Izzasztó gitár akkordok? Így fogod tudni lefogni őket…


Sok kezdő gitáros beleesik abba a hibába, hogy csak akkordokat gyakorol. Sajnos, így a leglassabb és legnehezebb a fejlődés, még akkor is, ha úgy érzed, hogy csak akkordos dalokat szeretnél játszani. Nézd tovább a bejegyzést, hogy megértsd a szükséges lépéseket a izzasztó akkordok lefogásához.

A videó tartalma szövegesen:

Az akkordok lefogása talán a legnehezebb része a gitártanulásnak kezdő gitárosok számára. Ami érthető. Rendkívül finom mozdulatokat kell végezned, miközben lazán tartod a kezed, az ujjaiddal messzire nyújtózol, közben meg kell találnod a helyes tartást, és figyelned kell a pengetésedre is. Valahogy így nézhet ki az akkordok lefogásának útja:

Az akkordok lefogásának útja gitáron
Az akkordok lefogásának útja gitáron

Az akkordok lefogása során leegyszerűsítve két nehézséggel kell megküzdened. Az egyik technikai nehézség, a másik egy figyelmi, koncentrációs nehézség. Nézzük meg mindkettőt.

1. A gitár akkordok lefogásának technikai nehézségei

Ahhoz, hogy a nehéz akkordokat le tudjad fogni, a kezednek komoly felkészítésen kell átesnie. Jártál már úgy, hogy az egyik ujjad belelógott a szomszédos húrba, amikor ráfogtál egy nehezebb akkordra? Vagy ismered azt, amikor csak úgy tudsz egy akkordot lefogni, hogy az egyik ujjadat rakod le előbb, és onnan „húzod rá” a többi ujjadat a megfelelő pozícióra? Ez mind a kezed technikai hiányosságaival, gyengeségeivel van kapcsolatban.

Ezek megoldása egyrészt a tartással kezdődik. Csak a megfelelő tartással tudod úgy szembefordítani az ujjaidat a gitár nyakával, hogy azok ne lógjanak bele a szomszédos húrba. A jó tartás azonban nem jön könnyen. Fokozatosan kell rászoktatnod a kezedet.

A másik fontos dolog pedig a kezed nyújtózó képessége. Ez megint csak egy lassan fejlődő képesség, mivel a kezed izmainak, inainak meg kell változnia, hozzá kell szokni a feladathoz.

Ezeket a dolgokat magukkal az akkordokkal nehezen bírod kezdő gitárosként fejleszteni. Ugyanis, az akkordok túl nehezek. Túl sok ujjadat kell egyszerre használnod, túl kifacsart tartásban, miközben kellene figyelned a kezed lazaságára, az ujjaid pozíciójára, a pengetésre és a ritmusra is.

Sokkal könnyebb és hatékonyabb, ha ezeket a készségeidet különféle technikai leckékkel és dallamokkal fejleszted.

2. A gitár akkordok lefogásának figyelmi, koncentrációs nehézsége

Elmondom, mi szokott történni, amikor eljön hozzám egy kezdő gitáros először órára. Tegyük fel, hogy el tudja játszani a Kis kece lányomat, amit a youtube csatornámon, vagy a blogomon tanult meg. Megkérem, hogy játssza el. Miközben játssza, figyelem a mozdulatait, és általában sok olyan hibát látok, ami hosszú távon hátráltatná a gitárost.

De természetesen nem mondom meg mindegyik hibát, mert pontosan tudom, hogy mind az összes hibára senki nem tudna figyelni egyszerre. E helyett kiválasztok egyet, és csak azt mondom. Tegyük fel azt, hogy a kezdő gitáros a bundtól távolabb fogott rá a hangokra. Majd megkérem, hogy játssza el még egyszer a dalt, és próbáljon meg figyelni rá, hogy a bund mellett fogja le a hangokat, a bund tövében. Tudod, mi szokott történni?

Az, hogy a kezdő gitáros a dal első felében még tud erre figyelni, de a dal vége felé már nem, és megint rosszul fogja le a hangokat, a bundtól távol.

Ez persze teljesen érthető, mindenki így csinálja (én is, ha új mozdulatot tanulok). Pont az az egész lényege, hogy megértsd, hogy a figyelmed fokozatosan fejlődik. Nem arról van szó, hogy a kezdő gitáros nem akar figyelni, vagy nem érti, hogy mit mondok neki. Fenéket. Pontosan érti, és a legjobb tudása szerint próbálja megoldani a feladatot.

Csak még nem tudja. Nincs ott a figyelme, hogy mindenre rá tudjon koncentrálni a megfelelő mértékben.

Mi akkor a megoldás a gitár akkordokhoz?

Két dolgot tehetsz. Egyrészt, nézelődhetsz a neten, és fogsz találni mindenféle dallamokat, technikai leckéket, stb, amelyek segítenek abban, hogy a kezed tartását és nyújtózó képességét fejleszd. Ezek a figyelmedet is fejleszteni fogják. Csak ott lesz a nehézséged, hogy megtaláld ezeket a leckéket. Rengeteg anyag van ugyanis a neten, és ezekből kezdőként kiválasztanod, hogy mi való neked, nem könnyű. Ráadásul, ezek az anyagok nincsenek sorba rendezve, tehát nem fogod tudni azt sem, hogy melyik milyen mértékben nehéz, milyen mértékben fejleszt és egyáltalán, milyen készségedet fejleszti.

A másik lehetőség az, hogy megnézed a Kezdőgitártréninget. Amit pont ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével hoztam létre. A leckéket úgy raktam sorrendbe, hogy fokozatosan nehezedjenek, fokozatosan tanuljál meg egyre több és több dologra figyelni. A tartásod, az ujjaid nyújtózó készsége így szinte észrevétlenül fog fejlődni, ahogyan csinálod a leckéket, egyiket a másik után.

Ez persze még így sem lesz könnyű. A gitározásban könnyű siker nincsen. Amit megtehetsz az az, hogy olyan leckesorozaton mész végig a tanulás során, amely már bizonyított sok-sok diákkal, amely össze van rendezve és rendszerezve, hogy mindezt a sok készséget, amely kell az akkordokhoz, meg tudd tanulni a leghatékonyabban.

Ha pedig már a Kezdőgitártréning tagja vagy, akkor tudnod kell, hogy mindegyik leckére szükséged lesz az akkordok lefogásához, amelyet a tréningben találsz. A dallamok, technikai leckék, pengetéses leckék, stb., mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a kezed tartása, lazasága, nyújtózó képessége fejlődjön. Ami végső soron az akkordokhoz is kell.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük