Akusztikus gitár vásárlási tanácsok kezdő gitárosoknak 2


Ebben a bejegyzésben megnézzük azt a 2 fontos szempontot, amit megéri meggondolnod, ha akusztikus gitárt akarsz magadnak venni kezdő gitárosként. Olvass tovább a részletekért.

A videó tartalma szövegesen:

Az akusztikus gitárok két fajtája

Először is nézzük meg, hogy milyen két nagy fajtája van az akusztikus gitároknak és melyikkel milyen típusú zenét fogsz tudni játszani. Ez azért fontos, mert leginkább ettől függ, hogy milyen gitárt érdemes venned magadnak. A különböző gitárok más és más zenére valók, így érdemes olyat választanod, amivel még sok idő múlva is tudod majd játszani kedvenc zenéidet.

Az egyik fajtája a nejlonhúros gitár. Ne tévesszen meg, hogy ránézésre a mélyebb húrjai fémből vannak, valójában nejlon húrok azok is, csak van rajtuk egy fém borítás. Ennek a gitárnak szélesebb a nyaka, mint a fémhúrosoknak.

A másik fajta gitár a fémhúros akusztikus gitár. Ezen a gitáron csak fémhúrok vannak. A nyaka keskenyebb, közelebb van az elektromos gitárok nyakához, így ha később elektromoson is szeretnél játszani, akkor könnyebb lesz a váltás. A fémhúrok miatt viszont kezdetben kicsit nehezebb lesz lefognod a húrokat, jobban kell nyomni azokat.

Milyen zenére való a nejlonhúros akusztikus gitár?

Nejlonhúros gitárral a következő zenéket fogod tudni biztosan játszani: klasszikus zene, jazz, bossa nova, „tábortüzes zene”, spanyol-latin zene. De időnként rock és metal dalokban is elő szokott fordulni. A leglágyabb hangzású gitár.

Milyen zenére való a fémhúros akusztikus gitár?

Ezzel a gitárral bluest, countryt, „tábortüzes zenét”, rockot (pl. rock balladákat) fogsz tudni játszani. Ennek már kicsit keményebb a hangzása.

Miután végiggondoltad, hogy milyen zene számodra a legszimpatikusabb, mit szeretnél játszani, vagy még egy fontos szempont, amit végig kellene gondolnod. Ez pedig az, hogy a gitár milyen minőségű legyen. Ettől a szemponttól függ majd a gitár ára és az, hogy milyen szépen és telten zeng.

Az akusztikus gitárok 3 típusa minőség szerint

A legolcsóbb – és ebből kifolyólag a leggyengébb hangzású gitárok az úgy nevezett rétegelt lemezből készült gitárok. Itt tehát nem valódi tömör fát használnak a készítés során, hanem valamiféle farostlemez szerű dolgot. Így a gitár zengése nem a legjobb, kicsit fazék hangzása van. Ugyanakkor, ha a költségvetésedbe pillanatnyilag nem fér bele jobb, akkor nyugodtan vegyél egy ilyet. Ahhoz, hogy elkezd a gyakorlást, teljesen jók. (Én is egy ilyenen kezdtem el anno a gyakorlást. Cremona márkájú cseh gitár volt, jó régen, valamikor 27-28 évvel ezelőtt.)

A rétegelt lemezből készült gitárok ára 10e-től kb. 40e forintig terjed.

A középkategóriás akusztikus gitárok fedlapja már valódi fából van. Így a zengésük is szebb lesz. Ezek a gitárok hobbi célra tökéletesek (magadnak, vagy családnak, barátoknak zenélni). Akár egy-egy komolyabb fellépés is belefér.

A középkategóriás akusztikus gitárok ára kb. 40e-100e között van.

Az akusztikus gitárok csúcsát a teljesen mértékben fából készült gitárok jelentik. Ezeket a gitárokat teljes mértékben valódi, tömör fa anyagból csinálták, így a zengésük a legszebb, a legjobban rezonálnak. Ha komolyak a céljaid, később szeretnél akár fellépni, koncertezni, dalokat felvenni, akkor az ilyen gitárokban nem fogsz csalódni.

A csúcskategóriás gitárok ára kb. 120e forinttól kezdődik, határ a csillagos ég.

Milyen szempontok kevésbé fontosak gitár vásárlás során?

Sokszor látom, hogy felmerül az a szempont, hogy a kezdő gitáros a kézméretéhez próbál gitárt venni. Pl. ha kicsi a keze, akkor fémhúrost, mert annak keskenyebb a nyaka. Ha nagy a keze, akkor nejlonhúrost, mert annak meg szélesebb. Szerintem ez nem jó szempont, mert valójában nem attól fog függeni, hogy jól játszol-e a hangszereden, hogy mekkora a kezed. Hidd el, ha az átlagos mérettartományban van a kezed, akkor meg fogsz tudni tanulni mindkétféle akusztikus gitáron játszani. De persze csak akkor, ha jól gyakorolsz. Tehát inkább a gyakorlásod minőségére fektesd a figyelmedet, és akkor bármilyen is a gitárod, fogsz tudni rajta játszani.

(Pl. ha egy kezdő nem éri át a gitárt, akkor az leginkább azzal van összefüggésben, hogy az ujjai feszesek, nem jól tartja a gitárt, a karja még nem szokta meg a jó tartást, vagy nem is tudja, hogy milyen a jó tartás, vagy a tenyerében lévő izmok még nincsenek kellően megedzve. Ha segítségre van szükséged abban, hogy tényleg hatékonyan vágj bele a gyakorlásba, akkor nézd meg a Kezdőgitártréninget, amiben direkt kezdőknek való leckéket találsz lépésről-lépésre sorrendben.)

Típusról, gyártóról nem véletlenül nem írtam. Szerintem ez is kevésbé fontos, minden nagy gitár gyártó cégnek vannak jó hangszerei. Nem ezen múlik.

Te milyen akusztikus gitáron gondolkozol? Ha már vettél, meg vagy vele elégedve?


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Akusztikus gitár vásárlási tanácsok kezdő gitárosoknak

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Kedves Endre!
   Sajnos nincs tapasztalatom 12 húrosban, így biztosat nem tudok mondani.
   De talán annyit megkockáztatok, hogy a dupla húrok miatt valószínű, hogy nehezebb
   lefogni, így finomabb mozdulatok kellenek. Tekintve, hogy a gitározás eleve
   nem könnyű, így ez lehet, hogy még egy további nehezítés lenne.
   De ki kellene próbálni.
   A legjobb javaslatom az, hogy kézbe kellene venni, és összehasonlítani, hogy
   gondot okozna-e egy sima hathúroshoz képest.