14 gitár gyakorlat, amelyek napi 5 perccel is eredményesek 10


Mindannyiunknak vannak rosszabb napjai, amikor fáradtak vagyunk, vagy kevésbé motiváltak. Ilyenkor nehezebben megy a gyakorlás is. Ebben a bejegyzésben 14 gyakorlatot nézünk meg, amelyekkel már akkor is fejlődhetsz, ha csak napi 5 perced van ezek gyakorlására. Olvass tovább a videóhoz és leíráshoz.

A videó tartalma szövegesen:

A Kezdőgitártréning feliratkozóimtól megkérdeztem a napokban, hogy mi a legnagyobb nehézségük mostanság a gitár gyakorlásában. Sok válasz érkezett, és az egyik leggyakoribb az időhiány. Köszönöm a válaszokat ez úton is! Ezzel a listával ebben próbálok segíteni.

Az elv az, hogy bármennyi gyakorlás több a semminél. Tehát ha fáradt vagy, vagy kevés lelkesedést érzel a gyakorlás iránt, akkor is megéri akár csak 5 percre leülni gitározni. Ráadásul, ilyenkor még az is előfordulhat, hogy a gyakorlással megjön a kedved is. Előfordult velem, hogy azt mondtam magamban, hogy csak 5-10 percre ülök le, és simán 30-40 perc lett belőle.

Természetesen, próbálj minél többet gyakorolni, amennyire az idődbe belefér. De ha valamiért csak keveset tudsz, az is több, mint a semmi. Nézzük akkor végig a gyakorlatokat, amelyekkel már akkor is haladást tudsz elérni, ha csak napi 5 percet gyakorlod.

1.Húrbiztonság
Az egyik legfontosabb alapkészség, amelyet a gitár tanulás során fejlesztened kell. A fogó kezedet finoman csak rakd rá a húrokra, hogy csak kattogó hangok kapjál. Majd válassz ki 3-4 húrt. És pengesd meg őket úgy, hogy először a szemeddel is figyeled a pengető kezedet. Ha már biztos a mozdulat, akkor próbálj máshova nézni, és úgy is folytatni a pengetést. Ha tévesztesz, semmi gond, megint nézd is a pengetésed.

2. Ritmika többféle technikával
Ritmus nélkül nincs zene, ezért fontos, hogy többféle technikával is tudjál ritmusképleteket játszani. Válassz egy egyszerű ritmusképletet. Próbáld többféle technikával eljátszani. Ilyenekre gondolj: tábortüzes kíséret, akkordbontás, pengetés skálákkal, illetve szóló technikák (pl. csúszás, nyújtás, stb). Fontos, hogy annyira egyszerű legyen, amit választasz, hogy ne okozzon gondot többféle technikával megnézni.

3. Váltott pengetés
Nagyon fontos alaptechnikáról beszélünk. Legegyszerűbb esetben ezt is játszhatod úgy, hogy a fogó kezedet finoman rárakva letompítod a húrokat. Minden húrt pengess meg váltott pengetéssel négyszer, háromszor, kétszer. Ha már tudsz skálákat, akkor azokkal is végig tudod ezt gyakorolni.

4. Akkordok hangjai
Szólózáshoz, improvizációhoz, dalszerzéshez elengedhetetlen, hogy ismerd az akkordok hangjait. Egy szóló, dallam során a hangokkal ki kell tudnod fejezni azt az akkordot, ami a kíséretben szól. Tehát nem elég, ha csak ismered a skálaformát. A skálát felépítő hangok is fontosak a kíséret akkordjában lévő hangokhoz képest.
Fogj le egy akkordot és számold ki, hogy milyen hangok vannak benne. Az üres húrok is kellenek! Ha már többféle fogásban ismered az akkordot, számold ki minél több helyen.

5. Hangnemek és akkordok kapcsolata
Dalszerzéshez, szólóíráshoz, más dalainak a megértéséhez rendkívül fontos, hogy ismerd a hangnemeket és a bennük található akkordokat. Ezeket meg kell tanulni fejből. Pl. a C dúr hangnem ezekből az akkordokból áll: C dúr, D moll, E moll, F dúr, G dúr, A moll, H0 (H szűkített). Először memorizáld, majd keresd ki ezeket az akkordokat minél több helyen a gitár nyakán. Próbálj velük kis akkordmeneteket csinálni. Minél több hangnemet tanulsz meg fejből, annál jobban fogod érteni a zenét.

6. Hangok a gitár nyakán.
Az egyik legfontosabb alapkészség a gitár tanulás során. Meg kell tanulni minden hangot. Nem kiszámolva és gondolkodva, hanem egyből, fejből. Ez nagy feladat persze. Ezért érdemes lebontani kis részekre. Csinálhatod azt, hogy csak egy húron tanulod meg először, és nem is végig, hanem csak a húr egy részén. Amennyit fejben tudsz tartani. Mélyről a magas felé menve, aztán visszafelé. Majd ugrálva. De használhatsz skálákat, akkordokat, bármit, hogy megtanuld a hangokat.

7. Skálaformák tanulása
A hangokhoz hasonlóan a skálaformák is alapvetően szükségesek a zene megértéséhez. Ugyanakkor, ezeket sem könnyű megtanulni. Így itt is fontos, hogy kis lépésekben haladjál. Csinálhatod azt, hogy egy új skálát, csak 2-3 húron nézel meg egyszerre. Lejátszod oda és vissza jó párszor. Ha már megy, akkor továbbmész egy-két húrral. Ha már ismered a skála egy másik fekvését, akkor próbáld összekapcsolni vele. A lényeg, hogy csak annyit menjél a skála megtanulásával, amennyit fejben tudsz tartani.

8. Motívumok több helyen
Remekül fejleszti a gitáron való tájékozódási készségedet, ha ugyanazt a motívumot megpróbálod megkeresni a gitár nyakán minél több helyen. Pl. játssz le egy néhány hangos kis dallamot (a videóban a Kis kece lányom c. dalon mutatom ezt be). Majd ezt a néhány hangot próbáld megkeresni a nyak más-és-más részein, a többi húron.

9. Akkordbontások
Szinte minden stílusban előfordul, hogy akkordbontást kell játszani, legyen az tábortüzes zene, rock vagy metal. Válassz ki 2-4 akkordot, amelyek könnyűek neked. Válassz hozzá egy egyszerű akkordbontást, amely szintén könnyen megy. Kezdetben teljesen jó, ha csak végigmész sorban a húrokon. Próbáld ezt a bontást az általad kiválasztott akkordokon végigvinni. A húrbiztonságodat is remekül fejleszti ez a gyakorlat, és az akkordok lefogását is.

10. Kromatikus ujjgyakorlatok
Kezdőként hasznos gyakorlat, hogy megtanuld az ujjaidat egymás után lerakni. Bármilyen sorrend lehet, itt is célszerű a legegyszerűbbel kezdeni (mutató-középső-gyűrűs-kisujj). Végigmész így a húrokon, majd válassz egy másik sorrendet (pl. mutató-gyűrűs-középső-kisujj). Ha már régebben gyakorolsz a gitáron, akkor azonban már jobb skálákat használni, hiszen azokat valós zenéhez is fel fogod tudni használni, míg a kromatikus gyakorlatokat nem.

11. Szólótechnikák
Válassz ki egy szóló technikát, mint pl. vibrato, nyújtás, csúszás, ráütés (hammer-on) vagy visszapengetés (pull-off). Egy-két hangos kis motívumot hozz létre ezzel a technikával és mehet is a gyakorlás. Ha már megy, akkor bármilyen skálaformát is hozzákapcsolhatsz, amit ismersz.

12. Tompított játék
Blues rock és metal zenéhez elengedhetetlen a jó tompított játék kigyakorlása. Ez nem jön könnyen, mivel a pengető kéz helyzetét alaposan „be kell lőni” hozzá. Az sem jó, ha túl sokat tompítasz, de az sem, ha túl keveset.

13. Skálák más hangról
Ha már gyakoroltál skálákat, akkor biztosan ismered te is a következő jelenséget. Megtanultad a skálát pl. A hangról, de ha ezt átrakod pl. C-re, akkor egyből bizonytalanná válik a játékod. Ez természetes, hiszen a gitáron való tanulás során a nyakon lévő jelzőket is felhasználjuk a skálaformák megtanulásához. Ezért fontos, hogy az általad ismert skálákat más-és-más hangokról is gyakorold. Így nem fogsz zavarba jönni, bármilyen hangról is kell azt a skálát játszanod.

14. Fekvésváltások
A különböző skála – és sweep picking (arpeggio) formák közötti mozdulat gyakorlása. Szólózáshoz, improvizációhoz elengedhetetlen. Válassz ki két szomszédos skála- vagy sweep picking formát. Akár csak 1-2 húron. És kösd össze őket úgy, hogy az egyikből átmész a másikba. A gyakorlás elején tarthatsz kis szünetet, hogy megtaláld ezt a „szökkenő” mozdulatot. Ha már megvan, akkor próbáld meg egyre folyamatosabbá tenni.

Remélem, a listát látva kedved kaptál hozzá, hogy akár csak 5 percre is a kezedbe vedd a gitárt, amikor valamiért rosszabb passzban vagy. Látod, ezekkel a gyakorlatokkal már kevés idő alatt is lehet eredményt elérni. És ráadásul, hátha időközben megjön a kedved, és az 5 percből több lesz! De ha csak 5 perc marad, az sem baj! Így is tettél valamit a gitártudásod fejlesztéséért, és ez a lényeg!

Neked melyik a kedvenced? Írd meg, kíváncsi vagyok! Vagy van más gyakorlat, amit szoktál használni, és hiányzik a listából? Írd meg azt is!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 Gondolat “14 gitár gyakorlat, amelyek napi 5 perccel is eredményesek

 • Kaniraya

  Szia Csaba,
  Nagyon hálás vagyok ezért az összeállításért is! Hálás köszönet érte 😀 És köszönet az eddigiekért is; a segítségeddel egy új világ kapuja nyílt meg előttem… 🙂 és élvezem a gitárgyakorlás minden pillanatát!
  Szeretettel üdvözöl:
  Kaniraya

 • Szüts Szabó Attila

  Szia Csaba !
  Nagyon örülök ennek az összeállításnak. Számonra rendkívül hasznos. Mióta elkezdtem a javasolt gyakorlatokat, csak nevettem, mert az öt perceket jóval túlléptem rendszeresen. Hálás köszönet!

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy hasznos számodra ez a lecke.
   Igen, ez így szokott történni, ha az ember rá tudja venni magát 5 percre, akkor sokszor a többi már gyerekjáték. 🙂
   Hajrá, sok sikert!

 • Török Gábor

  Szia Csaba! Nagyon jó az összeállítás, sokat segít a gyakorlásban, ezek a szempontok alapján mindenki fel tudja mérni mi a gyengéje, mi az erőssége. Nekem a kedvencem a 8. Motívumok több helyen. 15.-nek még hozzátenném az egyik gyenge pontomat az akkordváltást. Köszönöm a hasznos tanácsokat.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszi, hogy írtál!
   Igen, az a motívumok gyakorlás tényleg jó!
   És köszi a tippet az akkordváltásokra, azokat is lehet akár csak pár percben. Az ember kiválaszt 2 akkordot, és 5 perc alatt is tudja gyakorolni ezen két akkord váltását.
   Köszi Gábor!

 • kovács gábor

  Szia Csaba ! Köszi a leckét rendkívül jó gyakorlási módokat láthatunk a videóban sok jó ötlet van benne amiket eddig nem gondoltam volna ,sokat profitáltam belőle . Nekem is most a nyári időszakban kevesebb időm van a gyakorlásra de ez a lecke sokat lendített a gyorsabb fejlődésem szempontjából . Egyébként már elkezdtem a Mágikus Blues gitár lecke gyakorlását nagyon jó leckék vannak benne csak javasolni tudom minden gitározni tanuló embernek . Köszi Csaba

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszönöm, hogy írtál és örülök neki, hogy a hasznodra van ez az összeállítás!
   Nagyon klassz, hogy csinálod a Mágikus Blues Szóló Bibliát!
   Hajrá Gábor!