Áldás vagy átok akkordokkal kezdeni a tanulást kezdő gitárosként?


Az egyik legnagyobb nehézség, amivel kezdő gitárosok szembesülni szoktak a gitártanulás során, az akkordok megtanulása. Érdemes-e akkordokkal kezdened a tanulást? Az akkordok tényleg annyira könnyűek, hogy azok legyenek az első lépés a gitártanulás során? Olvass tovább, hogy megtudd a választ!

A videó tartalma szövegesen is:

Akkordok – az egyik leggyakoribb nehézség a gitártanulás során

Sok levelet kapok tőletek (amit ez úton is köszönök), amelyben leírjátok, hogy milyen dolgok okozzák a legnagyobb nehézséget számotokra kezdő gitárosként a gitártanulás során. Az elsők között van ebben – vagy akár a leggyakoribb – az akkordok tanulása, akkordok lefogása. Azért, hogy megértsd, hogy milyen sorrendben, hogyan érdemes az akkordokat gyakorolnod, érdemes egy kicsit széjjelnéznünk más hangszerek felé is, ahol szintén vannak akkordok.
Nézzük meg a zongorát, és onnan vissza fogunk kanyarodni a gitározás felé, de akkor már jobban fogod érteni, hogy mit kell mérlegelned, mi a probléma megoldása.

Mit tanulnak a teljesen kezdő zongoristák?

Nem biztos, hogy tudod rólam, de pár éve elkezdtem a zongorázást is tanulni (bár a gitározást már 28 éve csinálom, de arra is azt mondom, hogy még tanulom, mert mindig van mit tanulni a gitáron is).
És ahogyan lenni szokott, én is a neten néztem szét, hogy mit lehetne gyakorolni, mit szoktak kezdő zongoristák gyakorolni.

Két dolgot kell ezzel kapcsolatban tudnod még. Az egyik az, hogy technikailag a zongora jóval könnyebb hangszer (legalábbis, kezdetben), mint a gitár. Zongorán lenyomjuk a billentyűt, és megszólal a hang. Kezdő gitárosként pontosan tudod, hogy ez gitáron mennyire nem így van. El kell találnunk a pengető kezünkkel egy vékony húrt, le kell fognunk a hangot úgy, hogy az ne zörögjön, és ráadásul ezt egy nem éppen kényelmes tartásban. Tehát kezdő szinten a zongora technikailag egyszerűbb hangszer (persze, ennek a hangszernek is megvannak a maga nehézségei).

A másik az, hogy a zongoratanításnak és tanulásnak sokkal régebbi hagyományai vannak, mint a gitártanulásnak. A könnyűzenei gitározást talán Jimi Hendrixtől számolhatjuk nagyjából, vagy Chuck Berrytől. 60-70 évről beszélhetünk. A zongoratanulás -, oktatás már az 1700-1800-as években biztosan megvolt. Az egyik kedvencem, egy klasszikus zeneszerző, aki zongoratanár is volt, Carl Czerny (1791-1857). Neki van egy rendkívül részletes, lépésről-lépésre felépített zongora lecke sorozata, ami teljesen kezdő szinttől elég komoly haladó szintig tart. Ez a zongora lecke sorozat annyira hatásos, hogy mind a mai napig használják, nekem is nagy kedvencem.

A kérdésem pedig ez: szerinted mi van Czerny teljesen kezdőknek szánt leckéiben? Akkordokat találsz benne vagy pedig könnyű dallamokat és egyszerű technikai gyakorlatokat?

A kezdő zongoristák sem akkordokkal kezdenek

A válasz az, hogy könnyű dallamokat és egyszerű technikai leckéket találsz az első jó néhány leckében. (Tehát nem is csak az első leckéről beszélek, hanem több leckéről!)

Gondold át tehát még egyszer, amit eddig megnéztünk:
– a zongora könnyebb hangszer technikailag, mint a gitár
– a zongorát jóval régebb óta tanítják, mint a gitárt, így jóval kiforrottabb az oktatási módszertana
– és nem akkordokat mutatnak a kezdők számára.

Ha mindezeket végiggondolod, akkor bizonyára érted, hogy miért mondom azt, hogy ne akkordokkal kezd a gitártanulást!

Az első lépések kezdő gitárosok számára a gitártanulás során

Mit kellene akkor gyakorolnod teljesen kezdő gitárosként? Kövesd azt, amit Czerny is csinált. Gyakorolj egyszerű dallamokat és könnyű technikai gyakorlatokat. Ha pl. tagja vagy a Kezdőgitártréningnek, akkor könnyű dolgod van, mert csak követned kell a leckéket. Nem véletlen, hogy a Kezdőgitártréning első jó néhány leckéjében is dallamok, technikai gyakorlatok vannak.
Később persze jönnek az akkordok is, de addigra a kezed már valószínűbb, hogy felkészültebb lesz, így könnyebben le fogod tudni fogni őket.

Még egy dolog: mindig lehet hallani olyat, hogy „az ismerősöm ismerősének ismerőse is akkordokkal kezdett, és lám, milyen jól megtanult gitározni”. Ilyen természetesen lehet. Csak szerintem nem az a jó kérdés, hogy lehet-e ilyen. Hanem az, hogy melyik módszerrel valószínűbb, hogy a kezed a könnyed és laza mozdulatokat fogja megtanulni. Zenetanulásban nincs 100%-ban jó vagy rossz módszer. Hanem az van, hogy melyikkel valószínűbb, hogy eredményt érsz el, és a könnyed és jó mozdulatokat gyakorlod.

Próbáld ki: fogja le csak egyetlen hangok a mutató ujjaddal, és vizsgáld meg, hogy mit tapasztalsz a kezedben! Vizsgáld meg, hogy mennyire fárad a kezed, mennyire feszes. Majd fogj le egy akkordot. Pl. egy G dúrt, C dúrt, D mollt vagy D dúrt. Vizsgáld meg ugyanígy.
Bizonyára egyértelműen látni fogod, hogy az akkord mennyivel jóval fárasztóbb a kezed számára, mennyivel feszesebb a kezed.

Ezért nem jó akkordokkal kezdeni

Tudod, miért gond az, ha a fárasztóbb akkordokkal kezded a tanulást? Mert így a kezed már rögtön az elejétől fogva a feszes és fárasztó mozdulatokat fogja csinálni. Így a feszes és fárasztó tartás fog normálissá válni számodra. Holott a cél pont az ellenkezője lenne. Pont az kellene, hogy a kezed azt szokja meg, hogy könnyű és laza mozdulatokkal játsszál a gitáron. A könnyű és laza mozdulatok váljanak normálissá, és ne pedig a feszesek.

De csak akkor fogsz tudni különbséget tenni a könnyed és a feszes mozdulat között, ha egyáltalán csinálsz könnyed mozdulatot! Erre valók az egyszerű dallamok és technikai gyakorlatok! A kezdő gitárosok jó része sajnos akkordokkal birkózik már az elejétől fogva, így nem is tudják, hogy milyenek egyáltalán a könnyed mozdulatok!

Mit gyakorolj tehát kezdő gitárosként? Egyszerű dallamokat, egyszerű technikai leckéket. Mint amilyeneket a Kezdőgitártréningben is találsz. Így fogja a kezed a könnyed és laza mozdulatokat megtanulni, így fognak később az akkordok is jóval könnyebben menni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük