4 nyomós ok, amiért a metronómos gyakorlás jobb gitárossá tesz 4


Lehet, hogy már hallottad azt, hogy zenészek szokták használni a metronómot gyakorlás során. Ami arra jó, hogy tartja a tempót, nem igaz? Igaz, de valójában a metronómos gyakorlás sokkal több zenei készséget fejleszt. Ebben a videós leckében megnézünk ebből 4-et, hogy pontosan lássad, miért fontos a metronómos gyakorlás a gitár tanulás során.A videó tartalma szövegesen:

1. ok a metronómos gyakorlásra gitáron: tempó tartása

Valószínűleg hallottál már róla, hogy a metronómos gyakorlás segíti a tempó tartását zenében. Ez így is van, és ez már önmagában nyomós ok arra, hogy időnként használd a metronómot gyakorlás során.

Tudnod kell, hogy a tempó tartása senkinek nem egy veleszületett készsége. Ha még valaki sosem gyakorolt metronómmal és felvennénk a játékát, majd visszahallgatván egy metronómot próbálnánk ráilleszteni, azt tapasztalnánk, hogy az illető játéka egyszer lelassul, máskor felgyorsul, le-fel-le-fel. Nem lenne stabil. A ritmusképletek szétcsúsznának, nem lennének pontosak. E miatt pedig zeneileg sem lenne jó.

A metronómos gyakorlással ez sokat fejlődik, a játékod egyre pontosabb lesz, és így egyre zeneibb. Bár már lassan 27 éve gitározom, de mind a mai napig rendszeresen gyakorlok metronómmal.

2. ok a metronómos gyakorlásra gitáron: különböző tempók mellett különböző készségeidet tudod fejleszteni

Ha csak a maximális sebességen gyakorolnánk, az azért nem lenne jó, mert ezen a tempón sok dologra nem tudnánk figyelni, amire viszont kellene. Hiszen maximális sebességen azzal vagyunk elfoglalva, hogy egyáltalán jól le tudjuk fogni a hangokat, jól tudjunk pengetni, eltaláljuk a húrokat, stb. Pedig több olyan gitáros készség van, amit fejlesztenünk kellene, de gyors tempónál ez szinte lehetetlen, vagy legalábbis nagyon nehéz. Nézzük át a két legfontosabbat.

Az egyik ilyen készség a kezeink izmainak minél lazábban tartása gitár játék során. A legszembetűnőbb mindez a fogó kezünk ujjait megfigyelve. Maximális sebességnél az ujjaink sokszor befeszülnek, fáradtak, görcsösek. Ha csak így gyakorolnánk, az nagyon rossz hatással lenne kezeinkre. Ráadásul, a testünk úgy működik, hogy ha az egyik kezünk feszes, akkor a másik is egy idő után feszes lesz, átveszi a feszülést. Ha a fogó kezed ujja feszes, akkor a pengető kezed is feszes lesz egy idő után. Lassú tempó mellett viszont sokkal jobban oda tudunk figyelni izmaink lazán tartására.

Másik fontos készség a két kezünk összehangolása, szinkronizációja. A fülünk nagyon érzékeny, tized vagy századmásodpercnyi pontatlanságot is észrevesz. Ha nem pont ugyan akkor fogod le a hangot, mint amikor pengeted, akkor ez zeneileg zavaró lesz, a játékod így pontatlanná válik. Ha gyorsabban fogod le a hangot, mint ahogyan pengetsz, akkor annak olyan hatása lesz, mintha kétszer játszanál egy hangot. Ha pedig hamarabb pengetsz, akkor tiszta hang helyett csak valami kattanás-féle jön ki a gitárból.

A kezeid lazán tartását és összehangolását maximális tempó mellett szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudnád fejleszteni. Ezért javaslom, hogy ne csak a maximumodon gyakoroljál, hanem nagyjából a fele sebességnél, és valahol a kettő között is. Tehát lassú, közepes és gyors tempón. Például, ha a maximumod 100 (gyors), akkor gyakorolhatsz 40-50-60-as tempón (lassú) és 70-80-as tempón (közepes). Persze, akár még lassabbra is mehetsz, vagy még több tempót is beiktathatsz, ahogyan érzed.

3. ok a metronómos gyakorlásra gitáron: belső ritmikai mércéd fejlesztése

Amikor valaki még csak ismerkedik a metronómos gyakorlással, vagy tanul egy darabot, teljesen jó, ha minden metronóm ütésre 1 hangot penget. Később azonban fontos lenne ezt továbbvinni a ritmusképletek értéke szerint.

Például: a metronóm a negyedeket üti, és ehhez képest játsszuk a többi ritmusképletet. Ha nyolcadokat akarunk játszani, akkor minden metronómütésre két hangot kellene pengetnünk. Ha triolákat játszunk, akkor minden ütésre három hangot, ha pedig tizenhatodot játszunk, akkor minden metronómütésre 4 hangot pengetünk. Így két legyet ütünk egy csapásra. Nem csak, hogy tartjuk a tempót, de a belső ritmikai mércénket is fejlesztjük.

Ugyanis, zenében meg kell tanulnunk azt, hogy a negyedek közötti távolságot ritmikai értelemben pontosan szét tudjuk darabolni kisebb részekre. Amikor egy metronóm ütésre két egyenlő hangot játszunk (nyolcadok), akkor fejben meg kell tudnunk felezni a negyed hosszát. Ha három hangot (triolát), akkor meg kell harmadolnunk a negyedet, ha pedig 4 hangot (tizenhatodok), akkor negyedelnünk. Mindez egy nagyon fontos zenei, gitáros készség.

4. ok a metronómos gyakorlásra gitáron: a ritmikai hallásod fejlődése

A fentebbi 3 okból már következik a negyedik: az, hogy mennyire ismered fel a ritmikákat, akár más játékában, akár a sajátodéban. Mennyire tudod megállapítani, hogy te vagy más játékos mennyire pontos a ritmikájában. Mindkét dolog kulcsfontosságú.

Gondold meg, ha meg akarsz tanulni egy dalt vagy gitárszólót, nem lenne nagyszerű, ha hallás után meg tudnád mondani, hogy a gitáros milyen ritmusban kíséri a dalt, vagy hogyan játssza a gitárszólót? Ezerszer felgyorsítja a tanulást, ha már a hallásoddal be tudod lőni a megfelelő ritmusképleteket.

Az pedig, hogy te magad jól gyakoroljál, legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb. Ha nem tudod felbecsülni, hogy jól játszod-e azokat a nyolcadokat vagy triolákat vagy bármi más ritmikát, akkor hogyan gyakorolsz? Sajnos, zeneileg valószínűleg rosszul, hiszen nincs visszajelzésed. Nem fejlődött ki annyira a ritmikai hallásod, hogy felismerd, hogy jól csinálod-e vagy sem. Ilyenkor valószínű, hogy nem csinálnád jól, hiszen annak az esélye, hogy véletlenül pontos legyél, elég valószínűtlen.

Ha használod a metronómot a gitáron való gyakorlás során, akkor nem csak, hogy dalok, szólók, dallamok tanulásánál lesz sokkal könnyebb dolgod, de te magad is jobban fogod hallani a saját játékod pontosságát, és így ezerszer gyorsabban fogsz fejlődni.

Mikor ne használd a metronómot a gyakorlás során a gitáron?

Két esetre tudok gondolni, amikor még ne használd a metronómot. Az egyik az, amikor egy mozdulatot vagy mozdulatsort még tanulsz. Ez lehet akkordok váltása, egy dallam, egy szóló, egy skála, bármi. Ha még nincs meg a mozdulat, az ujjaid még tétovák, nagyon kell figyelned a pengetésedre vagy egyáltalán gondolkoznod kell, hogy mit is csinálj, akkor még ne használd a metronómot. Ilyenkor csak egy plusz stresszforrás lenne, ami csak feszessé, görcsössé tenne.

A mozdulatok tanulása során lassú tempóban, úgy csináld meg a mozdulatot, hogy az jól létre tudjon jönni. Lelassulhatsz, felgyorsulhatsz, ilyenkor még nem számít a ritmika, csak az, hogy létrejöjjön a jó mozdulat.

A másik, amikor tedd félre a metronómot, ha érzed magadon a fáradást. A metronómos gyakorlás nem könnyű, folyamatos figyelemmel, koncentrációval jár. Ha már fáradsz, akkor nyugodtan tedd félre, többet árt mint használ, ha ilyenkor folytatod. Nem kell, hogy fáradtságban tovább stresszeld magad, ilyenkor rakd félre, és ha még bírod, akkor gyakorolj csak úgy nélküle.

Mint látod, a metronómos gyakorlás nagyon fontos része annak, hogy pontos és precíz gitáros, zenész váljon belőled. Nem kell mindig csinálni, de a gyakorlási időd egy részében próbáld beiktatni. Hidd el, egy idő után észre fogod venni a különbséget.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 Gondolat “4 nyomós ok, amiért a metronómos gyakorlás jobb gitárossá tesz

 • Török Gábor

  Szia Csaba

  Számomra a gitártanulásban a megfelelő ritmus tartása a legnehezebb. Már évek óta metronómra gyakorlok, ennek köszönhetően már a nehezebb ritmusokat is letudom játszani. Idő kellett mire rászántam magam a metronómhasználatra. Kezdetben nagyon nehéz volt metronómra játszani, de nem szabad feladni, nekem hónapok kellettek mire a metronómot segítségnek éreztem, nem tehernek. A metronómra gyakorlást rövid szakaszokkal kezdtem, ütemenként haladta.
  Ma már a metronóm elengedhetetlen része a gyakorlásomnak.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!

   Örülök, hogy írtál és köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat! Igen, nem könnyű dolog, az biztos.
   Hónapok simán kellhetnek. Nekem is eltartott egy ideig.
   Mivel nálam tanulsz, így pontosan tudom, hogy mennyit fejlődött a ritmikád, aminek nagyon örülök!
   Annak is, hogy rendszeresen használod a metronómot.

 • Sen. László

  Kedves Csaba!
  Először is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Egészségben teljes , Boldog újévet kívánok.

  Ez egy nagyon jó téma, amivel szerintem nagyon sok kezdő és haladó gitáros is kinlódik.
  És nagyon jól fogtad meg a témakört, de egy megjegyzést engedj meg.
  Ha a metronómos gyakorlásról szól a videó, akkor nem árt, ha hallani lehet a metronóm hangját is.
  A te hangerőd és a gitár hangereje mellett nem követhető a metronóm hangja.
  Üdvözlettel
  Sen. László

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia László!
   Köszönöm, hogy írtál, és hasonlóan kellemes ünnepeket kívánok én is neked!
   Igen, jogos az észrevételed, sajnos most nem tudtam másképpen megoldani, azért próbáltam számolással és a kezem mozgásával is segíteni, hogy jobban követhető legyen.
   Hamarosan csinálok még egy leckét metronómmal és ritmusokkal, ott majd próbálom másképpen megoldani, hogy jobban lehessen hallani.
   Köszi, hogy írtál, szia!
   Csaba