Mi kell ahhoz, hogy magas szinten tudjál gitározni? 2


Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy hogyan és mit kell gyakorolnod, ha magas szintre szeretnél jutni a gitározásban. Nézzünk először egy példát az élet más területéről, a focit. Ezt felhasználva jutunk majd el a gitározáshoz, hogy tisztábban lásd, hogy hogyan kellene gyakorolnod, és milyen dolgok hátráltathatnak. Olvass tovább a részletekhez.

Nézzük akkor meg példának a focit. Ha focizni akarnál, először is el kellene döntened, hogy milyen szinten akarod csinálni. Csinálhatnád azt, hogy elkezded rúgni a labdát csak úgy, magáért az élmény kedvéért. És lehet, hogy nem sokáig bírnád szuflával, meg a labda össze-vissza pattogna, és nem oda menne, ahová szeretnéd, de maga az élmény így is meglenne. És ez így teljesen rendben van, te is jót mozogsz, Bodri is, a szomszéd gyerek is.

De ha magasabb szintre akarnál jutni, akkor már komolyabban fel kellene készülnöd a focira. Valószínű, hogy kellene hozzá futnod, hiszen az tönkreteszi az élményt, ha nem bírod szuflával, és csak azért kellene kiállnod, hogy kilihegd magad. Tehát a megfelelő állóképességet meg kellene szerezned, hogy bírjad a meccset.

Aztán például fejlesztened kellene a labdakezelésedet. Ha hiába passzolják neked a társaid a labdát, mert nem bírod lekezelni, és vagy elpattan, vagy az ellenfél könnyen megszerzi, akkor az megint tönkreteszi magát az élményt. Nem lesz nálad sokat a labda, és a társaid sem fogják egy idő után neked passzolni, ha már látják, hogy úgy is hiába.

Biztosan fejlesztened kellene a lövőtechnikádat, hogy ne a szomszéd ablakát rúgd be szabadrúgásnál, hanem eltaláld a kaput, stb.

Ezeket a dolgokat, mint futás, labdakezelés, lövőtechnika most úgy nevezem, hogy alapkészségek. Ezen készségek nélkül is lehet focizni, csak nem éppen magas szinten. Ezen készségek hiánya viszont lehetetlenné teszi azt, hogy magas szintre jussál. Olyan lenne, mintha folyamatosan fejjel mennél a falnak. Sajnos, ismerem ezt a helyzetet, régebben nem tudtam az alapkészségek fejlesztésének fontosságát, és nem is tudtam egy szintnél feljebb jutni.

 

fb_keszseg

 

Hasonlóképpen, ha a gitározásban szeretnél magas szintre jutni, akkor bizony fejlesztened kell az alapkészségeidet. Felsorolok egy párat, de a lista közel sem teljes, csak ami most az eszembe jut.

Mindkét kar laza izomzatú használata: Talán a legfontosabb alapkészség, és méltatlanul kevés szót kap. E nélkül bármit is csinálsz a gitáron, abban sokkal lassabban fogsz haladni, és gyötrelmes lesz a gyakorlás. Bármennyire furcsán hangzik, de az, hogy a karjaid és ujjaid mennyire ellazultak játék közben, nagymértékben tanulható és fejleszthető. Sőt, az egyik legfontosabb dolog gyakorlás során, hogy a laza izomzattal végrehajtott mozdulatokra tréningezd magad. Fejlesztéséhez kulcsfontosságú, hogy tudjad, mire kell figyelned, és fejben oda is figyelj gyakorlás során (magyarán, ne máson gondolkozzál, miközben gyakorolsz, hanem tényleg a mozdulataidra figyelj).

Húrbiztonság:  A gitár húrjait eltalálni közel sem egyszerű. Ha már bosszankodtál a félrepengetések miatt (sajnos, régebben én sokszor), akkor pontosan tudod, mire gondolok. De ez a készség remekül fejleszthető.

Skálák, akkordok, hangok: A zene megértéséhez nélkülözhetetlen dolgok. Először is, tudnod kell a gitár nyakán a hangokat. Másodszor, tudnod kell, hogy a különböző akkordok és skálák milyen hangokból jönnek létre. Ismerned kell ezeknek az egymáshoz való viszonyát. Ezek nélkül olyan lenne a gitározásod, mintha sötétben tapogatóznál. Jól tudom, milyen ez, hiszen régebben nem tudtam a hangokat, az akkordok és skálák felépítését. Amikor rávettem magam ezen dolgok megtanulására, akkor mintha kinyílt volna a világ számomra a gitáron.

Ritmusok: Nem csak ritmusgitározáshoz, de a szólózáshoz, dalok megtanulásához is alapvető fontosságú. Mivel folyamatosan jönnek új jelentkezők hozzám gitártanulásra, rendre látom, hogy mennyire megnehezíti a gitárosok számára a kedvenc dalaik megtanulását, ha nem ismerik fel a ritmusokat, nem tudják a ritmusgitár vagy a szóló részt „belerakni” a dal időmértékébe pl. 4/4-be. Amikor valaki azzal keres fel, hogy megrekedt egy szinten, vagy hogy nem tudja jól megtanulni kedvenc dalait, akkor az egyik leggyakoribb ok a hiányos ritmikai tudás.

Pengetéses sémák: Szólózáshoz elengedhetetlen, hogy a szóló motívumaidat valamilyen pengetéses séma mentén gyakorold be. Ez azért fontos, mert ha megtanulsz egy pengetéses sémát, akkor azt többször fel tudod használni a skála mentén a gitárnyak különböző részein. Az összes nagy gitáros ezt csinálja, így tudnak a színpadon is gyorsan és precízen játszani.

Motívumok: Itt most olyanokra gondolok, hogy nyújtások, csúszás (slide), vibrato, és ezek különféle kombinációja skála futamokkal fűszerezve.

Hallás: A hallás is jól fejleszthető, nem kell ecsetelnem, hogy egy más világ, ha pontosan hallod, hogy mi történik a zenében, mintha nem. Ha felismered hallás alapján a különböző akkordokat, skálákat, dallamokat, akkor sokkal jobban meg fogod érteni a zene működését.

Visszagondolva a saját gitáron való fejlődésemre, akkor értem el áttörést, amikor elkezdtem ezen dolgokat rendszerezett módon fejleszteni. Ezért ha te is magas szinten szeretnél gitározni, akkor mindenképpen ezt javaslom neked is.

 

Ha segítség kell ebben, és kezdő vagy, online leckéket itt találsz: kezdő gitártanulás

Ha személyesen oktatást szeretnél, kattints ide: gitároktatás felnőtteknek


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Mi kell ahhoz, hogy magas szinten tudjál gitározni?

 • Marcsi

  „Gitártanonc”-ként nekem is rá kellett jönnöm, hogy tetszik – nem tetszik, ezek nagyon fontos dolgok. Félig laikusként úgy gondoltam, a Thunderstruck intro viszonylag könnyen tanulható lesz, hiszen néhány hang az egész, ráadásul egy húron. Aztán ahogy el kezdtem komolyan gyakorolni, jöttek a problémák: egy bizonyos sebesség felett teljesen befeszülnek a karizmaim, nem is olyan egyszerű az egyforma ritmust huzamosan tartani, és a váltott pengetés mellett nehéz összekoordinálni a két kéz mozgását. Azt hiszem, még nagyon sokat kell fejlesztenem ezeket a készségeket, hogy ezt az ACDC dalt el tudjam játszani eredeti tempóban úgy, ahogy kell. 🙂

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Köszi Marcsi!
   Amiket írtál problémákat, azok gyakoriak. Nekem is komolyan kellett foglalkoznom ezekkel, míg sikerült jól eljátszanom. A lényeg, hogy mindig a jó mozdulatokra trenírozzuk magunkat, és akkor menni fog.