3 gyakori kezdő gitáros kérdés, ami a ritmikai tudás hiányosságára utal + megoldás


Ebből a bejegyzésből megtudod, hogy miért kritikusan fontos, hogy fejből menjenek a ritmusképletek.

A videó tartalma szövegesen is:

3 kérdés, ami jelzi, hogy nincs elég ritmikai tudásod

Felmerültek már benned ilyesmi kérdések, mint hogy:
– Mi a kedvenc dalom pengetése?
– Meddig kell az egyes akkordokat pengetni?
– Hogyan kell ezt vagy azt a dallamot pengetni? (Merről merre…)

Ez a három kérdés azt jelzi, hogy a ritmikai jártasságodban hiány van, ami visszahúzza a gitáron való fejlődésed.

Ugyanis, ha van ritmikai tudásod, akkor egyrészt felismered a ritmusképleteket, amiket kedvenc zenészeid játszanak kedvenc dalaidban, másrészt, ezeket a ritmusképleteket te magad is fel tudod használni, el bírod játszani. Így mindhárom fenti kérdésre fogsz tudni válaszolni.

Mi kell ahhoz, hogy a fenti három kérdésre válaszolni tudjál?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz. Az, hogy fejből menjenek a ritmusképletek és a hozzá való pengetés. Az nem elég, ha papírról, vagy monitorról le bírod játszani őket. Akkor a ritmikák még nincsenek benne a kezedben, nincsenek benne a fejedben. Így bejátszani sem tudnád és felismerni sem tudnád őket.

A ritmikákat ugyan úgy meg kell tanulni, mint az akkordformákat, skálaformákat, hangokat, és bármi mást a gitáron. Ugyan úgy tudnod kell őket fejből.

A Kezdőgitártréning ingyenes leckecsomagjában megtalálod a leggyakoribb ritmusképleteket tartalmazó ritmikákat (negyedet és nyolcadot tartalmazó ritmusképletek). Gyakorold ezeket jól be ugyan úgy, mint bármelyik másik leckét.

Tehát soronként haladj.

Minden sort játssz el sokszor, folyamatosan. Csak akkor menj a következő sorra, ha már semmi problémát nem okoz az éppen aktuális sor.

Ha pedig tagja vagy a Kezdőgitártréning tanfolyamnak (vagy nálam tanulsz bármilyen formában), akkor minden további ritmusképletet is tanulj meg fejből (negyed szünet, nyolcad szünet és minden további ritmikák).

Így fogod tudni ezeket felismerni és beépíteni a saját játékodba.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük