Improvizációs motívumok sorba fűzése gitáron


Folytatjuk az improvizációval kapcsolatos leckéket, most a figurák sorba fűzéséről lesz szó, amivel folyamatos, és izgalmas lesz a gitárjátékod. Olvass tovább.

A videó tartalma szövegesen is:

Improvizációs motívumok feltérképezése a gitár nyakán

A korábbi leckében megnéztünk két egyszerű improvizációs motívumot. Ebben a leckében a fő hangsúly ezen motívumok beépítése, felhasználása lesz.

Az első lépésed az lehet, hogy megnézed a tanult könnyű figurákat a gitár nyakán minél több helyen. Például, ha már ismered a pentaton skálát, vagy ismered ennek a skálának minél több fekvését, akkor a könnyű figurákat meg tudod nézni a gitárnyak több helyén is. Fel bírod velük térképezni a nyakat. A korábban tanult 2 könnyű figura teljes mértékben alkalmas rá, hogy a gitárnyak egy jó részét bejátszd velük. (Ha még nem ismered a pentaton skálát, ebben a leckében meg tudod tanulni.)

Ha már megnézted a figurát a gitárnyak több részén, akkor jöhet a figurák sorba fűzése.

Improvizációs motívumok sorba fűzése

Szerintem egy jó módszer ennek a feladatnak a gyakorlására, ha lassú lépegetésből váltasz át magára a figurára. A lassú lépegetés során egyszerűen csak játszd sorban az adott skála hangjait. Egyszerűen csak fel-le lépegetsz a skálában a szomszédos hangokat játszva, lassú tempóban. Majd egy ponton, amikor úgy érzed, megpróbálsz ebből a lassú lépegetésből folyamatosan átváltani az egyik figurára.

Itt jön be, hogy miért fontos, hogy egyszerű legyen a figura. Csak akkor fogsz tudni megtorpanás, döccenés nélkül átváltani a lépegetésről a figurára, ha a figura egyszerű. És pont ez a lényeg. Ezt a váltást, ezt a sorba fűzést kell gyakorolni.

Fontos, hogy ne tévesszen meg egy figura egyszerűsége. Nem az a lényeg ugyanis, hogy megérted-e a figurát. Biztos vagyok benne, hogy megérted. Csak az a lényeg, hogy egyszerű figurák sorba fűzését már mennyit gyakoroltad. Ha még nem gyakoroltad, vagy keveset gyakoroltad, akkor számodra nem való még nehezebb figura. Ha egy könnyű figurát nem tudsz bejátszani, akkor egy nehezebb figura még annyira sem fog menni. Itt is be kell tartani azt, hogy lépésenként kell haladni, minden szükséges lépcsőfokon végig kell menni.

Ha már tudsz több figurát, akkor pedig ezeket is sorba fűzheted. Csinálhatsz például valami ilyesmit, hogy
Lépegetés – 1. figura – 2. figura – lépegetés. Vagy
Lépegetés – 1. figura – lépegetés – 2. figura. Stb, rengeteg kombináció van már csak két figurával is.

Lényeg tehát, hogy egyszerű figurákkal kezd a gyakorlást, azokkal gyakorold a sorba fűzést, és utána jöhetnek a nehezebbek.

Ha így csinálsz, akkor minden szükséges lépést gyakorolni fogsz, ami kell a gitáron való magas szintű imrovizációhoz. Ugyanis, az improvizáció is kis lépésekből áll össze, amit célszerű így is gyakorolni.

Ha pedig nálam tanulsz bármilyen formában (online, személyesen, mindegy), akkor tudnod kell, hogy minden egy szóló lecke, amit tőlem kapsz (1 húros váltott pengetések, pentaton váltott pengetések és szekvenciák, hármashangzat pengetések, sweep picking technikák, hammer és pull-off leckék, dúr/moll skála szekvenciák, pentaton és dúr/moll skála ritmikai gyakorlatok, stb.) valójában egy improvizációs figura is egyben. Tehát ezeknek a célja az, hogy beépítsd a saját gitárszólóidba, improvizációidba.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük