Kezdő gitár lecke keleties dallammal 2


Ha szereted a keleties dallamokat, akkor nézd meg ezt a kezdő gitárosoknak készült leckét!

Ebben a kezdő gitár leckében egy kéthúros pengetéses gyakorlattal fejlesztheted a húrbiztonságodat és az ujjaid koordinációját, mozdulatainak finomságát. Itt tudod letölteni a lecke teljes TAB-ját.

Nagyon fontos, hogy kezdő gitárosként ne nehéz dolgokat gyakoroljál, mint pl. az akkordok. Ugyanis, nem csak az számít, hogy mit gyakorolsz, hanem az is, hogy hogyan. Ha az ujjaid még nincsenek kész a feladatra, és ezért görcsös módon fogod le az akkordokat, akkor ezek a görcsös mozdulatok fognak rögzülni.

Ha dallamokkal, technikai gyakorlatokkal (mint pl. ez a kezdő lecke) már fejleszted az ujjaid mozgékonyságát, koordinációját, akkor az akkordok is könnyebben fognak menni később.

A gitár lecke felépítése, skála használata

Ebben a húrbiztonságot is fejlesztő kis dallamban két húron kell pengetned végig. Ahogyan a videóban is mutatom, csak lepengetést használj.

A leckében szereplő hangok az A harmonikus moll skála hangjai. Ez a skála tud nagyon keleties módon is szólni. (Nevezik még ezt a skálák – vagy kis variációját – flamenco skálának is, arab skálának is.) Azért írom ezt, hogy így is tud szólni, mert pl. komolyzenében is használják, és ott másképpen szól, másképpen használják.

Az A harmonikus moll skálát ebben a leckében az E hanghoz viszonyítjuk. Úgy gondolj erre, mintha a harmonikus moll egy modális skálája lenne. Az A harmonikus mollban az E hang az 5. fok. Ez tehát egy 5. fokú harmonikus moll skála, amit domináns fríg skálának is szoktak nevezni (angolban phrygian dominant néven fut).

Ha most kezdtél el zenélni, és ezek a skálák kicsit kínaiul vannak, semmi baj, még bőven ráér ezeket megtanulnod. Gitáron kezdetben megéri a technikai tudást fejleszteni, hiszen így fog egyáltalán megszólalni a kezedben a hangszer (ezt fejleszti ez a lecke is). Az elmélet ráér még.

Ha pedig szeretnél még további kezdő leckéket, amelyek lépésről-lépésre fejlesztik a technikai tudásodat, akkor nézd meg a Kezdőgitártréninget.

Találkoztál már ezzel a skálával, hangzásvilággal kedvenc zenéidben? Melyik gitáros, zenekar játékában ismerted fel? Írd meg hozzászólásban!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Kezdő gitár lecke keleties dallammal

 • Lackó

  Szia Csaba!
  Nagyon jó kis lecke… Automatikusan fejleszti a húrbiztonságot, a pontos pengetést és az ujjrendet. Azon kívül izgalmas, érdekes a dallamvilága. Közel – Keleti, de érdekes, hogy a legrégebbi magyar népdalok is ugyanezeket a harmóniameneteket használják.
  A kérdésedre válaszolva, hasonló keleti hangulatú pl. a Powerslave vezérmotívuma (Iron Maiden), de a Therionnál is hallottam már hasonlót, és a legutóbbi Judas Priest lemezen, a Firepoweren is van egy dal, nem emlékszem pontosan, a szövege alapján talán az Evil Never Dies is tartalmaz keleties dallamokat.
  Köszönöm a leckét, nagyon jó… További sikereket, jó leckéket, és az eddigiekhez hasonló gyönyörű festményeket kívánok.
  Tisztelet :
  Lackó

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Lackó!

   Köszönöm, hogy írtál! 🙂
   És örülök, hogy tetszik a lecke!
   Nagyon klassz felsorolás zenekarokból! Igen, a keményebb vonalon szeretik ezt a skálát, hangzásvilágot.
   Klassz, hogy említetted a népdalokat, ott is szerepel!
   Köszönöm Lackó, és azt is, hogy követed a festményeimet is!
   Szia!
   Csaba