Zeneszerzés videóhoz: pár tipp és tanulság valós példán keresztül 13


Egy cimborám, Koszper Gábor (algi.hu) megkérdezte, hogy lenne-e kedvem zenét szerezni a másfél perces timelapse videójához, amiben Budapest néhány nevezetességét mutatja be. Még nem csináltam korábban ilyet, így izgalmas feladatnak tűnt, belevágtam. A napokban készült el a végső változat. Ebben a bejegyzésben meg tudod nézni/hallgatni a videót, a dallamot leírtam tabba is, hogy ha tetszik, le tudd játszani, és megosztom pár gondolatomat a zeneszerzés folyamatáról. Vágjunk akkor bele!

Nézd meg a videót:

Itt találod a dallam tabot:

Budapest Sky Day and Night dallam gitár tab

Pár tanulság és gondolat a zeneszerzés során:

  1. A zene aláfestésnek kellett. Mivel a videó volt a „főszereplő”, tehát maga a képi anyag, ezért valami olyan zenét kellett kitalálnom, ami nem annyira „tolakodó”, hogy elvonja a képről a figyelmet. Bármennyire is szeretem az elektromos gitárt, és a keményebb rock/metal zenéket, ide most valami finomabbat kellett választanom. Így jött az akusztikus gitár a képbe.
  2. A képi világ elég lendületes. Ezekhez valahogyan jobbnak találtam a fémhúros gitárt. A nejlonhúrosnak is nagyon klassz hangja van, csak valahogyan finomabb, lágyabb zenéhez tudom azt használni. (Persze, pl. a flamenco egy nagyon dinamikus zene, nejlonhúrossal, csak sajnos azt nem tudom játszani.)
  3. Mivel a képi anyagban gyors mozgás van, így viszonylag nagyobb tempót választottam, hogy a zene is alátámassza ezt. Persze a videó hossza is meghatározta a sebességet, hiszen úgy kellett beosztani a tempót, hogy kijöjjenek a zenei periódusok. A zenében is nagyon fontos a felépítés. A leggyakoribb, és talán a legnyugodtabb hatású a kettes (vagy duplázva 4-es) csoport. Ilyenkor pl. az akkordok vagy a dallamok 2 vagy 4 ütemenként ismétlődnek.
  4. A videóban a nappal és éjszaka váltakozik, és ezt ki akartam fejezni a zenével is. A nappal valahogyan olyan egyértelmű, míg az éjszaka sejtelmes és titokzatos. Valahogyan ezt a zene hangulatával is alá akartam támasztani, de nem akartam nagyon „vadulni”, hogy ne a zene legyen az uralkodó. Valami egyszerűre gondoltam. A dúr hangnem fokait tekintve a második és negyedik fokról (dór és líd) gondoltam, hogy könnyebben ki tudom velük fejezni ezt. Valamiért a második (dór) fok lett a nyerő, ezért Am-t választottam (mintha G dúrban lennénk, annak a második foka Am).
  5. A zenének valahogyan végig érdekesnek kellett maradnia. Ezért gondoltam, hogy fokozatosan építkezzen. Figyeld meg, ahogyan bejönnek a hangszerek fokozatosan. A kezdés után 0:06-nál jön be új rész, majd 0:12-nél, 0:24-nél és 0:48-nál. A végén pedig fokozatosan elhalkul a zene úgy, hogy egyre kevesebb hangszer szól.
  6. A dallamot úgy próbáltam összerakni, hogy legyen benne egy kis feszültség is, de azért lezárásként mindig az Am valamelyik hangjára érkezzek meg, így stabil nyugvópontra jusson a dallam.

Összességében tanulságos volt ez a zeneszerzési folyamat. Te milyen zenét tudnál elképzelni erre a képsorra? Valami hasonlót? Vagy teljesen mást? Esetleg te már szereztél zenét valamihez? Vagy szeretnél? Írd meg!

Update: a videót lehozta a 24.hu: http://24.hu/elet-stilus/2016/04/09/ejjel-nappal-budapest-maskent/

 

 

 

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 Gondolat “Zeneszerzés videóhoz: pár tipp és tanulság valós példán keresztül