Gitáros sérülések – mire vigyázz, hogyan kerüld el gyakorlás során 6


A gitáron való gyakorlás során fennáll a sérülés veszélye. Sok finom mozdulatot kell végeznünk gyakorlás során, amit könnyű túlerőltetni, így sérülhet a kéz. A blogbejegyzésből megtudod, hogy mire figyelj, és hogyan kerüld el ezeket.

A videó tartalma szövegesen is:

Ebből a blogbejegyzésből megtudsz mindent a gitáros sérülésekről, így tudni fogod, hogy hogyan kerüld el azokat. Ugyanis, ha bármelyik kezed megsérül gyakorlás során, az akár hetekre-hónapokra meggátolja, hogy gyakorolj és fejlődj a gitáron.
Sajnos a gitár nem egy kényelmes hangszer a kezeink számára, meg kell tanulni figyelni az intő jelekre, hogy idejében felismerjük őket.

Gyakori tévhitek a gyakorlásról, amelyek sérülésekhez vezethetnek

1. tévhit: „Fáradjon a kéz, majd megszokja”

Kezdjük tehát azzal, hogy milyen rossz gyakorlási módszerek vezetnek sérülésekhez. Az első és leggyakoribb rossz gyakorlási mód a kéz fáradásának figyelmen kívül hagyása. Ilyenkor az ember azt gondolja, hogy „fárad a kezem gyakorlás közben, de nem baj, majd megszokja”.
Sajnos, ez nem így működik.

Ahhoz, hogy jól tudjál gitározni, könnyed, laza mozdulatok kellenek.
Ha még nem érted el a célodat a gitáron, akkor a mozdulataid még feszesebbek a kelleténél. Amikor fáradt kézzel gyakorolsz, akkor nem a célod felé viszed a mozdulataidat, hanem pont az ellenkező irányba, a görcsös, lassú mozdulatok felé.

Tehát azt kell elfogadnod, hogy a gitározás nem olyan, mint pl. a fekvőtámaszozás, vagy a futás, vagy bármilyen sport, hogy amikor fáradsz, akkor le kell győznöd a fáradtságot, és ez vezet majd a sikerhez.

A gyakorlás során pont az a cél, hogy elkerüld a fáradtságot.
Azt kell megjegyezned, hogy a gitáron a fáradság fájdalomhoz vezet, a fájdalom sérüléshez. Tudod, mint a Star Warsban a Sötét Oldal. A félelem haraghoz vezet, a harag a Sötét Oldalra.

2. tévhit: „Erős a karom, bírni fogja”

A második téveszme a kezed edzettségével, erejével kapcsolatos.
Azt kell tudnod, hogy a gitározáshoz szükséges mozdulatokat csak gitározással lehet fejleszteni.
Teljesen mindegy, hogy a kezed mennyire erős, mennyire edzett. Sportolhatsz, végezhetsz kemény fizikai munkát, de ha nem figyelsz a kezedre, súlyos sérülést szerezhetsz.

Melyik része fájhat a kezeidnek?

Ha azon a lábadon tartod a gitárt, amelyik kezeddel pengetsz, akkor fájhat a pengető kezed válla, könyöke, csuklója, és még az ujjaid is, ha nem stabil a pengetőtartásod.
A stabil pengetőtartásról csináltam videót, blogbejegyzést, nézd meg, ha még nem láttad.

A fogó kezed esetében figyelned kell a könyökrészre, az alkarra, a csuklóra, kézfejre, a hüvelykujj párnára. Ha ezek a részek fáradnak, az könnyen fájdalomhoz vezethet, ami egyenes út a sérülésekhez.

A klasszikus gitártartás sokkal kényelmesebb mind a fogó, mint a pengető kéz számára, ha még nem tetted, próbáld ki ezt a tartást is. Ennél a tartásnál a hát – vagy derékfájás szokott előfordulni, ami sajnos megint csak nem jó.

Meg kell említeni még az álló helyzetben való gyakorlást. Ebben a helyzetben fontos, hogy jól beállítsd a pánt magasságát. A cél az, hogy mindkét kezed számára nagyjából kényelmes magasságot találj.

Hogyan gyakorolj, hogy elkerüld a sérüléseket?

Az első fontos dolog a tartás. Bárhogyan is tartod a gitárt, a gitár nyaka felfelé mutasson. Így a fogó kezednek könnyebb dolga lesz, nem kell annyira megtörni, így le tudod fogni akár a nehezebb fogásokat is.
Ha azon a lábadon tartod a gitárt, amelyik kezeddel pengetsz, javaslom, hogy döntsd meg úgy a gitárt, hogy a feje távolabb legyen a tested síkjától, mint a teste. Tehát ne párhuzamos legyen a gitár síkja a tested síkjával. Így megint csak könnyebb lesz a fogó kezednek.

Mindig figyeld a kezeidet gyakorlás során, és ha a kezed bizonyos része vagy részei rendszeresen fáradnak, akkor próbálj ki egy másik gitártartást. Tarthatod a gitárt az egyik lábadon vagy a másikon, sőt állva is gyakorolhatsz.
Nekem mostanság az utóbbi vált be legjobban.

A második fontos dolog, hogy felfigyelj a kezedben jelentkező fáradtságra. Már a fáradtság első jelére pihentesd a kezed. Ennek a legjobb módja, ha egyszerűen lelógatod a tested mellé, és vársz 10-20 másodpercet.
Soha ne gyakorolj fáradtságban, fájdalomban!

Figyelj rá, hogy ne szorítsd a gitárt! A túlzott szorítástól a hüvelykujjpárnától kezdve a csuklódig fáradhat a kezed, ami fájdalommá változhat.

Mindig csinálj lassú bemelegítést. Erre bármilyen lecke vagy dallam, akkord, skála jó, a lényeg, hogy számodra könnyű legyen, és lassú tempóban csináld bemelegítésnek.

Ha ezekre a dolgokra figyelsz, el fogod kerülni a gyakori gitáros sérüléseket, és így folytathatod a gyakorlásodat a gitáron!

Egy kérdés a végére: neked fájt már a kezed gitározás közben? Melyik része? Mit tapasztaltál, mi segített?
Várom a véleményedet, hozzászóládodat!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 Gondolat “Gitáros sérülések – mire vigyázz, hogyan kerüld el gyakorlás során

 • Teca

  Szia Csaba.
  Relatíve kis tenyerem van, nagyon nehezen fogom le a pentatonban a 4 bund távolságot (mutató-kisujj), nem akartam elfogadni, hogy nem tudom megcsinálni, megerőltettem, fájnak a fogó kezemen az ínhüvelyek… Egy pár napja most nem gyakorlok, de ha újra kezdem, kipróbálom a „szög-bezárós” tartást, amiről beszéltél, az is hibám (volt). Köszi a tippeket!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Teca,
   köszönöm, hogy írtál!
   Meg kell tanulni figyelni a kezünk visszajelzésére gyakorlás közben, ez nem vitás.
   És ha már fárad, (pláne ha fáj), akkor már pihentetni kell fegyelmezetten. A masszírozás is segít. Teniszlabda, ilyesmi, és
   gurítani a kézen. Vigyázz a kezedre, remélem, hamar rendbe jön!

 • Dr. Szabó Levente

  Kedves Csaba,
  a bal kéz könyök ízület külső, felső csúcsához tapadó ín gyulladt be és égő, szúró fájdalmat okoz több napja. Sokat javult fényterápiára, illetve nagyon gyakori pihentetésre gyakorlás közben. A kezdők túlzott önbizalmának tudom be, amit a videó nagyon jól megmutatott. Hiába, így edződik az acél…
  Üdvözlettel, Levente

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Levente,
   köszönöm, hogy írtál!
   Igen, ezekre a pontokra meg kell tanulni nagyon figyelni, és fontos a gyakori pihentetés. Apránként
   fejlődnek ezek az izmok/inak, nem szabad túlterhelni őket.
   Folytasd figyelmesen továbbra is, és rendbe fog jönni a kezed!
   Üdvözlettel:
   Csaba

 • Szüts Attila

  Kedves Csaba! Köszönöm az összefoglalásod, mely nem hangzott teljesen ismeretlennek, mivel már másik videódban tanultak szerint igyekeztem a rossz gyakorlási módszereimtől megszabadulni. Beleestem én is abba a hibába, hogy lelkiismeretfurdalás miatt túlzásba vittem a gyakorlást nem törődve a fáradtsággal. „sokat akar a szarka….” Inkább többször és kevesebb ideig , rendszeresen, ha lehet minden nap. Előfordul még, hogy a támasztó hüvelykujjam feszül, vagy a nyújtott 5-6 oktáv távolságban történő lefogás fáj. Bízom benne, hogy nem mindig lesz ez így. Köszönök mindent!
  Üdv.: Attila

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Örülök, hogy segítenek a videóim, és hogy felhasználod ezeket a gyakorlási elveket.
   Drukkolok, hogy az a hüvelykujj is enyhülni fog.
   A rendszeresség és az odafigyelés biztosan segíteni fog!
   Így tovább,
   szia!
   Csaba