Nem fejlődik a skálázásod sebessége a gitáron? Itt a megoldás… 10


A skálajáték fejlesztése a gitáron nem könnyű feladat. Ha neked is nehézséget okoz, tudjad, nem vagy egyedül. Nekem évekig beletört a bicskám, míg végül rájöttem arra a módszerre, ami segít. A furcsa az, hogy ez a módszer nem annyira egyértelmű, nem elég annyi, hogy „gyakorold sokat a skálázást, aztán majd egyszer valahogyan jó lesz”.  Ebben a videós bejegyzésben elmondom az okot, amiért sokak nem tudnak egy adott sebesség fölé jutni, és bemutatom a megoldást is. Olvass tovább!


 

A videó tartalma szövegesen:
Ha gyorsítani szeretnéd a skálajátékodat, tudnod kell, hogy más módszert érdemes használni, mintha a skálaforma megtanulása, az ujjrend és pengetés rögzítése lenne a célod. Utóbbi esetben jól használható, ha az elejétől a végéig végigmész a skálán. Ha viszont maga a skála gyorsítása a célod, akkor ez a módszer olyan rejtett hibákhoz vezethet, amit lehet, hogy észre sem veszel.

Amikor végigmegyünk a teljes skálán, mind a pengető -, mind a fogó kezünknek sok apró mozdulatot kell megtennie. Gondolj csak bele, hogy a pengető kezednek nem mindegy, hogy le – vagy felpengetéssel vált húrt, nem mindegy, hogy tompít vagy sem, az alkarod helyzete is változhat a húrokhoz képest, pozícionálni kell azt is. A fogó kéz esetében ott az ujjrend, a skálaforma izommemóriába való rögzítése, ha széles fogások vannak a skálában, akkor még plusz fizikai nehézség. Ráadásul, ez mind egyszerre! És tudod, mi történik, amikor a testünk ennyi új és finom és nehéz mozdulattal találkozik?

A természetes válasza az, hogy befeszül. Gondold meg, amikor először tanultál valami új dolgot pl. vezetni. Valószínű, hogy úgy markoltad a kormányt, hogy majdnem vizet facsartál belőle. Ez történik gitáron is, amikor egy skálát gyakorlunk. Lehet, hogy észre sem veszed, de valójában mire befejezed a skálát, mindkét kezed feszesebb lesz, mint amikor elkezdted. Pláne, ha gyorsítani akarod a skálát, és nagy tempóban gyakorlod. És ezzel van egy nagy gond…

A gitáron minden rögzül, amit gyakorolsz. Az is, hogy hogyan gyakorolsz, meg az is, hogy közben mit érzel! Ha azt érzed, hogy a skálázás nehéz, mert a kezeid már feszültek, akkor ez is rögzül. Így nem csoda, hogy gyakorolhatod akár napi 8 órát is a skálázást, de nem fog fejlődni a sebessége, nem lesz gyorsabb. Attól, hogy nem veszed észre (nem figyelsz fel rá), a kezeidben lévő feszültség növekszik, ahogyan végigmész a skálán. De ez csak akkor válik teljesen nyilvánvalóvá, amikor a feszültség miatt már rontasz, amikor már akkorává vált a feszültség, hogy az már konkrét hibát okoz, pl. mellépengetsz, vagy mellényúlsz. De már jóval ez előtt a pont előtt is megvolt a kezedben az a feszültség, ami hátráltat. És ez is rögzül, ha így gyakorolsz. Mi akkor a megoldás?

A megoldás az, hogy ha gyorsítani szeretnéd a játékodat, olyan kis darabokat gyakorolj egyszerre, hogy ne jöhessen létre semmilyen feszülés semelyik kezedben. Néhány hangot egyszerre. És gyakran pihentesd a kezed közben. Legjobb, ha lelógatod magad mellé. És amikor ez a néhány hang már jól megy, és úgy érzed, hogy teljesen laza mozdulatokkal tudod elvégezni, akkor hozzáraksz még néhány hangot. Így mész végig a skálán, apránként, gyakran pihenve közte. (Ahogyan korábban írtam, lassú tempóban érdemes végigmenned a teljes skálán is. Lassú tempóban – ha tényleg lassan gyakorlod – nem fog létrejönni a kezeid befeszülése.)

Teljesen lehetséges, hogy nem is tudsz az elején nagy tempóban végigmenni a teljes skálán. Lehet, hogy hetekig vagy hónapokig kell gyakorolnod a skálát 1-2 húron (nekem ez volt). Ez teljesen rendben van. Ne siesd el. Sőt, azt tanácsolom, hogy mindig gyakorold a skálaformákat 1-2 húron is, hogy egyre lazább izomtónussal tudjad játszani.

Ha így gyakorolsz, akkor fokozatosan szoktatod magadat az egyre lazább izomzattal való játékhoz. Ez eredményezi majd a gyorsaságot is.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 Gondolat “Nem fejlődik a skálázásod sebessége a gitáron? Itt a megoldás…

 • tamburás

  Szevasz Csaba !

  Sajnálattal észleltem, hogy az utóbbi időben már nem kapok Tőled gitáranyagokat, mint korábban. Pedig az általad kért adatokat, regisztrálás stb. megküldtem, illetve azoknak eleget tettem. Nem tudom, hogy van-e lehetőség újra aktiválni a kapcsolatunkat, mert nagyon hasznos dolgokat írtál.
  Kérlek, hogy írd meg, mi lehet a probléma, én hibáztam az adatszolgáltatásban, vagy egyéb okai vannak ?
  Köszönettel Tamburás

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Tamburás!
   Köszi, hogy írtál, semmi rosszat nem csináltál, sőt, örülök, hogy tetszenek a leckéim.
   A kihagyás oka egyszerűen az, hogy van, amikor több időm van leckét/videót csinálni, és van, amikor sajnos kevesebb.
   De most hamarosan fogok küldeni leckét, kapni fogsz email értesítőt is, és a blog részben is látni fogod.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Oszkár, a gitározás nem könnyű dolog, mert nagyon összetett. Ha már régóta csinálod, de egy adott szintnél nem tudsz feljebb lépni, akkor sajnálom, de feltehetően valamilyen gitáros képességedet nem fejleszted, vagy nem eléggé. Sajnos, nagyon sok zenei készség van, ami nem nyilvánvaló (pl. belső időérzék fejlesztése, különböző pengetéses sémák, ujjrendek, stb). Ezeket szoktad fejleszteni? Tudatosan figyelsz rájuk? Csak így lehet magasabb szintre jutni. Én is voltam így, pontosan tudom, hogy attól hogy régóta csinálom, attól még simán megrekedhetek egy szinten, ha nem fejlesztem azt, amit kellene.

 • Szüts Szabó Attila

  Kedves Csaba!
  Köszönöm a segítséget. Megfogadom az ajánlásod, így fogok gyakorolni. Jókor jött a tanács, mert még kezdő vagyok, s így nem fog berögzülni a saját rossz módszer. A skála megtanulása, memorizálása szempontjából is hasznos a részekre bontás.
  Egyúttal megragadom az alkalmat és kívánok áldott húsvéti ünnepeket!
  Üdvözlettel:
  Attila

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Attila!
   Köszi, hogy írtál!
   Igen, a tanulás szempontjából is jó tényleg, ha részekre bontod.
   Sok sikert hozzá, és eredményes gyakorlást kívánok, és neked is kellemes húsvéti ünnepeket!
   Szia!

 • kovács gábor

  Szia Csaba !Köszi a jó tanácsot és teljesen egyet értek veled valóban nagyon lényeges hogy , a kezek ne legyenek megfeszítve ,én is sokszor elkövetem ezt a hibát de aztán eszembe jut amit régen is tanítottál hogy, játék közben ellenőrzöm magam hogy nincs -e megfeszítve valamelyik kezem . Sőt még az is gond nálam hogy ,például akár egy skálát akarok lejátszani és ha elsőre nem tudom hibátlanul lejátszani akkor türelmetlen vagyok de gondolom ezt a hibát mások is elkövetik . Most megpróbálom a te módszeredet alkalmazni és részekre bontva próbálom a skálákat gyakorolni kis lépésekben haladva lassan . Köszi a leckét . Gábor voltam.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszi, hogy írtál! Igen, nagyon jól teszed, hogy gyakorlás közben figyelsz, és ellenőrzöd magadat.
   Igen, a türelmetlenséggel is meg kell birkózni, ami nem könnyű. De meg kell csinálni, fontos
   a türelem.
   Ha van kedved/időd, majd írd meg, hogy hogyan sikerült ezzel a módszerrel a skálák gyakorlása.
   Köszi, sok sikert, szia!