Teljes útmutató a leggyakoribb ritmusképletekhez gitáron


Ebben a bejegyzésben megnézzük a legfontosabb ritmusképleteket, amelyekkel zenében találkozhatsz. Mivel a ritmus a zene legfontosabb területe, ezért tudnod kell értelmezni a ritmikákat. Nézd tovább a bejegyzést!

A videó tartalma szövegesen is:

Sokszor tapasztalom, hogy kezdő vagy akár középhaladó gitárosok játékát tönkreteszi az, hogy nem tudják tudatosan használni a ritmikákat, nem ismerik azokat. Ez azért egy nagy hiányosság, mert minden zenei készség közül a ritmika a legfontosabb, arra épül minden. Ha a zenei készségeket egy piramisban ábrázolnánk, akkor ilyen lenne ez a piramis:

Mindegy, hogy mit játszol, ha ritmikailag nem stimmel, akkor a zene sem fog stimmelni, amit csinálsz. Éppen ezért fontos, hogy ismerd a ritmusképleteket és tudjad tudatosan használni azokat.

A videóban megtalálod a legfontosabb ritmusképleteket tapssal és egy gyakorlati példán át bemutatva. Javaslom, keríts elő egy metronómot, állítsd be lassú tempóra (kb. 50-60 bpm), és tapsold rá azokat a ritmikákat, amelyeket a videóban látsz (vagy olvass tovább). Nézzük akkor végig a legfontosabb ritmusképleteket, amelyekkel zenében találkozhatsz. (Ezekben a példákban végig úgy fogom venni, hogy a metronóm a negyedeket üti.)

A leggyakoribb ritmusképletek zenében

Minden ritmusképletnek megvan a megfelelő szünetes változata is. A legfontosabbakat ezen a képen találod.

A legfontosabb szünetes ritmusképletek zenében

Ha már az egyes ritmusképletek mennek tapssal, akkor persze tudod ezeket kombinálni is! Pl. tapsolsz negyedeket, nyolcadokat, pontozott ritmust, stb.

Ne feledd: tapsolással tudod a leghatékonyabban fejleszteni a ritmikádat, mert ott nem kell másra figyelned, csak a ritmusra tudsz koncentrálni! Javaslom, hogy a gyakorlásod egy részében foglalkozz ritmusokkal, ehhez a tapsolás egy remek módszer. Használd fel.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük