Ismertető – Rusty Cooley: Basic training


Régebben megvettem Rusty Cooley Basic training c. videós anyagát, és most újra eszembe jutott, hogy át kellene venni az ott tanultakat. Egy kis alapozás sosem árt. Ennek apropójából írok gyorsan egy kis ismertetőt a programról.

A programban a váltott pengetés és a legato technika szerepel. Azért „Basic training” a címe, mert ennek a két technikának a legalapvetőbb mozdulatain megy végig. A tréning elején a váltott pengetést találod. Először az egy húros alapmotívumokon mehetsz végig. Ezek között megtalálhatod a gyakori triolás és tizenhatodos motívumokat, de ritkábbak is vannak, mint például kvintolás és szeptolás motívumok.

Az egy húros motívumok után jönnek a két húrosok. Ennél több húrra nem is megy a program váltott pengetéssel foglalkozó része, nem véletlenül kapta a címét. Az alap mozdulatokat tanulhatod meg, ehhez pengetéshez bőven elég a két húr. Persze, senki nem akadályoz meg, hogy a két húrosokat tovább vidd mind a 6 húrra.

A program második felében a legato technika van soron. Először az üres húros motívumok kerülnek sorra, különféle ujj kombinációval. Majd jönnek a többhúros motívumok. Mivel itt a pengetőkéznek kevesebb dolga van, így a legato technikákat könnyebb végigvinni több húron.

A motívumok mennyisége bőven sok, a töredéke is elég, hogy villámkezű gitáros legyél. A program elején még szó van a helyes kéztartásról éppúgy, mint a megfelelő tompítás kivitelezéséről.

A program harmadik részében Rusty beszél kicsit a gyakorlás mikéntjéről. Érzésem szerint ezt a részt egy kicsit bővebben is kifejthette volna, ugyanis a motívumokat megérteni könnyű, de gyors tempóban lejátszani már nem az. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy a megfelelő módon gyakorold azt. Rusty ad támpontokat, de kicsivel részletesebb útmutató még jobb lenne.

Mindettől függetlenül remek anyag, bármikor előveheted, és tengernyi motívumot találsz benne, amit gyakorolhatsz.

Ha nem ismerős a gitáros szerző úriember, itt egy videó, róla van szó:

 

 

A honlapját itt találod: http://www.rustycooley.com/

Megérte újra elővenni ezt az anyagot, újra felfedeztem, hogy milyen király ritmus a kvintola. Az egy húros kvintolás leckét továbbvittem mind a 6 húrra, készítettem a gyakorlás eremdényéről egy kis fájlt. Itt tudod meghallgatni:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/144473058″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

A tabot itt találod:

Kvintolák 6 húron váltott pengetéssel

Kvintolák 6 húron váltott pengetéssel

Ha tetszik ez a stílus, és most kezded a gitározást, akkor a váltott pengetés fontos lesz számodra. Nézd meg a kezdő gitárosoknak számára készült 5 hetes tréninget, a leckék között van váltott pengetéses lecke is. Itt a link: online gitároktatás kezdő gitárosoknak

Ha pedig már régebb óta gitározol, és növelni szeretnéd a sebességedet, hogy olyan zenét tudjál játszani, mint amilyet Rusty is, akkor feltétlen iratkozz fel az oldal tetején lévő ingyenes többrészes tanfolyamra. A tréningvideókból és a pdf fájlokból megismered, hogy hogyan gyorsíthatod fel a játékodat, mire kell odafigyelned gyakorlás közben.

Jó gyakorlást!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük