Miért nem tudod eljátszani kedvenc dalaidat? – Ritmusgitár 9


2 fontos lépést kell megtenned ahhoz, hogy bármelyik kedvenc dalod ritmusgitár részét el tudd játszani. Ezek nélkül falba fogsz ütközni, vagy csak nagyon lassan fogsz tudni haladni, és sosem leszel biztos a ritmusgitározásodban. Nézd meg a videót, vagy olvasd el a kivonatot, hogy megismerd ezt a két lépést.

 

A videó kivonata szövegesen:

A videóban 3 ritmustémát játszom. Az első amolyan lassabb, balladisztikus dalhoz képzelhető el. A második valamilyen rock vagy metal nótában szerepelhetne, a harmadik pedig valamilyen gyorsabb akusztikus dal része lehetne. Az egyiket direkt pontatlan pengetéssel játszom (megoldás a videóban). A feladat lényege, hogy lásd, mindhárom ritmusgitár témát egy egyszerű, tá – titi ritmusképlettel játszottam el.

Mivel a gitár olyan hangszer, hogy a ritmusképlet szigorúan megadja a pengetést (kivételes esetek ritkán lehetnek), ezért ezt a ritmikát le – le – fel pengetéssel kell eljátszani. A háromból az egyik ritmusgitár témában direkt másképpen játszottam.

Miért lassítja le a fejlődésedet, ha nem tanulod meg a ritmikákat, és a hozzájuk való pengetést? Több okból:

 1. Ugyanazt a ritmikát többféleképpen tanulod meg. Képzeld el azt, hogy pl. egy Guns ‘n Roses dalban megtanulod egyféleképpen, majd egy Iron Maiden dalban másféleképpen, majd egy Primal Fear dalban harmadikféleképpen. Ez nagyon lelassítaná a fejlődésedet. De van még rosszabb is:
 2. Ha ugyanazt a ritmikát többféleképpen játszod, akkor hogyan fogod felismerni ezt könnyen és gyorsan a dalokban? Hogyan fogod tudni eldönteni, hogy melyikkel is kellene játszanod?
 3. És mi lenne akkor, ha egy bonyolultabb ritmikával találkoznál? Azt hányféleképpen tanulnád meg?

Így egyrészt lassan fejlődnél, másrészt nem látnád a ritmikák és a pengetés kapcsolatát. Mindig rá lennél utalva, hogy valaki más mondja meg, hogy ezt meg azt a dalt ilyen és ilyen pengetéssel kell eljátszanod.

Mi a megoldás akkor?

Egyrészt, minden ritmikát fejből kell tudnod, és tudnod kell azt is, hogy milyen pengetés jár hozzá. Így az idegrendszeredben és az izmaidban már mélyen rögzültek ezek a mozdulatok, azokat elő tudod hívni bármilyen dal esetében is.

Másodszor, ezeket a ritmikákat képesnek kell lenned felismerni dalokban. Ehhez egyrészt kellenek az első pontban taglalt dolgok (ritmikák és pengetésük fejből), másrészt gyakorolni kell ezen ritmikák felismerését. Első lépésnek remek, ha beteszed a kedvenc dalaidat, és megpróbálod kitalálni, hogy milyen ritmikát játszik a gitáros.

A ritmusgitározás tehát messze nem olyan általános dolog, mint hogy „tudom tartani a ritmust” vagy „jó a ritmusérzékem”. Ezek persze fontos dolgok, de még nem adják meg a magabiztos tudást. Ha jól szeretnél ritmusgitározni, akkor pontosan kell tudnod a részleteket is. Így bármilyen dal ritmusgitár részét el fogod tudni játszani.

A bejegyzés után nem sokkal, egy kedves olvasóm, Sándor, írt egy levelet. Az engedélyével ezt most közzé teszem:
Kedves Csaba!
A legjobbkor küldted a videót: jómagam négy évtizede gitározom, ám hiába tudok pengetni, nem tudom oktatni azt. Egy dolog tudni valamit, másik dolog azt tovább adni. No, ez utóbbi nem megy nekem. Egy nagyon jó barátomnak igyekszem átadni a pengetés tudományát, eddig nem tudtam elmagyarázni neki a lényeget. Hiába látja, ha nem érti, mert nincs elmagyarázva. Nos: megnézettem vele a videót, mire azt mondta, hogy „AHA”. Most egy napja állandóan hívogat, a telefonon keresztül mutatja, mit tud. Gyakorlatilag megtanítottad neki a pengetést. Remek anyag volt! Köszönjük szépen! További jó munkát kívánok!

Húúú, nagyon örülök neki, hogy így tudtam segíteni ezzel a leckével!

 

Ha segítség kellene a tanulásban,  itt találod: gitár leckék kezdő gitárosoknak
vagy itt: felnőtt gitároktatás

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 Gondolat “Miért nem tudod eljátszani kedvenc dalaidat? – Ritmusgitár

 • Darányi József

  Kedves Csaba!

  Köszönöm a videót igen hasznosnak és figyelemre méltónak találom. Tisztelettel kérdezem, a folytatás merre található? Üdvözlettel, Darányi József.

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia József!

   Köszönöm, hogy írtál!
   Ez egy magában álló lecke, de egyrészt az oldal blog részében még számtalan másik leckét is találsz. Másrészt, 2 ingyenes videó és lecke sorozatot is. Az egyik a Gyors fejlődés stratégiája, a másik a Kezdőgitártréning. A felső menüsorban vagy oldalt megtalálod az irányt ezekhez.
   Örülök, hogy hasznosnak találtad ezt a leckét!

 • kovács gábor

  Szia Csaba ! Ebből a leckéből is sokat tanultam azt hiszem át kell néznem újra az 5 hónapos tréningben a ritmikák gyakorlását mert valóban rendkívül fontos azok a ritmus képletek pontos ismerete . Ez a mostani videó győzött meg leginkább, mert egy kicsit hajlamos voltam a lazításra nálam is elő fordult ,hogy egy számon belül tévesztettem a ritmikát és ez nem jó Az első ritmus könnyű volt,a rockos – ritmusnál jobban oda kellett figyelnem a pengetésre , a harmadik rontott ritmust egyszerre kiszúrtam . A lényeg az, hogy rendszert kell vinni a gyakorlásokba mert az ember hajlamos a türelmetlenségre gyorsan akar haladni és bizonyos gyakorlatokat nem vesz kellő komolysággal és ez később problémát okoz . Ebbe a hibába én is beleestem . Ezentúl minden gyakorlást a ritmikával fogom kezdeni . Köszi a videót . Szia Csaba ! Gábor voltam

  • Csaba Bejegyzés szerzője

   Szia Gábor!
   Köszönöm, hogy írtál, és örülök, hogy segített ez a videó. Nagyon jól látod, hogy mennyire fontos tudni pontosan a ritmikákat, nagyon jól teszed, ha átismétled a ritmikákat az 5 hónapos tréningben, hiszen sokat van benne. Az is klassz, ha kiszúrtad, hogy melyik volt a hibás! Folytasd a gyakorlást Gábor, meglesz a haszna!

 • Balázs

  Szia Csaba! Nagyon köszönöm a leckét. Írtad, hogy minden ritmikát fejből kell tudnom. Várom az órákat, hogy ha nem is mindet, de a legtöbbet meg tudjak tanulni.

  Köszönöm szépen:

  Balázs