E moll és A moll akkord lefogása 62 helyen – módon – a gitár nyakán


Ebben a bejegyzésben bemutatom az Em és Am akkordok különböző lefogásai lehetőségeit a gitáron. Ha saját feldolgozásokat, dalokat, szólókat akarsz csinálni, ezeknek a formáknak az ismerete segíteni fog benne.

A videóban szereplő formákról:

A videó elején az általános „sima” Em és Am akkord látható az alapfogásokban és barrés fogásokban. Utána – még mindig tiszta csatornán – 3 húros felrakásonként látod ezeket az akkordokat. Mivel ezekben a 3 húros formákban a basszus hang (a legmélyebb hang) az akkord 3 hangjából más és más lesz, így ezek a formák adnak egy érdekes dinamikus hangzásvilágot. Gyakorlatilag akkordfordítások jönnek így létre.

A következő részben rock és metal stílushoz használható formákat látsz. Ezek a szó valódi értelmében nem teljes akkordok, mert csak 2 hangot tartalmaznak az akkord 3 hangjából. De torzított hangszínen bátran használhatóak és mivel megtartják még így is a szerepüket, zenei hangulatukat, így nyugodtan fel lehet ezeket használni rock és metal riffekben, kíséretekben.

A következő részben már szólótechnikával látod ezeket a formákat. Személy szerint nekem nagy kedvenceim ezek a két húrra felrakott szólisztikus formák, végig lehet gördülni két húronként a gitár nyakán széltében ugyan azzal az akkorddal. Így az akkord megszólításával különleges hatást lehet elérni. Másrészt, ezek a formák a sweep picking technikával létrehozott többhúros arpeggio futamokkal remekül kombinálhatóak.

Az utolsó részben pedig a 3-4-5-6 húros arpeggio formákat látod.

Ha célod saját feldolgozás, saját dalok és szólók írása, akkor ezekből minél többet tudsz, annál több választási lehetőséged lesz. Így a zenéd sokkal inkább egyedi és rád jellemző lesz. Gondold csak meg, nem azt az Em vagy Am formát használod minden esetben, amelyet már dalok milliárdjaiban hallhatunk, hanem – amikor úgy érzed – ritkábban használt megoldásokkal is meg tudod szólaltatni ezeket az akkordokat.

Így lesz a zenéd igazán egyedi.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük