Inspiráló gitáros történetek 1: Zoli


A gitáron való fejlődésben mindig is sokat segített, amikor elszánt, céltudatos gitárosokkal beszélgettem, vagy olvastam róluk. Ezért gondoltam arra, hogy időről-időre megosztok ilyen történeteket itt is, és remélem, hogy rád is inspirálóan hatnak. Ebben a részben egy kedves diákommal, Zolival készítettem egy mini emailes interjút. Az interjú végén Zoli egy saját témáját is megnézheted videón. Olvass tovább.

– Mióta gitározol, és hogyan látod a fejlődésedet?

 – A gitározással már pár éve próbálkozom, de a kezdeti időszak céltalan kísérletezés volt, „nem vezette” senki a kezem. Eleinte csak a netről próbáltam ellesni fogásokat, riffeket kevés sikerrel. Az áttörést az oktatásra történő beiratkozásom jelentette 2015 tavaszán, így olyan módszerrel tanulok, ami szerintem ténylegesen lehetővé teszi, hogy megfelelő szorgalommal megtanuljak gitározni. Számomra nagy öröm, hogy kezdem megérteni, mit miért fogok le, és így előbb-utóbb lehetőség nyílik az improvizálásra, saját dalok szerzésére is.

– Melyik az a terület a gitározásban, amiben úgy érzed, hogy a legnehezebben fejlődsz, amit a legtöbbet kell gyakorolnod? És melyikben a legkönnyebben?

Nyilván nekem is számos területen akadnak nehézségeim, amik közül soknál már jelentős fejlődést értem el, de persze a legtöbb terület még nagyok sok gyakorlást igényel. Próbálom elérni, hogy ne csak külön formákban, sémákban gondolkozzak, hanem a formákat, a hangokat, a belőlük képezhető skálákat, akkordokat, stb. egységként tudjam kezelni. Szerintem kifejezetten nehéz a különböző technikák, az eltérő, de egymáshoz jól illő skálák váltogatása, ami nem csak a kéznek kihívás, hanem fejben is gyorsan kell reagálni. Ez persze egy biztos elméleti tudást igényel. Példaként említeném a pentaton skála ötvözését egy szűkített skálával, vagy egy moll skála után váltani egy oda illő dúr arpeggio-ra. Az órákon az elméleti tananyagot gyakorlati példákon keresztül tanulom meg, így ez a tananyagrész is izgalmas, érdekes. Szerintem mindenkinek nehézséget okoz bonyolult ritmusképletek lejátszása, így nekem is, de megtanultam a következetes pengetés fontosságát, így ezen a területen is sokat fejlődtem, és könnyebb is a megfelelő pengetéssel megjegyezni az adott ritmusokat.

– Hogyan tudod munka és család mellett megoldani a rendszeres gyakorlást?

– Fontosnak tartom a rendszeres gyakorlást, ami három gyermek és munka mellett bizony nehezen megoldható. Én viszonylag korán ébredek, így munka előtt még tudok foglalkozni a gitározással. Az adott leckéket mindig előre veszem, de a korábbi anyagokat is próbálom ismételni. Szinte minden nap egy pici időt a skálák megtanulására fordítok. Általában esténként kedvtelésből netről letöltött riffeket, dalokat próbálok lejátszani. Egyik barátommal csináltunk egy hobbi zenekart is, ahol már négyesben zenélgetünk heti egyszer, úgyhogy meg kell tanulnom a feldolgozás számokat, és próbálom memorizálni a saját számokat is.

– Mi az, ami motivál a gyakorlásra? Honnan szerzel inspirációt?

Legfőbb motivációm a zene iránti szeretet, illetve az a tudat, hogy idővel nekem is sikerülhet megvalósítani azt a vágyamat, hogy hobbi szinten megtanuljak gitározni. Szeretnék a zenekarral egy demót készíteni, amit egy-két barátnak élőben is jó lenne előadni.

És akkor  jöjjön a videó. Ebben Zoli egy saját témáját mutatja be, ami két gitárra íródott, és még nem teljes.

 

 

Köszönjük Zoli az interjút!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük