2 egyszerű lépés baljós metal riff készítéséhez Em akkordra 2


Mostanság több diákommal is baljós metal riffeket vettünk órákon, amolyan Slayer, Jeff Loomis stílusban. Ebben a bejegyzésben megnézzünk egy metal riff ötletet, példát, ami egyetlen Em akkordra épül. A cél az, hogy lásd, nem kell hozzá bonyolult akkordmeneteket kitalálni, hogy egy riff jól szóljon. 2 egyszerű lépéssel létre tudsz hozni egy klassz riffet. A kíséretet le tudod tölteni, és rá tudod játszani az ötleteidet. Olvass tovább a részletekért.

Hogyan szólhat jól egy riff, ha nem akarsz bonyolult akkordmenetet létrehozni? Az első lépés, amire gondolhatsz az, ha szétválasztod a szólamokat. Ebben a példában is ezt találod. A kíséretben Em akkord szól. Azért, hogy a szokásos moll hangzáson felül még egy kicsit komorabb legyen, a második felében az akkordba belefogtam a blueshangot is. Ez a hang a mostani esetben az A#. Így lett egy egyszerű harmóniavázunk.

Természetesen, ezt már meg lehetne bolondítani egy rakás különféle ritmikai megoldással, különleges ütemmutatóval, stb, de az egyszerűség kedvéért maradtam a sima 4/4-ben, és csak nyolcadokat játszottam. Csak azért, hogy lásd, egyszerű dologgal is lehet klassz eredményre jutni. De bőven van lehetőség ezt az egyszerű kíséretet is trükkösebbre venni. Itt találod ezt a kíséretet, le tudod tölteni. (A Soundcloud rejtélyes okból nem mutat hangerő szabályozót, lehet, hogy hangos lesz, vigyázz!)

 

A második lépés az, hogy kitalálod, hogy erre az akkord szólamra milyen hangokat játsszál rá a másik gitárral. Ha szól egy akkord (mint ebben a példában az Em), akkor bármilyen skálát, hangot rá tudsz játszani, ami ezt az akkordot fejezi ki végül. Ez azt jelenti, hogy ha az akkord hangjai szerepelnek a skálában, vagy egyszerűen csak azon hangokban, amit játszol, akkor az egész együtt jól fog szólni.

Az Em akkordnak 3 hangja van: E, G és H. Ha ezt a három hangot emeled ki a másik gitársávval (ami lehet torzított), akkor nyerő helyzetben vagy. Skáláknál maradva választhatod a pentatont, a moll skálát, a harmonikus vagy melodikus mollt, a fél-egész skálát, fríg skálát, és még rakás másik közül választhatsz.

Csináltam egy saját verziót, itt tudod meghallgatni:

 

Ebben a példában direkt elég sok témát variáltam, azért, hogy halljad a lehetőségeket, de egy valódi számban egyáltalán nem kell ennyiféle témát kitalálni.

Töltsd le a kíséretet, és próbálj rájátszani. Kezdd valami egyszerűvel, majd onnan haladj a bonyolultabb megoldások felé.

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “2 egyszerű lépés baljós metal riff készítéséhez Em akkordra