A fríg skála hangzásvilága gitáron (modális skála demonstráció) 2


Ebben a videóban a fríg skála hangzását nézzük meg 9 példa segítségével. Főleg keményebb zenében vagy népies motívumokat felhasználó zenékben gyakoribb ez a skála, persze más stílusokban is felhasználható. Olvasd tovább a bejegyzést, hogy megismerd a fríg skála világát!

A videó tartalma szövegesen:

A fríg skála hangzásvilága gitáron

Ebben a bemutató videóban 9 példa segítségével ismerheted meg a fríg skála hangzását. A fríg skála a dúr skálarendszer 3. fokán álló modális skála (részletekkel majd egy következő bejegyzés foglalkozik). A példák E frígben lesznek (bár a bariton gitáromat használom, ami lejjebb van hangolva, de az egyszerűség kedvéért úgy írom a hangokat, mintha normál hangolásban lenne).

Az E fríg skála alaphangja az E hang, és további jellegzetes hangja az F hang. Ezért ezt a két hangot megpróbáltam minden példába belerakni.

Az E fríg skála térképét itt tudod letölteni.

A példák között lesznek egyhúros motívumok (az E1 és az E6 húron). Az E1 húron ráütés segítségével szólal meg a hangok egy része, a E6 húron tompított pengetéssel.

Találsz a példák között akkordbontásokat is. Egyikben a gitár mélyebb tartományában, a másikban feljebb.

Lesznek a példák között metal riffek, az egyikben kvintek vannak főleg, a másikban gyors trillák, amolyan Testament módra.

Lesz a példák között „tábortüzes” téma is, egy 4 húros sweep picking (arpeggio) téma, és egy pentatonos szóló figura is.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “A fríg skála hangzásvilága gitáron (modális skála demonstráció)