Hány akkordot kell tudnod kezdő gitárosként?


Gonosz voltam, mert beugratós kérdést tettem fel. Ez a kérdés ugyanis teljesen félrevezető. Miért és mi a jó kérdés? Máris mondom…Mit gondolsz, ha el szeretnél játszani egy amolyan „táborüzes” nótát, akkor mi lesz a dal legnehezebb pontja a fogó kezed szempontjából?

Az akkordváltások, igaz? Vagyis, amikor az egyik akkordról átfogsz -a dal tempóját megtartva- a másik akkordra. Mit kell tehát megtanulnod a dal eljátszásához? Az akkordok váltását, vagyis, meg kell tanulnod az akkordokkal bánni.

Ezzel szemben mit sugall a cím? Amikor akkordokról beszélünk, akkor a „hány akkordot ismersz?” kérdés alatt azt értjük, hogy hány akkordnak ismered a formáját. Hány akkordot tudsz -szépen, lassan- lefogni.

Ez a gitározásban teljesen lényegtelen. Ismerhetsz 500 akkordot, de ha nem tudsz velük bánni, akkor a tudásodat nem fogod tudni felhasználni. Olyan, mintha nem tudnál egyet sem.

Viszont, ha tudsz 8 akkorddal jól bánni, akkor másik 500 akkorddal is gyorsan meg fogsz tanulni jól bánni.

Tehát, az ilyen kérdés, mint „hány akkordot tudsz?” tévútra vezet.

A jó kérdés ezzel szemben valami ilyesmi lehet:

Hány akkorddal tudsz bánni?

vagy,

Hány akkordot tudsz folyamatosan váltani?

Ahhoz, hogy jól tudjad az akkordváltásokat és jól tudjál bánni akkordokkal az kell, hogy az akkordokat és akkordváltásokat többféleképpen gyakorold. Tehát, hogy a problémát több megközelítéssel próbáld megoldani. Kezdő diákjaimnak 8 akkordot szoktam mutatni (G, C, Am, A, E, Em, D, Dm), viszont ezekkel többféle gyakorlatsort nézünk végig, más és más megközelítéssel. Ennek lesz az a végeredménye, hogy az ujjaik megszerzik az akkordok váltásához szükséges koordinációs képességet, ügyességet, és így képesek lesznek az akkordokat dalok közben is gond nélkül váltani.

A kezdő gitárosok számára készült weboldalamon példákat is találsz az akkordváltások gyakorlására, itt a link: gitár tanulás kezdő gitárosok számára.

A lényeg, hogy arra koncentrálj, hogy egy pár akkorddal megtanulj jól bánni, hogy ráérezz arra a folyamatra, amire dalok eljátszásánál is szükséged lesz. Ha ezzel a pár akkorddal megtanultál bánni, akkor a többi 10-20-100 akkorddal is fogsz tudni bánni.

Még egy gondolat a végére: pár akkorddal már több tucat, vagy inkább több száz nóta is eljátszható.

Van a youtube-on több videó, ahol ugyanazzal a pár akkorddal játszanak el nótákat. Itt az egyik ilyen videó:

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük