártréninget, amiben rengeteg további ritmuspengetést, ritmusgyakorlatot tanulhatsz meg.

Végére egy kérdés: neked mi a kedvenc ritmuspengetésed? Mit szoktál játszani? Mivel találkoztál eddig? Írd meg hozzászólásban, kíváncsi vagyok!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “3 fontos ritmusgyakorlat, ritmuspengetés kezdő gitárosok számára

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Köszönöm Miklós a visszajelzést!
   Örülök, hogy jól haladsz a Varázskockákkal. Igen, be tudsz iratkozni a Kezdőgitártréningre, amiben rengeteg másféle, nagyon fontos mozdulatot fogsz tanulni.
   Persze azért abban is lesznek dallamok, bár más jellegűek, nem népdalok.