„Mennyi idő alatt tanulok meg gitározni?” – a gitár tanulás 4 szintje 10


Sokszor tapasztalom, hogy kezdő gitárosok türelmetlenek saját magukkal szemben, ha gitározásról van szó. A mostani videós leckéből meglátod, hogy átlagosan mennyi időbe szokott kerülni egy adott szint elérése gitáron. Az egyes szintekhez szükséges leggyakoribb technikákat is megtalálod. Olvass tovább.

A videó tartalma szövegesen

A gitár tanulás során nagyon fontos, hogy betartsd a különböző lépéseket. Ha sietteted a fejlődést, azzal leginkább csak görcsös és suta mozdulatokra fogsz szert tenni, amelyek végső soron pont, hogy lassítják a fejlődést.
A következőkben megtalálod, hogy átlagosan mennyi idő alatt lehet elérni a gitározás 4 szintjét.

Természetesen, az simán lehet, hogy te gyorsabban vagy éppen lassabban fogsz fejlődni, mint a bemutatott számok. Ez teljesen normális. A gitár tanulás nem verseny, csak saját magadhoz mérten kell fejlődnöd. Az egyes szinteknél megtalálod a leggyakoribb technikákat is.

1. szint: 6 – 12 hónap

Ezen a szinten az alapmozdulatokon van a hangsúly. Ebbe beletartozik a helyes gitár- és pengetőtartás, a megfelelő ujjtartás. A diáknak el kell kezdenie megfigyelni a mozdulatait, és megpróbálni kiküszöbölni a karokban és ujjakban fellépő feszülést. Meg kell tanulnia, hogy mire kell odafigyelnie játék során (ujjak helyzete, a feszülés jelei, helyes támasztás a gitárnyakon, stb).

Olyan alaptechnikák tartoznak ide, mint húrbiztonság, váltott pengetés, egyszerű dallamjáték. A diák megtanulja a tabulatúra (TAB) használatát és megtanul odafigyelni a jelölésekre (melyik bundot melyik ujjal, merről pengetve, milyen ritmusban).

Megtörténik az ismerkedés az alapakkordokkal (azzal a 8 akkorddal, amit a Kezdőgitártréningben is megtalálsz). Negyed és nyolcad ritmikák alkalmazása akkordokkal, illetve dallamban.

2. szint: 2-3 év

Ezen a szinten a gitáros már tudja az alapakkordokat váltani, és egyszerű ritmusképletekkel képes ezekkel folyamatosan játszani.

Ismerkedés az egyszerűbb skálaformákkal. Elsőnek a pentatont szoktam mutatni a diákjaimmal, de a dúr skála is előjöhet. A cél az, hogy a diák megtanulja a skálákhoz tartozó helyes ujjrendet, és különböző pengetéses sémákkal el tudja játszani azokat. A skálákból tudjon egyszerű dallamokat csinálni.

Ide tartozik az is, hogy különböző ritmikákkal el tudja játszani a skálákat úgy, hogy közben figyel a ritmusnak megfelelő pengetési rend tartására.

Nem ritka, hogy ilyenkor a diák már kezdi felismerni ezeket a skálákat a kedvenc zenéiben is.

És persze a korábbi technikák folyamatos fejlesztése is fontos, hogy megtörténjen (húrbiztonság, váltott pengetés, kicsit bonyolultabb ritmikák, további akkordok, stb).

Ismerkedés bizonyos stílusokhoz szükséges technikákkal (pl. tompított játék, hammer-on, pull-off).

3. szint: 3-5 év

Ezen a szinten a diák tudja használni a barrés akkordokat. Bonyolultabb ritmusképletekkel is tud kísérni.
A barrés akkordokhoz nagyon fontos a ujjak nyújtózásának képessége, amihez jó tartás és a tenyér izmainak fejlesztése kell. Azért kellett az összes eddigi technikai gyakorlat (többek között), hogy ezzel ne legyen nagy probléma.

Ezen a szinten a diák már bátran tud a gitárnyakon keresztben és hosszában is közlekedni, és különböző technikákat alkalmazni (skálák, akkordok, kvintek, akkordbontás, váltott pengetés).

Fontos, hogy a diák ezen a szinten kezdje megérteni a zene működését. Ehhez tudni kell a hangnemek felépítését, a megfelelő skálákat és akkordokat meg kell tudnia találni a gitár nyakán, és fel kell tudnia használni azokat.

4. szint: 5-6 év

Ezen a szinten a diák már egy-egy stílusban képes jól játszani. Ismeri a stílusjegyeket, tudja, hogy abban a stílusban hogyan kell megszólaltatni a gitárt (pl. bluesban vagy rockban, metalban).

Tudja a stílusnak megfelelő technikákat alkalmazni (pl. csúszás, vibrato, nyújtás, stb). Különböző szólótechnikák ismerete és sorba fűzése (pl. sweep-picking, hammer és pull-off technikák, váltott pengetés, economy picking, stb).

Tudja használni a hangnemekben található akkordokat a megfelelő stílusban (rock vagy metal esetében kvintes játékhoz). Tud színezéseket rakni akkordokhoz, riffekhez.

Képes improvizálni is a korábban tanult elemeket felhasználva.

Természetesen tovább is lehet fejlődni, de azt már nem tagoltam szintekre, mert mindenki a saját belátásának és céljainak megfelelően fejlődhet innen.

Mint látod, gitározni megtanulni nem könnyű. Sok technikát, sok tudást kell felhalmoznod, ha értő módon szeretnél zenélni. Pont azért, mert sok a tanulni való, ne vegye a kedved semmiképpen, ha érzékeled, hogy vannak dolgok, amelyekben hiányosságaid vannak! Ez természetes, nekem is sok hiányosságom volt nagyon sokáig! Azonban, ha szeretnéd érteni a zenét, és szeretnél felszabadultan gitározni, akkor fontos, hogy ezeket a dolgokat bepótold, a szükséges dolgokat megtanuld. Legyél tehát türelmes magaddal szemben!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 Gondolat “„Mennyi idő alatt tanulok meg gitározni?” – a gitár tanulás 4 szintje

 • Tersánszky Róbert

  Kedves Csaba.

  Én Dunaújváros ban lakom és régen tinédzser koromban tanultam gitározni de aztán elment a kedvem. Veled esetleg lehet tanulni? Van erre most lehetőség. Milyen árban kell gondolkodni a tandíj területén.? Válaszodat előre is köszönöm.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Róbert!
   Köszönöm, hogy írtál, kérlek nézd meg a felső menüsorban a gitároktatás menüpontot, ott megtalálod a lehetőségeket. Az online oktatás például működik.

 • Szabó László ( Leslie)

  Ez tökéletes meglátás Csaba! Örülök ennek a ” szintező” blogbejegyzésnek! Nagyon hasznosnak tartom és tartottan is mindíg megfodni a tanácsaidat!!!
  Üdvözlettel: Leslie ( Laci)

   • Ferenczi József Aladar

    Az éveket külön külön érted szintenként, vagy az első szinttől a negyedikig összesen 5 év? Van e korhatár, ami felett már nem érdemes belevágni a nulláról?

    • Csaba Bejegyzés szerzője

     Az első szinttől a negyedikig az 5 év. Hozzáteszem, a kortól és még sok minden mástól is függ. Pl. ha valakinek a keze durvább, görcsösebb, akkor az 5 év is több lesz.
     Tehát, amit a videóban mondtam, az a minimum a legtöbb ember számára. Sokszor ennél több idő kell.
     Nem, szerintem nincs korhatár. Tény, hogy amiket írtam előbb, azt figyelembe kell venni gyakorláskor. A kéz felkészítését a mozdulatokra komolyan kell venni egy bizonyos kor felett, de mindig van lehetőség.

 • Mária Zsuzsanna Szabó

  Szia Csaba!
  Jelenlegi gitártudásom a leírtak szerint kevés szerintem, 6 és fél éve gitározom és egy kicsit másképp alakult eddig. Alapmozdulat megvan, nincs feszülés. Alapakkordok megvannak és az alapritmusok is, a tabot nem igazán használom, nem is teljesen értem, de jó lenne. Váltások mennek, 7 es akkordok nagy része is, bárré is. Kvint lefogása is, de a kvint pengetése kevésbé. E moll p. És a dúr skála megvan. Kicsit tudok tompítani és bontani. Viszont váltás a barré a kvint és az akkord között nehézkes, valamint mivel énekelek, nem tudok függetleníteni, így a ritmus játékom nem túl jó. Csak az ének ritmusába játszom. Hát ezt így nem tudom hova sorolnám.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia,
   köszönöm, hogy írtál!
   Szerintem egyáltalán nem rossz, ahol tartasz! Én pl. 6-8 év alatt tanultam meg azokat a dolgokat, amelyeket itt a 3-5 év szintbe soroltam, persze akkoriban jóval kevesebb lehetőség volt a tanulásra, és így lassabban is fejlődtem. A lényeg tényleg, hogy magadhoz képest feljebb jussál, ha az fontos számodra. Ha énekelsz, akkor a ritmusok fontosak számodra, mert úgy lesz változatos a játékod, ha a gitározás ritmikáját függetleníteni tudod az énektől. Javaslom, próbálj minél több ritmusképletet jól begyakorolni.
   Sajnos, sok dologtól lehet, hogy a barré és az akkordok közötti váltás nehézkes, így abban nem tudok így tanácsot adni. De a két leggyakoribb dolog az a koordinációs probléma (az ujjaid nem tudják egészen pontosan, hogy mi a dolguk) és a nyújtózkodási probléma (a tenyérben lévő izmok nem elég fejlettek).

 • János Tölgyesi

  Nagyon szép amit leírtál,csak általában a felső szinthez senki sem jut el mert annyi ideje nincs ill.nem szán rá. A legtöbben az elején feladják és eladják a gitárt és az erősítőt.Kevesek mennek tovább a gitártanulás rögös útján,de akik túljutnak azokból lesznek a zenészek.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia János!
   Köszönöm, hogy írtál.
   Azért foglaltam így össze ebben a bejegyzésben ezeket, hogy talán ez segít átlendülni a holtpontokon.
   Gyakran látom, hogy az veszi el kezdő gitárosok kedvét, hogy túl szigorúak magukkal szemben és túl sokat várnak el. Pedig ehhez idő kell.