Ismertető: Paul Gilbert online rock gitáriskolája


Mivel mindig is érdekelt, hogy a „nagyok” milyen módszerrel, szemlélettel gyakoroltak, illetve gyakorolnak, kipróbáltam Paul Gilbert online rock gitársuliját. Ebben a bejegyzésben az ott  tapasztaltakról írok.

A gitársuli az ArtistWorks oldalán található, itt Paul mellett más kiváló gitárosok is tartanak kurzusokat. Lehet választani még többek között pl. komolyzenei, jazz, „fingerpicking” stílusok között is. A rockot Paul tartja.

A tanfolyamnak számomra három fontos része van. Egyrészt maguk a leckék, másrészt egy videó-feltöltő menüpont, harmadrészt a fórum. Nézzük meg ezeket részletesebben.

A leckék három részre vannak osztva. Van egy „Fundamentals”-nak nevezett alapozó rész 61 leckével, egy „Intermediate” – középhaladó 25 leckével – és egy „Advanced” -haladó rész 48 leckével. Mindegyik lecke tartalmaz részletes videót, és tabot. A videó alatt hozzászólásokat is lehet írni az adott leckéhez. Jöjjön egy száraz felsorolás a témakörökről. Az alapozó részben nagy vonalakban a következőkről van szó: kéztartás, ritmikák, alap akkordok, barrés formák, nyújtás, slide, pentaton skála első fekvése, hammer, pull-off, akkordbontás. Ez most csak természetesen egy rövid felsorolás, egy-egy témakörrel jó néhány lecke foglalkozik – ahogy a leckék számából is látszik.

Az Intermediate részben további pentaton szóló motívumok vannak részletezve, nehezebb nyújtások, pentaton pengetéses motívumok vannak. Megismerkedhetsz a pentaton színezésével a dúrterc, és a hatos segítségével. Az Advanced rész további pentaton, moll és dúr szóló motívumokat tartalmaz (legato-val és pengetéssel). Megtalálhatod itt a dúr, moll kéthúros arpeggio formákat, és bluesban használható arpeggio-kat. Paul részletesen bemutatja a védjegyének számító „string skipping” – húrátugrálós- motívumait. Szó van a páratlan szóló hangcsoportok ütembe „gyömöszöléséről”, a dúrskála 7 fekvéséről, a frazírozás ritmikai és nyújtással kapcsolatos további összetevőiről.

Fontos tudnod, hogy mindezt ne egy száraz lecke halmazként képzeld el. Paul minden egyes összetevő köré egy kis zenei darabot épített. Tehát, ha pl. szó van egy nyújtás leckéről, akkor a nyújtás zenei környezetben van bemutatva. Nagyon tetszett, hogy bármiről is van szó, Paul ritmusgitár elemet is belerakott a leckébe. Úgy képzeld el, hogy ha pl. megnézed az alapozó rész egyik hammer-es leckéjét, akkor a hammerek egy ritmusgitár résszel össze vannak kötve. Tehát látod, hogy hogyan szerepelnének egy valós példában, valós zenei közegben, egy ritmusgitár rész előtt/után.

Az első benyomásom az volt, hogy rengeteg lecke és gyakorolnivaló van ezen az oldalon! Bár már kicsit több, mint 20 éve gitározom, de a Fundamentals részben is bőven találtam érdekességet! Paul úgy mutat be mindent, hogy egyből megindult a fantáziám, hogy mi mindent lehet az adott leckével még kezdeni. Tehát, pl, amit bemutat nyújtás kombinációt a pentaton első fekvésében, azt nyilván meg lehet csinálni a többi fekvésben is (és így tovább minden más leckével).

A másik fontos benyomásom, hogy Paul remek tanár! Minden leckénél a nehezebb, összekötő részekre külön is koncentrál, és be is mutatja, hogy hogyan gyakorolja azokat! A leckéket lebontja összetevőkre, szétdarabolja azokat, hogy könnyebben meg lehessen tanulni az egyes részeket. Részletesen elmondja, hogy hogyan gyakorold ki ezeket a részeket, hogy mire figyeljél a pengető és a fogó kezeddel kapcsolatban.

A leckék után a másik elem a videó feltöltés lehetőség. Itt feltölthetsz a saját gyakorlásodról egy  videót, és Paul elmondja a véleményét. Paul egyébként is egy nagyon szimpatikus gitáros, ez abban is megnyilvánul itt, hogy mindenkinek névre szólóan válaszol egy külön videóval (apró, de kellemes figyelmesség).

Harmadik fontos elem a fórum. Itt a szokásos gitáros dolgokon felül még van egy „Ask Paul” topic, ahol Pault lehet mindenféle dologról faggatni, és minden kérdésre válaszol! Megtudtam pl. kedvenc pengető fajtáját, bemutatja a Technical difficulties nótájának fontosabb részeit, beszél a régi időkről (Racer X), a gitárjairól, koncertezésről, stb.

Összességében remek tanfolyamnak tartom, a leckék és a segítség tartalmát tekintve, és a tanár személye miatt is. Három hónap 90 dollárba kerül, ez mai árfolyamon 20 300 Ft. Ez egy hónapra vetítve kevesebb, mint 7000 Ft. Ha megnézzük, hogy kitől tanulhatsz, szerintem ez egy teljesen vállalható összeg. Hatalmas lehetőség egy ilyen online tanfolyam (szemben azzal, mint amikor elkezdtem gitározni, nem hogy ilyen nem volt, de még internet se…) a világ egyik legjobb rock gitárosától, ha van rá lehetőséged, erősen ajánlom.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük