Kezdő gitár lecke – Czerny gitáron 7


Ebben a leckében egy híres klasszikus zeneszerző és zenetanár egyik leckéjét tanulhatod meg. Ez a lecke direkt kezdő gitárosok számára készült, így ha most vagy nemrég kezdtél el gitározni tanulni, akkor ez a lecke neked készült.

Így gyakorold ezt a gitár leckét:

Amint a videóban is látod, nagyon kis darabokban mutatom be ezt a dallamot (3-4 hang egyszerre). Neked is így kellene gyakorolnod. Tehát semmiképpen se menjél a leckén végig azonnal. Tanulj meg egy ilyen kis részt, és ha már megy, csak akkor menj tovább a következő néhány hangra.

Ha ez a 3-4 hang sok egyszerre, akkor akár még kevesebbet is gyakorolhatsz! Lehet, hogy csak 1-2 hangot nézel meg! Például tegyük fel, hogy az egyik kis figura kicsit nehezebben megy. Akkor ezt a 3-4 hangos figurát bontsd le 1-2 hangra, és úgy gyakorold! Így fogsz a leggyorsabban fejlődni.

Mindig figyelj rá, hogy a helyes ujjal, és a helyes pengetéssel végezd a gyakorlást. A videóban és a TAB-ban megtalálod a jelöléseket.

A kapu szimbólum jelzi a lepengetést és egy „V” betű a felpengetést. A kottában a kis számok jelzik az ujjrendet, tehát hogy melyik ujjaddal kell lefognod az egyes hangokat. 1-es: mutató ujj, 2-es: középső ujj, 3-as: gyűrűs ujj, 4-es kisujj.

Magas szintre csak akkor fogsz jutni a gitár tanulás során, ha megtanulsz ezekre a részletekre figyelni. És ahogyan egyre feljebb mész a tanulmányaidban, úgy kell majd egyre több és több dologra figyelned (ritmikák, hangképzés, ujjaid helyzete és állapota, skálák, akkordok, stb). De persze itt is fontos a fokozatosság, kezdetben most elég, ha ezekre a dolgokra figyelsz.

Itt tudod a TAB- ot letölteni egyben.

Ha tetszett ez a lecke, nézd meg a korábbi kezdő gitár leckéket, ha még nem láttad.

 1. kezdő gitár lecke
 2. kezdő gitár lecke
 3. kezdő gitár lecke

Ha tetszenek ezek a leckék, akkor mindenképpen regisztrálj a Kezdőgitártréningre, ahol egy teljes leckecsomag vár rád teljesen ingyen! Megtalálod benne azt az 5 fontos technikát, amire minden kezdő gitárosnak szüksége van, ha magas szintre szeretne jutni a gitártanulásban!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 Gondolat “Kezdő gitár lecke – Czerny gitáron

 • zakaryy

  Szia Csaba!

  Az egyes hangok pengetésének irányával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mi ennek a logikája? Az egyes ritmikai egységeknek mindig ugyanaz a pengetési módja? Pl. a tá, az egy lepengetés? A titi egy le – egy fel? Ha ezek a hangok egymás után jönnek, akkor mindig le – le -fel lesz a helyes pengetés? Akkor is, ha lenne olyan mozdulatsor, ami ‘takarékosabb’. Mondjuk le – fel – le.

  Talán jobban érthető a kérdésem, ha konkrét helyzetet nézek. Az első ütemvonal után jön 3 db. titi. Végig le – fel pengetéssel. Elsőre egyszerűbbnek tűnik a dolgot úgy csinálnom, hogy a B húrt az 1. bundnál lepengetem, majd az E húrt üresen megint le, mert épp arra halad a kezem, majd innen váltott pengetéssel tovább. Azért nem így csináljuk ezt, mert a titi mindig le – fel pengetés? Mert enélkül a fegyelem nélkül összezavarodna a kéz?

  Remélem érthető, mit szeretnék megérteni! 🙂

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia,
   köszi, hogy írtál és teljesen érthető a kérdésed.
   Gitáron a ritmika – legalábbis kezdetben – szigorúan megszabja a pengetésirányt. Ezért kell tudni a ritmikákat.
   Sokkal nagyobb tévesztési lehetőség szokott lenni – ritmikailag – ha valaki össze-vissza penget, vagy, ha próbál „takarékos” lenni.
   Érdemes a ritmika szerint pengetni.
   Aztán ha valaki már nagyon tudja a ritmikákat és a technikákat, akkor ezt meg lehet változtatni a helyzettől függően.
   De az elején nagyon ajánlom a ritmika szerinti pengetést (az egyik leggyakoribb hiba, ami gallyra vágja egy gitáros játékát, a ritmikai pontatlanság).