Az ujjal pengetés 3 technikája kezdő gitárosok számára 2


Ebben a videós leckében megnézzük azt a 3 technikát, amelyet kezdőként érdemes elsajátítanod, ha érdekel az ujjal pengetéses játék. Ez a 3 technika az akkordbontás, a ritmusjáték és a dallamjáték technikája ujjal pengetve. Olvasd tovább a bejegyzést a videóhoz, leíráshoz.

 

 

A videó leírása szövegesen:

Az ujjal pengetés gitáron egy összetett módszer, sokféle módon pengethetünk. Az interneten remek gitárosokat láthatsz (pl. Igor Presnyakov), akik fantasztikus módon képesek az ujjaikkal pengetve igencsak nehéz témákat lejátszani. Tudnod kell, hogy ezek azonban haladó technikák, érdemes a gyakorlást az elején kezdeni, viszonylag egyszerűbb módon. Ebben a leckében 3, viszonylag egyszerűbb pengetéses módszert fogsz megtanulni.

Az első módszerben akkordbontást fogunk játszani. Nagyon gyakori megoldás. Ehhez a hüvelykujjunkkal a mélyebb húrokon (E6, A és D), a mutató- középső – gyűrűs ujjunkkal a magasabb húrokon kell játszani. A hüvelykujj az akkord legmélyebb hangját szokta pengetni (a basszust), ez általában az akkord kezdőhangja. Azt a húrt pengesd, amelyik húrtól az adott akkordot pengetni kell (pl. az E moll akkordnál az E6 húrt, az A moll akkordnál az A húrt – hiszen ezt az akkordot onnan kell játszani – a D dúrnál a D húrt – hiszen ezt az akkordot a D húrtól kell játszani.

A mutató – középső – és gyűrűs ujj ilyen sorrendben a G – H és E1 húrokat pengetni.

A legegyszerűbb módszer, amikor egyszer megpengeted a hüvelyk ujjaddal a basszust, utána pedig a többi ujjaddal egyszerre a magasabb húrokat. Javaslom, ezt a módszert gyakorold mindaddig, amíg már könnyen el tudod különíteni a hüvelykujj mozdulatát, pengetését a többi ujj pengetésétől.

Egy fokkal bonyolultabb módszer, amikor a mutató – középső – és gyűrűs ujjak nem egyszerre pengetnek, hanem különféle sorrendben, egymás után. Persze először itt is a basszust kell pengetni a hüvelykel, utána jöhet a többi ujj. A legegyszerűbb az, ha sorrendben pengetsz így: hüvelykujj, majd mutató – középső és gyűrűs. Bármilyen kombináció jó, gyakorolj ki minél többet, hiszen így fognak az ujjaid minél jobban függetlenné válni egymástól. További lehetséges sorrendek: hüvelyk – gyűrűs – középső – mutató, vagy hüvelyk – középső – mutató – gyűrűs, stb.

A második technika az, amikor ritmusjáték szerűen pengetsz az ujjaiddal a gitáron. Ezt is többféle módon lehet csinálni, talán az egyik legkényelmesebb, legkönnyebben tanulható az, ha úgy pengetsz az ujjaiddal, mintha pengetőt fognál. Lepengetésnél a mutató ujjad körme és kicsit a hüvelykujj széle vesz részt a mozdulatban, felpengetésnél a hüvelykujj széle vagy kicsit a sarka. Próbálgasd ki, hogy neked hogyan érdemes a kezed tartanod, milyen szögben. Ez egyénenként változhat. Kezdetben kicsit furcsa, de ez ne vegye a kedved, ha rátalálsz a jó mozdulatra, nagyon kényelmes, és könnyen használható technika.

Az utolsó technika pedig a dallamjáték, szólójáték technikája ujjal pengetve. Ennél a technikánál a mutató és középső ujjadat kell használnod, és ezekkel kell felváltva pengetned. Érdemes ezt skálákon vagy már jól betanult kis dallamokon gyakorolni (pl. Kis kece, vagy ha feliratkoztál a Kezdőgitártréningre, akkor bármelyik dallam, amit ott találsz). Pengetés után a pengető ujjadat megtámaszthatod a szomszédos mélyebb húron. Pl. ha a D húron pengetsz, akkor az A húron. Azért, hogy minél tisztábban szóljon a gitár, érdemes ennél a technikánál tompítást használnod. A pengető kezed hüvelyk ujját rakd rá a mélyebb húrokra, amikor a magasokon játszol. Így a mélyek nem fognak bebúgni játék közben.

Elsőnek ezt a három technikát javaslom gyakorlásra. Később persze több más technika is van, amit az ujjal pengetés során fel lehet használni, de az a három talán a leggyakoribb.

Jó gyakorlást hozzájuk!

 

 

 

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Az ujjal pengetés 3 technikája kezdő gitárosok számára

 • Erzsi

  Élvezem a leckék követését, és lassan-lassan talán haladok. Már az is öröm nekem, hogy az akkordokat tudom fogni és lepengetgetem. Nagyon tetszik az, hogy a lehetséges hibákra felhívod a figyelmet.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Erzsi, köszönöm, hogy írtál!
   Örülök, hogy tetszenek a leckék! Nem baj, ha lassan haladsz, nem verseny ez. Nyugodtan, a saját tempódban.
   Ha az akkordok mennek, az már nagyon jó! Így tovább!