Útmutató – Gitár pengetők (hogyan fogd, milyet vegyél, miért használd) 8


Ebben a bejegyzésben megnézzük a gitár pengetők legfontosabb szempontjait. Megbeszéljük, hogy miképpen tartsd a pengetőt, hogy milyen pengetőt használj gyakorláshoz, és hogy egyáltalán miért is jó pengetőt használni könnyűzenéhez. Olvass tovább!

A videó tartalma szövegesen is:

Sok levelet kapok tőletek kérdéseitekkel, amit ez úton is szeretnék megköszönni! Ezen kérdések egy része a gitározás első lépéseivel kapcsolatos, így arra gondoltam, hogy bemutatom a pengetős játék alapjait. Nézzük végig a legfontosabb szempontokat.

1. Pengetőtartás

Nagyon fontos, hogy megbízható pengetőtartással rendelkezzél, hiszen ez a teljes játékodra hatással lesz. Két fontos szempont van itt: egyrészt, hogy a kezed ne fáradjon, feszüljön, fájjon a pengető tartása során, másrészt, hogy stabil legyen a tartásod, a pengető ne – vagy csak alig csúszkáljon.

A pengető tartására nincs 100 %-os szabály, sokféleképpen lehet fogni. Létezik az a fogás, amikor úgy tartod a pengetőt, mintha egy tollat tartanál, a mutató – és hüvelykujjad begyével. Régebben én is így fogtam a pengetőt, de annyira kellett szorítanom, hogy stabil maradjon, hogy a mutató ujjam utolsó ujjperce elkezdett fájni. Ha te is így fogod a pengetőt, mindig figyelj a kezedre, az ujjadra, nehogy fájjon!

Az a tartás, ami nekem bejött, az ettől a tollfogástól eltér. Manapság már a behajlított mutató ujjam szélére rakom a pengetőt, és úgy fogok rá a hüvelyk ujjal. A pengető így merőleges lesz a hüvelyk ujjra. Ez egy roppant stabil tartás, és így nem fáj a mutató ujjam sem. Ezt a tartást ajánlom neked is! Tudom, hogy kezdetben szokatlan, hiszen a mutató ujj szélére rakjuk a pengetőt, ami furcsa az elején. De gyorsan meg lehet szokni, és nagyon megéri. Jóval kisebb szorítással jóval stabilabban tudod tartani így a pengetőt.

2. Milyen pengetőt használj?

Legfontosabb: Pengető vastagság

A pengetőknek sokféle tulajdonsága van, a legfontosabb mind közül a vastagságuk. Vannak lágy pengetők (Light – 0.6 mm körüliek vagy akár vékonyabbak), közepes pengetők (Medium – 0.7 – 0.9 mm körül vannak) és kemény (Heavy – 1 mm vagy vastagabbak) pengetők. Azt javaslom, hogy gyakorlásnál kemény pengetőt használj. Miért?

A lágy pengetők annyira vékonyak, hogy meg bírod hajlítani őket könnyedén. Ezek játék során is meghajlanak, ahogyan a húrokkal érintkezésbe kerülnek. Kezdetben ez könnyebbséget jelent egy kezdő gitáros számára, mert még a pengető mozgása nem kellően kifinomult, nem elég precíz. Ilyenkor jól jön, ha pengető „besegít”, és meghajlik, ahogyan éppen kellene. Csak sajnos így a pengető mozgásod nem fog eléggé fejlődni.

Ha kemény pengetővel gyakorolsz, akkor minden a pengető mozdulatodon múlik. Sokszor mondják kezdő gitárosok, hogy a pengető szinte beleakad a húrba. Ez annak a jele, hogy a mozgást kell még finomítani. És kemény pengetővel erre rákényszerülsz, mert az nem fog meghajlani játék során. Kezdetben persze nehezebb ezzel megtanulni játszani, ezt a fajta „akadást” érezni fogod. De minél többször gyakorolsz vele, annál jobb és jobb lesz, egy idő után már annyira megszokod, hogy egy lágyabb pengető tűnik majd furcsának. De közben a pengető mozgásod, mozdulataid fognak fejlődni!

Ha már megy a pengetés, akkor később ki lehet próbálni a lágy vagy közepes pengetőket, mert ezekkel pengetve más hangzást kapunk, mint egy kemény pengetővel.

Pengető forma, méret és anyag

A pengetők sokféle formában és többféle anyagból vannak kialakítva. Ezek ugyanakkor eléggé személytől függőek, próbálj ki minél többfélét, tapasztalni fogod, hogy számodra melyik fajta pengető a legjobb. Formát tekintve számomra a legjobb, ha nem nagyon csúcsos a pengető, de ugyanakkor nem is nagyon lekerekített, tompa végű. Valahol a kettő között. Nagyon csúcsossal nehezebb bánni, a túl tompával meg a precízebb mozdulatokat nehezebbek szerintem. De próbáld ki, hogy neked melyik jó, csak tudjál a jelenségről, hogy a pengetők csúcsának kidolgozása más és más.

A következő szempont a pengető mérete. Ez is teljesen személyes választás kérdése, vannak kis, normál és nagy méretű pengetők. Vizsgáld meg, hogy melyikre tudsz a legstabilabban ráfogni.

A pengetők felszíne is többféle. Maga a műanyag is többféle jellegű lehet, és a pengető felszínében is lehetnek a tapadást segítő recék, mintázatok. Próbáld ki ezek alapján is, hogy a te kezedbe melyik pengetőféle illik a legjobban.

3. Kedvenc gitárosom ujjal játszik, miért játsszak pengetővel?

Egy gyors sztori: régi gyerekkori kedvenc gitárosom Mark Knopfler, aki híres az ujjal történő pengetéséről. Amikor tizenévesen az első gitártanáromhoz jártam, naná, hogy neki is azt mondtam, hogy ” úgy szeretnék játszani, mint Mark Knopfler”. A tanárom pedig mondta, hogy oké, persze, tök jó, de mellette azért gyakoroljak pengetővel is, több lehetőségem lesz. Az elején persze ellenálltam, de aztán elfogadtam a tanácsát, és most így visszatekintve látom, hogy mennyire jó tanács volt ez! (Köszönöm Rudi!)

A lényeg: a könnyűzenei gitározásban több lehetőséged lesz pengetővel, mint ujjal. Blues, jazz, country, rock és metal alapból mind pengetős műfaj. Igen, ezek egy részét ujjal pengetve is lehet játszani, de egyszerűen az egy speciálisabb játékmód. És a kettő nem zárja ki egymást! Én is szoktam mind a mai napig időnként gyakorolni az ujjal való pengetést is. Még ha egy ujjal pengető nagy gitáros is a kedvenced (Igor Presnyakov, Mark Knopfler, stb. ), javaslom, hogy gyakorold a pengetős játékmódot is, hasznodra fog válni.

Zárásként pedig, neked mi a tapasztalatod a pengetőkkel? Milyen használsz, melyik a kedvenced? Írd meg hozzászólásban!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 Gondolat “Útmutató – Gitár pengetők (hogyan fogd, milyet vegyél, miért használd)

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Zsolt,
   sajnos az ujjra húzható pengetőkkel nincs sok tapasztalatom.
   Egyedül a hüvelykujj pengetőt használtam. Arról meg nem tudok sokat mondani, mert úgy használtam, mintha rendes pengető lenne.
   Köszi, szia!
   Csaba

 • Attila

  Szia Csaba!
  Köszönöm a tanácsokat, Jó, hogy tanítasz erről is. Én, mióta tanulok gitározni mindig vékonyabb pengetőket (fender) használtam, de most ki fogom próbálni a vastagabbakat. Tapadós pengetőről még nem is hallottam ezidáig, utána fogok járni. Előfordul, hogy akkordozás közben elfordul a pengető az újaim között. Ilyenkor megpróbálom másképpen megfogni, aztán egy idő múlva megint elfordul. Szólónál nincs, nem volt komolyabb problémám.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Igen, megéri kipróbálni többféle felszínű pengetőt, van, amelyik jobban tapad.
   Akkordozásnál kicsit nekem is szokott mocorogni, meg kell próbálni
   korrigálni ilyenkor.

 • Molo

  Köszi! Ez megint hasznos téma, sokszor elmarad a pengető kérdés, pedig fontos.
  Én a kezdetben variáltam különféle vastagságúakat, típusokat, aztán gyorsan a 2 mm Dunlop Ultex Sharp lett a kedvencem. Ezt idén cseréltem 3 mm Chicken Picksre, ami drága, nyilván egy kezdő nem ad ki érte annyit. Én is sokallom, de most tavasszal beruháztam egybe, és azóta csak azt használom, bár eleinte szokatlan vol, de 20-30 perc játék után már éreztem ez marad, nagyon jó! És ami fontos, lassan kopik!
  1,5 mm-nél vékonyabb pengető nekem már zavaró. Valamint fontos, hogy ne legyen teljesen sík. Pl. a Fender pengetőket ezért sem szeretem. De hát ahány gitáros, annyi szokás.
  Te milyen pengetőt használsz? Mik az elvárásaid, preferenciád?

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Molo,
   köszi a tippet!
   Bevallom, azt a 3 mm-est nem ismertem, de megnézem.
   Nekem a legnagyobb küzdelmem, hogy a felszíne jól tapadjon. Meg, hogy elég nagy legyen, hogy
   rá tudjak fogni. Számomra valahogyan ezek a legfontosabbak. Van ezerféle pengetőm, sokat
   próbálgatok, mostanság a Dunlop USA 2mm-est használom (illetve, mindig erre térek vissza,
   mert már régóta ismerem).

 • Imre Kiss

  Szia. Csaba.
  Nálam az a gond ha nem figyelek eléggé becsuszik a pengető az ujjaim közé. Ahogy mutattad úgy fogom csinálni. A pengető fajtáinál azt tapasztaltam, hogy minden egyes pengető máshogy szól!! Lehetséges ez? A legszebb hanguval gyakorolok.
  Szia. Imre

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Imre,
   köszi, hogy írtál!
   Igen, simán lehet, hogy azt tapasztalod, hogy másképpen szólnak az egyes pengetők.
   Remélem, segít az a fogás, amit a videóban mutatok!