Barré akkordok gitáron: teljes útmutató (fajtáik, kiszámolásuk, nehézségi szintjük) 14


A barré akkordok szinte minden zenei stílusban megtalálhatóak. Még ha nem is magukat a barrés akkordokat, de az akkordokból kiszámolható további formákat (akár ritmus, akár szóló gitározásról van szó) mindenhol használják. Ismerd meg te is ezen barré fogások felépítését, kiszámolását (hogy hogyan kapod meg, amire egy adott dalban szükséged van), nehézségi szintjüket.

A videó tartalma szövegesen is:

A barré akkordok képzése

A barré akkordok közül 4 típust szoktak a leggyakrabban használni. Bár vannak további típusaik is, de azokat ritkábban használják. Ebben a bejegyzésben ezt a 4 gyakori típust fogjuk végignézni. Kezdjük el.

Az első típus az E dúr akkordból származik. A következő módon kapod meg. Fogjál le egy E dúrt, de úgy, hogy a mutató ujjad szabad legyen. Ehhez az kell, hogy a középső – , gyűrűs és kisujjaddal fogjad le az akkordot. A mutató ujjad fogja betölteni a gitárnyak végén lévő műanyag pálca szerepét. Rakd is rá a mutató ujjadat erre a műanyag csíkra. Utána ezt a formát már fel tudod tolni a gitárnyak bármelyik bundjára. Itt látod:

E dúrból származó barré forma

A következő forma az E moll forma. Fogjál le egy E mollt. A középső – és gyűrűs ujjadat váltsd át a gyűrűs – és kisujjra. Így könnyebben fogsz tudni barrézni. A mutató ujjadat most is rakd rá a műanyag pálcára, majd az így kapott formát toldd fel a megfelelő pozícióba. Itt látod:

E mollos barré forma

A következő típusa a barrés akkordoknak az A mollból képzett típus. Ez formáját tekintve hasonló az E dúros formához. Miután lefogtál egy sima A mollt, itt is fogd át a hangokat a középső – , gyűrűs – és kisujjaddal. A mutató ujj megint mehet a műanyag pálcára és már csúsztathatod is fel a formát a kellő pozícióba.

Ha a kezed engedi, figyelj rá, hogy a mély E húrt lehetőleg ne fogd el. A mutató ujjad csúcsával próbáld letompítani.

Itt találod diagramon:

A mollos barré forma

Az utolsó forma pedig az A dúros forma. Fogjál le egy sima A dúrt úgy, hogy a hangokat a középső – , gyűrűs – és kisujjaddal fogod le. Így a mutató ujjadat rá tudod most is rakni a műanyag csíkra és feljebb tudod csúsztatni a fogást a kellő pozícióba.

Akárcsak az A moll barrés fogásnál, itt is próbáld úgy csinálni, hogy a mély E húrt ne fogd le a mutató ujjaddal, hanem próbáld a mutató ujj csúcsával letompítani.

Itt találod a fogást:

A dúros barré akkord

Hogyan kapod meg a megfelelő barré fogást?

Most nézzük meg, hogy hogyan kapod meg a neked megfelelő barré akkordot? Hogyan tudod kiszámolni, hogy pl. hol van egy H moll vagy egy Fisz dúr barrés fogásban? Nem olyan nehéz, nézzed csak!

Vegyük elsőnek az E dúr és E moll formát. Ilyenkor a legmélyebb húron (E6) kell kikeresned a megfelelő hangot, és oda kell raknod a barré akkordból a mutató ujjadat. Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy egy dalban a G moll akkordra van szükséged. Először is lefogod a sima E mollt, átfogod a fentebb megbeszéltek szerint (hogy tudjad csúsztatni), majd feltolod a 3. bundra a fogást. Az E6 húron a 3. bundnál G hang van. Mivel mollos fogást fogsz (az E mollból indultál ki), ezért ha a mutató ujjad a 3. bundnál van, egy G moll akkordot fogsz.

Hasonlóképpen, ha egy Gisz dúrra lenne szükséged, akkor az E dúrból indulnál ki, és a mutató ujjadat a 4. bundhoz kellene raknod, mert ott van Gisz hang az E6 húron.

Az A moll és A dúr formánál viszont az A húron kell számolnod! Az elv ugyan az, mint a másik két formánál. Ha például Cisz mollra van szükséged, akkor az A mollból indulsz ki, és feltolod úgy, hogy a mutató ujjad legyen a 4. bundnál. Azért oda, mert az A húron a 4. bundon Cisz hang van.

Ugyan így Cisz dúr esetében, csak akkor az A dúros formából indulsz ki, és ugyan úgy a 4. bundra kell a mutató ujjadat csúsztatnod.

A barré akkordok nehézségi szintjei

Ez természetesen egy szubjektív lista, de talán segít neked is, hogy rálelj a megfelelő sorrendre, ahogyan kigyakorlod ezeket az akkordokat.

Szerintem a legkönnyebb barré fogás az A mollból kiinduló fogás. Itt a mutató ujjal csak 2 húrt kell fognod. Segít a fogásban, ha kicsit begörbítve tartod az ujjadat. És ne a lapjával, hanem inkább az ujj csontosabb szélével fogjad, lehetőleg a bundhoz minél közelebb.

Utána jön az E dúros forma (itt már 3 húrt kell fognod a mutatóval), majd az E mollos forma (ami már tényleg nem könnyű, mert itt már 4 húrt kell a mutató ujjal fognod).

Számomra a legnehezebb az A dúrból kiinduló forma. Ezt a formát a „tankönyv szerint” szinte sosem fogom, hanem leegyszerűsítem úgy, hogy a középső – , gyűrűs – és kiujj hangjait a gyűrűs ujjal lebarrézva fogom le. Ilyenkor az E1 húrt szinte mindig letompítom a gyűrűs ujjal, de ez nem gond, mert ha a középső 4 húr szól, az már egy teljes értékű akkord lesz.

Mint írtam, ezek a nehézségi szintek a saját tapasztalatomból vannak, kíváncsi vagyok, hogy neked melyik barré fogás a legkönnyebb, illetve a legnehezebb! Írd meg hozzászólásban!

Ez volt akkor a teljes útmutató a barré akkordokhoz, remélem segített. Bár nem könnyű akkordok, de tényleg minden stílusban a hasznát veszed, még akkor is, ha magukat a fogásokat így nem fogod használni. Pl. metal stílusban bár ritkán használják ezeket a fogásokat, de a fogásokból származó arpeggio (sweep picking) technikákat nagyon sűrűn. Ugyan így bluesban, jazzben is, stb. És a gitár nyakán való tájékozódási képességedet is nagyon segítik ezek a fogások, tehát stílustól függetlenül megéri megtanulnod őket.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 Gondolat “Barré akkordok gitáron: teljes útmutató (fajtáik, kiszámolásuk, nehézségi szintjük)

 • Burján Balázs

  Szia! Valóban nekem is talán az A dúr-os fogás a 9-10 es érintőtől már kényelmetlen de azért én azt a fogást tartottam meg, és elég jól megy a kis helyeken is és ráadásul nincsenek vékonyka újaim. A gyűrűs újjal, vagy kisújal barrézést nem gyakoroltam mert nem szólal meg a a H húr és zavart.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Balázs,
   köszönöm, hogy írtál.
   Igen, van olyan forma, ami valakinek jobban kézre áll, egy másik gitárosnak meg kevésbé.
   A gyűrűs – és kisujj barré tényleg nem könnyű, de időnként jól jön.
   Jó gyakorlást, szia! 🙂

 • Attila

  Köszönöm! Teljesen világos, szuper jó, és érthető. A nehézségi fokok megegyeznek az általad elmondottakkal. Az A dúr formát le tudom fogni, mert nincsenek nagyon vastag újaim, de megpróbálom a hármas és a négyes ujjal lefogni. Egyébként a sima A dúrt is szokták egy újjal lefogni, nem tudom, hogy szabályos e? Problémáim inkább a gyorsabb akkord váltásokkal van, meg a kiszámolással. Jó lenne tudnom a gitárnyak hangjait számolás nélkül, csak úgy ránézésből. Biztos sokat kell gyakorolni.
  Üdv.: Attila

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Köszönöm Attila a visszajelzésed!
   Igen, nagyon megéri megtanulni a hangokat, a barré akkordokhoz is kell, meg persze csomó minden máshoz is.
   Az A dúrt is lehet akár 1 ujjal, amíg a középső húrok megszólalnak (mint a barrénál), addig okés, az egy A dúr lesz.
   Nem könnyű Attila, kitartást!

 • kovács gábor

  Szia Csaba ! Nagyon jó ez a lecke és a magyarázatod is nagyszerű , de ettől függetlenül nem könnyű feladat a barré akkordok lefogása sok gyakorlást igényel . Nekem például az okoz gondot , hogy a barréban minden hang tisztán szóljon van amikor sikerül , van amikor egyik másik hang nem tiszta az akkordban . Ekkor próbálgatom megnézni melyik ujjam nem fogja le rendesen a húrt vagy jobban próbálom szorítani a bundhoz és ez elég fárasztó , erősen igénybe veszi a csuklót De hát gondolom mások is szenvednek ezektől a dolgoktól . Ettől függetlenül tovább próbálkozom , meg hát az is bosszant ha valami elsőre nem sikerül úgy ahogy szeretném azt hiszem egy kicsit türelmetlen vagyok magammal szemben , pedig tudom jól hogy sokat kell gyakorolni . Köszi a leckét Szia Csaba ! Gábor voltam

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor, köszönöm a visszajelzésedet!
   Igen, nem könnyűek a barré akkordok. Pihentesd sűrűn a kezed, amikor ezeket gyakorlod.
   Lógasd le a tested mellé akár 1-2 percenként.

 • Tibor Mór

  Köszönöm az útmutatót!
  Eddig ez nagyon nehezen ment. Remélem a módszereddel és persze kellő gyakorlással boldogulni fogok.
  Előre is köszönve a segítséged!
  Üdvözlettel:
  Tibor

 • Molo

  Köszi!
  A barrés akkordokkal már küszködök egy ideje. Nekem szintén az A dúrból képzettekkel van a legnagyobb küszködés, főleg Cisz-dúr felett, D-dúrtól kezdődően, egyszerűen nem férnek el az ujjaim egy bundon belül. Ilyenkor jön az a trükk, amit te is említesz, én viszont mindig küzdök az E1 megszólaltatásával is, ezek szerint feleslegesen.
  Aztán próbálkozom még a C-dúrból képzett akkordokkal, de ott nem fogok teljes barrét, csak az E és G húrokat fogom le. Ez nehéz, bár le tudom fogni, de csak lassan és a kézízületi problémáim miatt inkább szenvedés. De néha jól jönne az így képzett D és E dúr egyes esetekben.
  Az A-mollos és E-dúr, E-mollos akkordokkal nincs akkora gondom kb. a 6-7 fekvésig, felette nekem szűkek a bundok.
  De valójában a barrés akkordfogás inkább szenvedés a kezemnek, a fülemnek viszont kellemes. 😀 Főleg elektromos gitárnál, ahol a torzított hang esetében jó kis ritmizálást lehet a barrés tompítással elérni. Már ha sikerül. 🙂

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Molo,
   igen, hagyd el nyugodtan az E1-et, amikor a gyűrűssel barrézol A dúr formát.
   A C-ből képzett forma is jó, csak talán az kezdetben nehezebb. Ha már valakinek rááll a keze, akkor viszont tényleg elég hasznos.
   Köszi, hogy írtál!