Díszítsd fel a dallamaidat ezzel a 6 gitáros technikával 8


Lehet, hogy kedvenc dalod ének – vagy zongoradallamát akarod eljátszani gitáron. Ha csak eljátszod a hangokat, az kezdetnek jó, de utána nem árt még fel is díszíteni azt. Így a dallamok élettel telivé, frissé válnak. Ebből a blogbejegyzésből megismersz 6 gitáros technikát, hogy hogyan tedd ezt.

A videó tartalma szövegesen is:

6 gitáros technika, amellyel feldíszítheted dallamaidat

Tegyük fel, hogy megtanulsz egy dallamot, amit eredetileg nem gitár játszik. Ez lehet egy dalnak az énekdallama, vagy egy zongoradallam, bármi, a lényeg, hogy nem gitár. Ilyenkor a hangok megtanulása után még jól szól, ha némelyik hangot még ki is díszíted kicsit. Nézzünk 6 technikát, hogy hogyan tedd ezt. (Az angol nevüket is mellékelem, a neten így fogod megtalálni őket.)

1. technika: csúszás (slide)

A csúszás során az egyik hangot legtöbbször mélyebbről, egy másik hangról közelítjük meg. Ilyenkor erről a mélyebb hangról egy gyors csúszással érjük el a kívánt hangot. (Magasabb hangról is lehet csúszni, ezt ritkábban szokták használni.) Így a hang eleje egy érdekes effektet fog kapni. Kezdetben érdemes nem túl messziről indítanod a csúszást, úgy könnyebb. Vagyis ha most fogod elkezdeni ennek a technikának a gyakorlását, akkor 1-2 bund távolságról végezd a csúszást kezdetben. Bármelyik ujjaddal tudod ezt a technikát kivitelezni.

2. technika: ráütés/kalapálás (hammer)

Ezen technika során egy mélyebb hangról megyünk egy magasabb hangra. A mélyebb hangot rendesen pengetjük, a magasabbat viszont a fogó kezünk valamelyik ujjának a húrra történő gyors ráütésével szólaltatjuk meg. Pl. ha a két hangot a mutató és a gyűrűs ujj fognád, akkor a mutató ujjnál lévő hangot rendesen pengeted, majd a gyűrűs ujjal ráütsz a húrra, így hozva létre a következő hangot. Bármelyik ujjaddal lehet csinálni ezt a technikát is, megéri minddel gyakorolni.

Lágyabbá teszi a gitárhangzást, a dallamot, mivel a hangképzésben kevesebb pengetőzaj lesz.

3. technika: visszapengetés (pull-off)

Gondolhatsz erre a technikára úgy, mint a ráütés fordítottjára. Ott egy mélyebb hangról mentünk a magasabbra, most a magasabbról megyünk a mélyebbre. A magasabb hangot pengetjük rendesen, a mélyebbre viszont úgy megyünk, hogy a magasabb hangot fogó ujjunkkal végzünk egy pengetést. Pl. ha a gyűrűs és a mutató ujjaddal fogsz két hangot, akkor a gyűrűst rendesen pengeted, majd a gyűrűs ujjal a húrt lefelé pengetve hozod létre a mutató ujjnál lévő hangot. Ezt a technikát is bármelyik ujjal lehet csinálni, ha a mutatóval csinálod, akkor üres húrra tudod végezni a visszapengetést.

Ez a technika is lágyabbá teszi a hangzást.

4. technika: nyújtás (bend)

Ezzel a technikával megnyújtjuk a húrt a dallam (skála) egyik hangjáról a másikra. Így tehát csak egy mélyebb hangról tudunk menni egy magasabbra. Pl. ha fogsz két hangot a gyűrűsujjal és a kisujjal, akkor a gyűrűsujjnál lévő hangot megnyújtva kapod meg a kisujjnál lévő hangot. A nyújtást lehet felfele és lefele is végezni. Magasabb húrokon általában felfelé szokták tolni a húrt, mélyebb húrokon általában lefelé. Ezt a technikát is mindegyik ujjal meg lehet csinálni.

Tipp: A nyújtást végző ujjadnak segíts a többi ujjaddal is. Pl. ha a gyűrűs ujjal nyújtasz, akkor a középső – és mutató ujjaddal is fogj rá a húrra.

5. technika: vibrato

Gondolj úgy a vibrato technikára, mint ha sok kis nyújtást csinálnál egymás után. A lényeg, hogy a mozdulat kontrollált legyen, és ritmikájában (legtöbbször) feszes. Tehát a kis nyújtások során nagyjából egyforma távolságra told fel a húrt, és az egyes kis nyújtások ritmikája nagyjából egyforma legyen.

Általában hosszabban kitartott hangoknál lesz lehetőséged megcsinálni ezt a technikát. Nagyon fel tudod vele dobni a gitárjátékodat, mivel úgy fog tűnni, hogy akkor is történik valami, amikor valójában csak egy hangot fogsz.

6. technika: tompított játék (palm mute)

Amikor tompított játékot használunk, akkor a pengető kezünk tenyere szélével finoman hozzáérünk a húrok végéhez. Így azok nem fognak szabadon kicsengeni, hanem egy tompább hangzás jön létre. Így a dallam feszesebbnek, pattogósabbnak fog tűnni.

Amikor tompítasz, figyelj rá, hogy a tenyered élét csak nagyon finoman rakd rá a húrok végére. Egy kis zöngése maradjon meg a húroknak, tehát ne csak tompán kattogjanak.

Bármelyik húron lehet végezni ezt a technikát.

Ez volt tehát az a 6 technika, amivel ki bírod színezni a dallamaidat. Természetesen, ezeket a technikákat kombinálni is lehet. Pl. kezdheted a dallamot egy csúszással, majd az egyik hangot nyújtással képzed, majd a dallam végén a kitartott hangra raksz egy vibratot. Akkor fog a gitárjátékod élővé válni, ha ezeket a technikákat már gond nélkül sorba bírod fűzni. Ez nem könnyű, idő kell hozzá, tehát ne légy türelmetlen! Nekem évek kellettek ehhez (bár anno, mikor elkezdtem ezekkel foglalkozni még internet sem volt). Tehát türelem, kitartás, mint mindig!

A végére pár kérdés: melyik technikával találkoztál már? Melyiket tartod a legnehezebbnek vagy éppen a legkönnyebbnek? Milyen dallamnál fogod tudni felhasználni ezeket? Írd meg hozzászólásban, kíváncsi vagyok!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 Gondolat “Díszítsd fel a dallamaidat ezzel a 6 gitáros technikával

 • Szüts Attila

  Szia Csaba!
  Nagyon jó a videó, minden tekintetben. A nyitó oldal a színes cerkával külön tetszik. Gratula!
  Számomra talán a nyújtás a legnehezebb, hogy pont a magasabb hangon legyen. Nem nehéz rájönni a technikákra, és titok sincs, csak gyakorolni, gyakorolni…….gyakorolni.
  Köszönöm! Üdv.: Attila

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszönöm, hogy írtál, és örülök, hogy tetszett a lecke!
   Igen, a nyújtást nem könnyű szépen csinálni, kell hozzá a gyakorlás.
   De megéri, egy pontos, szép nyújtás nagyon feldobja az ember játékát.
   Jó gyakorlást, szia!
   Csaba

 • Kiss

  Szia Csaba!

  Nagyon jó videó!
  A csúsztatás és a visszapengetést már próbálgatom.
  Néha egészen jó. A tőbbi még nekem nehéz és nem is akarok minden egyszerre.

  Bálint

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Bálint!
   Köszönöm, hogy írtál! Igen, fokozatosan kell alkalmazni, tanulni ezeket a technikákat,
   tényleg nem kell egyszerre. Köszönöm a visszajelzésed, jó gyakorlást a technikákhoz!

 • Lehel

  Szia Csaba.
  Én idáig csak a csúsztatás, vibratót meg nyújtás próbáltam a többit nem. A hammer /kalapálás gondolom inkább elektromos gitárra van. A tompitást éppen a héten próbálgattam a 8 óra munkához.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Lehel!

   Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy a technikák egy részét már próbáltad!
   Ezek a technikák nem gitárfüggőek, minden lehet bármilyen gitáron csinálni. Ha nem ismered,
   nézd meg Tommy Emmanuel videóit, elképesztő, hogy fémhúros gitáron mit csinál (az összes technikát
   használja – és még többet – ami ebben a leckében szerepel).

 • Tóth József

  Szia Csaba! Köszönöm a segítő ötleteidet! Biztos vagyok benne hogy ezeket használni fogom!
  Nekem a leg könnyebb a csúsztatás, nehezebb a ráütés volt!
  Szép hétvégét!
  Üdv: Józsi