3 rossz beidegződés, amely jelentősen visszavetette a fejlődésemet gitáron 2


Gyakori jelenség a zenetanulás során, hogy valamilyen rossz beidegződésre teszünk szert. Ebben a bejegyzésben bemutatok 3 olyan rossz beidegződést, ami számomra nagyon megnehezítette a fejlődést. Olvass tovább.

A videó tartalma szövegesen

Rossz beidegződések gitáron

A rossz beidegződések azért alattomosak, mert nem látszik rajtuk az elején, hogy rosszak. El lehet velük jutni egy szintre, és az ember úgy érzi, hogy minden rendben van a gyakorlásával. Csak azért jön a fal. Ilyenkor bármennyit gyakorolhat az ember, nem fogja tudni átverekedni magát rajta. Nagyon jól ismerem ezt a helyzetet, rossz beidegződéseim nekem is voltak (és persze jelenleg is folyamatosan figyelem a játékomat, hogy mit kellene finomítani rajta). Nézzük meg azt a 3 rossz beidegződést, ami nagyon lelassította a fejlődésemet.

1. Rossz beidegződés: feszes ujjak

Ha megnézed a régi Thunderstruck videómat, látni fogod, hogy mennyire feszes volt a középső és gyűrűs ujjam, amikor a mutató – és kisujjal fogtam a hangokat a riff elején. Márpedig a testben fellépő bármilyen feszesség gallyra vágja a fejlődést. Egy szintre el lehet jutni, de onnan nincs tovább.

Szerencsére felismertem a problémát, és sokat dolgoztam rajta, hogy semlegesítsem (illetve, hogy lecseréljem a rossz mozdulatokat jóra). Így manapság az ujjaim már jóval lazábbak játék közben.

Erre a megoldás a nagyon lassú gyakorlás volt. Ezt tanácsolom neked is, ha hasonló nehézségeid vannak. Ezt másképpen nem lehet megoldani. Le kell lassulnod annyira, hogy kontrollálni tudjad a mozdulataidat.

2. Rossz beidegződés: feszes váll

Hosszú évekig arra a lábamra raktam a gitárt, amelyik oldali kezemmel pengetek. És egy adott sebességnél egyszerűen nem tudtam gyorsabban pengetni. Sokszor pengettem félre is, a pengetésem teljesen bizonytalan volt. Így utólag látom, hogy mindez a pengető kezem vállának feszessége miatt történt.

Gitártanárként pedig azt is tudom, hogy a felnőtt férfi gitárosok körében ez egy nagyon gyakori probléma (a nőknek lazább az izomzatuk, így őket ez talán kevésbé érinti).

Azért is súlyos ez a probléma, mert a vállban fellépő feszesség fokozatosan átterjed a test többi részére is. Így egy idő után már feszes lesz a kar, csukló is, a hát, a nyak. Így viszont lehetetlen a könnyed, pontos és gyors mozdulatokat megcsinálni, ami a gitározáshoz kell.

Nekem az jelentette a megoldást, hogy a nyakamba veszem a gitárt, és álló tartásban végzem a gyakorlást. Így a pengető kezem válla sokkal lazább tartásban van. Emiatt növekedett a pontosságom és a gyorsaságom.

Mindig figyelj nagyon oda a tartásodra. A gitáron való gyakorlás itt kezdődik. Ha ez nem jó, semmi nem lesz jó. A játékod pontatlan, görcsös lesz.

3. rossz beidegződés: mindent csak egoval

Ez nagyon sokáig rejtve maradt előttem. Úgy gondoltam, hogy ha nagyon akarom, hogy sikerüljenek a mozdulatok, akkor azok majd sikerülnek. Így az akaratommal „akartam” rávenni az ujjaimat, a kezeimet a helyes mozdulatokra. Ha nem sikerült valami százszor, akkor megcsináltam százegyedszerre is, hogy sikerüljön. Azt gondoltam, hogy jó úton vagyok, hiszen nagyon akartam.

Most már tudom, hogy ez teljes zsákutca. Ezeknek a leheletfinom kis mozdulatoknak a kifejlesztése szempontjából nem számít semmit, hogy mennyire akartam, hogy sikerüljenek. Csak az az egy dolog számít, hogy a jó mozdulatot gyakorlom vagy sem. Ehhez pedig nagyon tényszerűnek kell lenni, amit meg kellett tanulnom.

Ez azt jelenti, hogy minden mozdulat után felteszem magamnak a kérdést, hogy ez most sikerült, vagy nem. Ha sikerült, akkor még megismétlem sokszor, hogy a jó mozdulat rögzüljön. Ha nem, akkor pedig valamit változtatok rajta. Lelassítom a mozdulatot, leegyszerűsítem, kisebb részekre vagdosom. Megteszem azt, ami kell, hogy sikerüljön legközelebb.

Ha ezek a dolgok neked is problémát jelentenek, akkor figyelj rájuk te is. Próbáld megvizsgálni a saját gyakorlásodat ezek alapján. Bármelyik rossz beidegződés kijavítása, lecserélése nagy mértékben fogja segíteni a fejlődésedet.

A végére pedig egy kérdés: neked milyen rossz beidegződéseid vannak vagy voltak? Mit tapasztalsz? Hogyan tudtad kijavítani őket? Kíváncsi vagyok a véleményedre, várom a hozzászólásodat!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “3 rossz beidegződés, amely jelentősen visszavetette a fejlődésemet gitáron

 • Gyula

  Nekem is befeszült a pengetős vállam. A pengetéseim is akadoztak, más húrra is pengettem vagy fölé pengedtem. Előadásokon észre vettem, hogy a lámpaláztól feszülök mint egy pattanásig túltekert vékonyhúr. Kérdezték miért van ez. Régen sokat edzettem, és az edzések után, soha sem nyújtottam, így kötöttek lettek az izmaim, talán ezért is voltam feszült. De nyujtások és odafigyelések arra, hogy lazítsak, jobb lett a pengetésem, de még mindig odafigyelek arra, hogy laza legyen. Még nem gyorsult fel a pengetésem, de kitartással el lehet érni bármit.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gyula!

   Köszönöm, hogy írtál. Igen, a pengető váll feszülése sajnos nagyon gyakori. Megéri különböző tartásokat kipróbálni (állva gyakorolni vagy a másik lábadra rakni a gitárt).
   A lényeg, hogy nagyon jó, hogy figyelsz erre, meg fogod találni a megoldást! Sok sikert hozzá!