Vajon nejlonhúros, akusztikus fémhúros vagy elektromos gitáron a legkönnyebb a gitár tanulás kezdőként? 2


Több emailt kaptam már kezdő gitárosoktól, amelyekben azt írták, hogy egyes akkordokat nehezebben tudnak lefogni a gitárjaikon, és nem lenne-e könnyebb egy másfajta gitáron gyakorolni. Van, aki azt írta, hogy azt hallotta, hogy fémhúroson könnyebb, mert keskenyebb a nyaka, és így könnyebben átérni. Más azt írta, hogy azt hallotta, hogy nejlonhúroson könnyebb, mert a nejlonhúr nem vágja annyira az ujjakat, másrészt a húrok kicsit távolabb vannak egymástól, így könnyebb lefogni. Akkor most mi az igazság? Milyen gitárt vegyél kezdőként? Melyiken a legkönnyebb a tanulás? Olvass tovább, és tudd meg a szörnyű igazságot…

Két példa jut az eszembe. A legkisebb mértékben sem szeretném megbántani az emailek íróit, csak megköszönni tudom, hogy megosztották velem a problémájukat. Azért írom le a történetüket, mert biztos vagyok benne, hogy sok kezdő gitáros küszködik ezekkel a dolgokkal, és talán tanulságos lesz a két példa sokak számára. Egyszer kaptam egy olyan emailt, amiben a gitáros azt írta, hogy szerintem könnyebb lenne-e másféle gitáron, mert úgy érzi, nagyon szorítja a gitárnyakat, biztosan túl széles. Váltottunk pár emailt, amiben leírtam, hogy ennek semmi köze a gitárhoz, szinte biztos, hogy nem jól gyakorol. Sajnos, kicsivel később visszaírt, hogy ínhüvelygyulladást kapott, és le kellett tennie a gitárt.

A másik esetben egy gitáros leírta, hogy keskenyebb nyakú gitáron biztosan könnyebb lenne a gyakorlás, és még az ujjai hosszát is leírta cm-ben. Megmértem a saját ujjaim hosszát, és rövidebbek voltak, mint az övéi. Válaszomban leírtam ezt, és hogy a gyakorlás módszerével lehet a hiba, nem a gitárral.

Nagyon sajnálom, ha valakinek nehézségei vannak bizonyos dolgokkal a gitáron. Viszont az egy téveszme, hogy a gitár miatt lenne mindez. Ez nem segít abban, hogy valaki megtanuljon jól, magabiztosan és örömmel játszani a gitáron.

Gitártanárként hétről-hétre találkozom kezdő diákjaimmal. Van, akinek nejlonhúrosa van, van, akinek fémhúrosa vagy elektromosa. És tudod mi a nagy helyzet? Teljesen mindegy, hogy milyen a gitár, amíg a diák odafigyel a jó mozdulatokra, a helyes és laza tartásra. Nem találtam különbséget a között, hogy ki milyen gyorsan fejlődik, az alapján, hogy milyen gitárja van. Ahogyan a között sincs, hogy kinek milyen hosszúak vagy szélesek az ujjai, vagy férfi vagy nő az illető, vagy idős vagy fiatal.

Sajnos, hajlamosak vagyunk rá, hogy ha nem ismerünk valamit, akkor is megpróbáljuk valahogyan megmagyarázni a dolgokat. Magamról is tudom, hogy régebben sokszor rossz következtetést vontam le, amikor nem sikerült valamit eljátszanom, vagy nem sikerült fejlődnöm. Ugyanezt látom a problémának ebben a helyzetben is. Ha valaki még nem tud jól gyakorolni, nem érti a helyes tartás fontosságát, nem ismeri a helyes gyakorlás módszerét, akkor könnyebb magyarázat az, hogy pl. „a G dúr nehéz”, vagy „nem érem el a G dúrt.” Ez persze természetes, csak sajnos a probléma megoldásában nem segít. Ilyenkor születnek az olyan magyarázatok, mint hogy „biztosan fémhúroson könnyebb”, vagy „biztosan nejlonhúroson könnyebb”, vagy „biztosan rövidek az ujjaim”.

Pedig a helyzet az, hogy ezek közül egyik sem igaz. Amíg valaki érti, hogy mit kell gyakorolni az aktuális szintjének megfelelően, mire kell odafigyelnie gyakorlás közben, milyen módszerrel kell kigyakorolnia a nehezebb fogásokat vagy a ritmikákat, addig fejlődni fog. Teljesen függetlenül attól, hogy milyen gitárja van.

Azért írtam ezt a bejegyzést, hogy hidd el, teljesen jó hosszúságúak az ujjaid, és klassz gitárod van, meg tudsz rajta tanulni játszani. Ha beleteszed a szükséges önfejlesztést és a gyakorlást.

Az egyetlen, ami a gitárválasztásban számít, az az, hogy milyen zenét szeretnél játszani. Erről itt írtam részletesebben.

Kezdő gitár tanulás


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Vajon nejlonhúros, akusztikus fémhúros vagy elektromos gitáron a legkönnyebb a gitár tanulás kezdőként?