Te szoktad nézni a kezed gyakorlás közben? 36


Kezdjük egy találós kérdéssel: szerinted szoktam-e nézni a kezem gyakorlás közben? Adok három választási lehetőséget, találd ki, melyik az igaz! Olvass tovább!

Tehát a 3 választási lehetőség:

 1. Soha nem nézem a kezem gyakorlás során
 2. Fele-fele arányban nézem a kezem és nézek félre gyakorlás során
 3. Mindig a kezeimet nézem gyakorlás során

A válasz pedig az, hogy:


Mindig nézem a kezem gyakorlás során.

Miért? Mert a gitározással eltöltött 28 év során rájöttem arra az alaptörvényre, hogy csak a mozdulatok pontossága, precíz mivolta, kifinomult jellege számít. Ha ez megvan, akkor gyorsan fejlődünk a gitáron. Ha nincs meg, akkor sajnos lassan. (Ez vonatkozik a sebességre is egyébként, amivel játszani tudunk. A sebesség a pontos és precíz mozdulatok mellékterméke.)

A tekintetünk egy fontos eszköz arra, hogy megvizsgáljuk a mozdulatainkat gyakorlás során. Ezért javaslom neked is, főként akkor, ha kezdő gitáros vagy (pár hete vagy hónapja, 1-2 éve gyakorolsz), vagy ha már régebb óta gitározol, de valami új, szokatlan, nehéz mozdulatot gyakorolsz, hogy te is nézd a kezeidet.

Fontos az, hogy ilyenkor se döntsd meg nagyon a gitárt magad felé. Egy kis döntés lehet, de nagyjából maradjon a gitár a függőlegeshez közeli állapotban. Ha nagyon megdöntenéd, akkor a fogó kezednek sokkal nehezebb dolga lenne bizonyos mozdulatok során.

És persze később lehet az, hogy számodra cél lesz, hogy tudjál úgy is játszani, hogy nem nézed a kezed. Pl. ha zenekarozni szeretnél, és figyelni akarsz a zenésztársaidra, vagy a közönségre. Vagy pl. színpadi játék során lehet az, hogy sötétben kell játszanod, vagy pont, hogy mindenféle villódzó fény kíséretében. Ilyenkor persze egy jó módszer, hogy gyakorlod azt, hogy nem nézed a kezeidet, hiszen ez ebben a helyzetben fontos lehet.

De alapjában javaslom, hogy figyeld a kezeid mozdulatait, gyorsabban észre fogod venni a hibás mozdulatokat, jobban fogsz tudni korrigálni, és így gyorsabban fogsz fejlődni.

A kérdésem a végén az, hogy te szoktad nézni a kezed gyakorlás során? Írd meg hozzászólásban, kíváncsi vagyok.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

36 Gondolat “Te szoktad nézni a kezed gyakorlás közben?

 • Dr. Szabó Levente

  Szia Csaba,
  mint kezdő “gitáros”, nem is gondoltam arra, hogy ne nézzem a kezeimet. Főleg a jobb kezemre figyelek, mert a megfelelő húr pengetése nem mindig sikerül. Valószínű, hogy több időt kellene gyakorlásra szánnom, ezt a közeljövőben szeretném megvalósítani. Inkább a lassabb tanulási tempót választottam, ahogy javasoltad.
  Tisztelettel, Levente

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Levente,
   köszönöm, hogy írtál!
   Remek, hogy lassabb tempóban gyakorolsz, úgy fognak a jó mozdulatok rögzülni.
   Igen, régebben nekem is komoly nehézség volt a húrok megtalálása magabiztosan,
   aztán nagyon rászántam magam a húrbiztonságom fejlesztésére, ami rengeteget segített.
   Sok sikert Levente, mindent bele,
   üdvözlettel!
   Csaba

 • Lehel

  Szia Csaba.
  Boldog Új Évet neked is.
  A kérdésedre a válaszom, igen de általában csak a bal kezemet a pengetős kezem elég jól megtalálja a húrokat.Nagyon kevés időm volt gyakorolni decemberben ezért vissza tértem az ingyenes leckékre is , amúgy mindig végig játszom az öszeset amikor gyakorolok. Most éppen a Rózsaszín Párduc filmbetétjével birkozom elég jól veszem az akadályokat. Az elején neki sem mertem fogni, ebből látom ,hogy jó uton haladok.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Lehel,
   jól teszed, hogy átismétled a régi leckéket, nem kell rohanni sehova. Minél jobban mennek azok,
   annál könnyebb dolgod lesz a nehezebb leckékkel.
   És örülök, hogy érzed a fejlődést a játékodban! Így tovább!

 • Lévainé R. Judit

  Szia Csaba!
  Kérdésedre a válaszom, igen, nézem a kezem gyakorlás közben. Másképp még nem sikerül. Próbáltam már nem oda figyelni, de nem jártam sikerrel, csak 2-3 akkordot tartalmazó jól begyakorolt daloknál.
  Sokat segítettek leckéid abban, hogy a jobb kezem megtalálja a megfelelő húrt akkordjáték közben, azt már kevésbé kell figyelnem lehúzáskor, vagy váltott pengetésnél. De amikor akkordbontást gyakorolok, akkor még nagyon ellenőrzöm, hogy jó helyre teszem-e az ujjaimat. Dallamjáték gyakorlásakor a legnehezebb figyelni, mert mindkét kezem ellenőrzésére szükség van, ezért azt eleinte lassan csinálom. A leckéid, az útmutatásaid, a videóid nagyon sokat segítenek az itthoni tanulásban. Érzem, hogy jó lenne, ha néha látnád a gyakorlásom és tudnád javítani a hibáimat, de még nincs bátorságom videót küldeni. Van rá igényem, de nincs elég bátorságom. (Pedig már csak szűk 3 évem van, hogy az oviban kamatoztassam a tudásom.)

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Judit!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Az akkordbontás különösen nehéz, jól teszed, hogy ott mindkét kezedre figyelsz.
   Örülök, hogy segítenek a leckék, videók.
   Judit, könyörgök, mivel a Kezdőgitártréning tanfolyam tagja vagy, így küldjél videót! 🙂
   Már láttam régebben a játékodat, kizárt, hogy olyan rossz lenne, hogy azt szégyelni kellene.
   Hidd el, van olyan tag, aki a Kis kecéről küld videót. Teljesen rendben van.
   Várom a videódat! 🙂
   Szia!

 • Sápi Zoltán

  Sziasztok,
  Boldog új évet minden gitárszeretőnek és tanulónak.
  Valamikor a 70-es években kezdtem gitározni. Akkoriban Walter Götze gitáriskolájából kellett tanulni.
  Ez rendes kotta volt nem tabulátor. A vizsgán a tanár kinyitotta valahol a füzetet feltette a kottaállványra és azt kellett lejátszani. Ott bizony a kottát kellett nézni, hacsak nem tudta a tanuló az egész tananyagot fejből.
  Volta köztük olyan gyakorlatok is, amelyeknek semmilyen dallama nem volt, így nem nagyon lehetett hallásból megjegyezni. Ezeknél a gyakorlatoknál bizony folyamatosan a kottát kellet nézni, különben nem lehetett hibátlanul lejátszani.
  Ennek ellenére én is többnyire néztem a lefogó kezemet, különösen az akkordok tanulásánál, de a szóló játéknál is főleg a távolabbi fekvésváltásoknál.
  Erről jut eszembe egy cikket talán ez a téma is megérne:
  Hallásból játszani, vagy csak kottából? Nekem volt olyan zongorista ismerősöm, aki hallásból semmit sem tudott zongorázni, de ha elé tettem a kottát, akkor gyönyörűen lejátszotta. A gitárnál szerintem kell a jó hallás már csak azért is, mert eleve be kell tudni hangolni a hangszert.
  További jó gyakorlást mindenkinek.
  Üdv nektek

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Zoltán,
   köszönöm, hogy írtál!
   A kottából való játék valóban egy létező képesség, amit lehet fejleszteni, ha ez valakinek a célja, és valakinek fontos.
   De már csak akkor érdemes szerintem, amikor a jó mozdulatok már megvannak. Amíg az ember eltéveszti a pengetést, az ujjak
   nem találják el a helyüket, stb, és még erre rájön, hogy a figyelem is megoszlik a kotta és a gitár között, abból
   szerintem nem sok jó származik.
   Köszönöm a kérdésfelvetésed a hallás fontosságáról, szerintem erről is csinálok majd egy videót, blogbejegyzést.
   Sok sikert a gyakorláshoz, szia!

 • Pálffy-Orbán István Sándor

  Szia Csaba! Igen, nézem a kezem, mert arra jöttem rá magamtól – de, most hogy mondod, örülök, hogy visszaigazolod -, hogy pontosítja amozdulatokat az ember, ha nézi, mit művelt, mit rontott el.
  Még mindig erősebben megdöntöm a gitárt magam felé, de fokozatosan közelít a függőlegeshez. 🙂
  Boldog új évet és jó gitározást, illetve oktatást!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia István!
   Köszönöm, hogy írtál, és jól teszed, hogy nézed a kezed.
   Igen, a döntésre azért figyelni kell, nagyon ne legyen megdöntve.
   Sok sikert a gyakorláshoz, szia!
   Csaba

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Laci!
   Köszönöm, hogy írtál! Kezdőként pláne fontos a tekintet kontrollja, jól teszed, hogy nézed a kezeid.
   Így tovább, szia!
   Csaba

 • Varga Lajos

  Kedves Csaba!
  B. U. É. K.
  Abszolút kezdő vagyok, nézem leginkább a pengetős kezem (ha egyszerre tudnám, nézném a másikat is) , de ad némi biztonságérzetet, hogy a „Kis kece lányom” már e nélkül is megy.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Lajos!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Igen, kezdetben az embernek sokfelé kell figyelnie, semmi baj.
   Folytasd a gyakorlást és javulni fog a helyzet.
   Örülök, hogy megy a Kis kece!
   Így tovább a többi leckével is!
   BUÉK!

 • Molo

  Kedves Csaba, boldog új évet kívánok!

  Én többnyire nézem a kezeimet természetesen, illetve bontásnál inkább a pengető kezet, egyébként főleg a lefogó ujjaimat. A kettő egyszerre nem megy, pedig de jó lenne!
  Persze, ha megpróbálok gyorsan játszani, gyorsabban, mint amire igazából képes vagyok, nem túl sokra megyek a nézésemmel, mert alig látom az ujjaimat, de akkor is nézem. Néha már inkább hallásból tudom, hogy elrontottam. De az ujj figyelés akkor is fontos egy kezdőnek. Előfordul, hogy már látom, rossz helyre teszem az ujjam, mégis odafogok, mert túl gyorsan próbálok játszani. Ilyenkor kell az önkontroll és lelassulni oda, ahol már biztonságosabban és precízebben tudok játszani, és jobban figyelni, mert azt hiszem, talán már te is hangsúlyoztad, hogy a lassú, de pontos játék fontosabb, mint a gyors, de szemetes, nem pontos játék.
  Pedig szeretem, ha szaladgálnak az ujjaim a húrokon, holott tisztában vagyok vele, hogy ez nem túl hasznos dolog, amíg minden nincs a pontos helyén, és így nem csak a lefogásokat szúrom el, hanem gyakran a ritmust is, ami az én nagy ellenségem.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Molo!

   Köszönöm, hogy írtál! Pontosan úgy van, ahogyan írod.
   Szerintem jó úton vagy, látom, hogy figyelsz a gyakorlásod minőségére, és pont ez a lényeg!

 • Szabo Csaba

  Kedves Maria,

  Ezzel nem vagy egyedul. A 80’as evek elejen kezdtem gitarozni, gyerekkent. Most 55 evesen tudom, hogy kell a kitartas mellett az adottsag is. Es hiaba szeretem a gitart, nem lettem igazan jo gitaros, bar most is fejlodok. Van ani nagyon megy, de a gitar kevesbe. Viszont nem tulzottan virtuoz gitarozassal is lehet valaki sztar: pl Nirvana. Es meg jobban is tetszik, mint Steve Vai, Satriani. Pedig azok tenyleg tudnak. A gitar szerelem, igy az erzes fontosabb, hogy jatszol rajta. Kar hasonlitgatni magunkat
  BUEk, Szabi

 • Miklós

  Mivel abszolút kezdő vagyok a magam három hónapos „gitáros” múltjával, ezért természetesen nézem a kezeimet. Csak olykor azt nehéz eldöntenem melyiket nézzem:-)
  Számomra, ha valaki már nem nézi a kezeit és ennek ellenére mindent pontosan és technikailag tökéletesen eljátszik, már a profizmus első jele. Addig valószínűleg sosem fogok eljutni, de nem is az a cél. Csupán annyi, hogy jól érezzem magam. Ez eddig összejött.
  Ja igen, és Boldog Újévet!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Miklós,
   köszönöm, hogy írtál!
   Igen, kezdetben megéri mindkét kezet nézni, illetve, a pengető kézre is rápillantani a nehezebb mozdulatoknál.
   Klassz, hogy így csinálod! Boldog Új Évet kívánok én is neked!

 • Mária

  Kedves Csaba!Először is boldog új évet kivánok.Köszönöm a sok jó tanácsot.Nézem a gitárt gyakorlás közben,néha nem.Az a gondom,hogy nehezen megy sajnos,nem haladok úgy ahogy szeretném.Szzerintem a gitár is nagy,nehezen tudom kezelni.Hát nagyjából ennyi.Üdv.Mária

  • Szabo Csaba

   Kedves Maria,

   Ezzel nem vagy egyedul. A 80’as evek elejen kezdtem gitarozni, gyerekkent. Most 55 evesen tudom, hogy kell a kitartas mellett az adottsag is. Es hiaba szeretem a gitart, nem lettem igazan jo gitaros, bar most is fejlodok. Van ani nagyon megy, de a gitar kevesbe. Viszont nem tulzottan virtuoz gitarozassal is lehet valaki sztar: pl Nirvana. Es meg jobban is tetszik, mint Steve Vai, Satriani. Pedig azok tenyleg tudnak. A gitar szerelem, igy az erzes fontosabb, hogy jatszol rajta. Kar hasonlitgatni magunkat
   BUEk, Szabi

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Mária,
   köszönöm, hogy írtál, és Boldog Új Évet kívánok én is neked!
   Sajnos nem ismerem a játékodat, de azt megtanultam, hogy meg kell tanulni óvatosan bánni azzal, amit
   az ember elvár magától a napi gyakorlások során. Írtad, hogy nem haladsz úgy, ahogyan szeretnél. Szerintem csak
   arra célszerű figyelni, hogy jobban megy-e most a játék, mint mondjuk fél éve, vagy egy éve. Ha jobban, akkor
   fejlődtél. Persze, el lehet rajta gondolkozni, hogy hogyan lehetne még jobban fejlődni, vagy a nehézségeket
   legyőzni, de nem jó türelmetlennek lenni saját magunkkal szemben.

   Kitartás Mária, folytasd a gyakorlást! Szia!
   Csaba

 • Árpi

  Szia Csaba!

  Köszönöm ezt a videót (meg a többit is) és a jókívánságokat.
  A témához: én még nagyon kezdő vagyok, ezért nem is tudok még úgy gyakorolni, hogy nem nézem a kezeimet. Néha a gitár tartásával is vannak problémáim. Pl. nekem nem megy úgy, ahogy a leckékben látom, hogy a gitár a jobb lábamon van, mert nem érzem stabilnak a tartást. .Próbálkozom vele, de inkább a klasszikusnak mondott tartást alkalmazom. Vettem külön széket, amelyen a lábtartó magasságát is lehet állítani. Ha a tartásra vonatkozóan van tanácsod, azt nagyon megköszönöm. Ami a gitár döntést illeti, lehet, hogy rossz gitárt választottam (dreadnought test), de ha nem döntöm meg eléggé, nem látok semmit. A mostani tanácsod alapján fokozottan próbálok majd figyelni arra, hogy mi az a legkisebb döntési mérték, amelynél még éppen látom, hogy mit csinálok és a fogó kezem is bírja.
  Én is kívánok Neked nagyon boldog új esztendőt erőben, egészségben.

  Üdv. Árpi.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Árpi!

   Köszönöm, hogy írtál!
   Az a jó tartás, amit biztosnak érzel, tehát ha te a másik lábadra rakva, a klasszikus tartásban szoktál gyakorolni, az teljesen jó!
   A dreadnought test tényleg elég nagy, de persze csak gyakorlás kell, de tény, hogy próbáld minél kevésbé megdönteni.
   Jó gyakorlást, szia!
   Csaba